Evb

Håll kolesterolet i schack

Titta och styra ditt kolesterol är viktigt att bibehålla din hälsa, och det är egentligen inte så svårt.

Styra ditt kolesterol är nyckeln till att förebygga hjärtsjukdomar. För vissa kan detta åstadkommas genom samma hälsosam diet och motion plan som håller en mängd sjukdomar i schack. Du kanske inte älskar tanken på att skära ned på cheeseburgare och stek smörgåsar, men för män som planerar att leva ett långt och hälsosamt liv, kan det vara en uppoffring värd att göra.

Kolesterol 101

Kolesterol är en mjuk, vaxartad substans som finns i alla celler i kroppen och i blodet. Kroppen använder kolesterol för att bilda cellmembran, gör hormoner och producera D-vitamin, bland andra funktioner. Din kropp gör alla kolesterol den behöver, med levern och andra celler i kroppen att skapa cirka 75 procent av din kolesterolhalten i blodet. Den andra 25 procent kommer från maten.

Kolesterol orsakar hälsoproblem när höga halter finns i blodet. Kolesterol börjar bygga upp på väggarna i dina artärer och bildar plack avlagringar som begränsa artärer och tvinga ditt hjärta att arbeta hårdare för att pumpa blod. Denna åderförkalkning kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Under lång tid, har högt kolesterol varit en huvudman bekymmer att upprätthålla en människas hälsa. Statistiken visar att en något större andel kvinnor har högt totalkolesterol än män. Men eftersom män har en statistiskt större risk hjärtinfarkt än kvinnor, och lider attacker tidigare i livet, kontrollera kolesterolvärden kan ha en enorm inverkan på att förhindra hjärtinfarkter hos män.

Kolesterol: en lek med siffror

Läkare mäta ditt kolesterol genom att rita blod efter att du har gått igenom en 9 - till 12-timmars fasta utan mat, vätska eller medicinering. De letar efter tre nummer:

 • Totalt kolesterolnivåer
 • Low density lipoprotein (LDL) eller "onda kolesterolet" nivåer, vilket är den typ av kolesterol som bildar plack i dina artärer
 • High density lipoprotein (HDL) eller "det goda kolesterolet" nivåer, HDL hjälper sopa blodet av LDL och returnera det dåliga kolesterolet till levern - desto högre HDL nivåer, desto större chans att undvika hjärtsjukdomar.

Människor anses vara hög risk för hjärtsjukdom om de har:

 • Totala kolesterolnivåer över 239
 • LDL-nivåer över 190
 • HDL-nivåer under 35

Människor anses vid gränsfall risk för hjärtsjukdom om de har:

 • Total kolesterol mellan 200 och 239
 • LDL-nivåer mellan 130 och 159
 • HDL nivåer mellan 35 och 60

Vissa 98.600.000 vuxna i Europa har totala kolesterolhalten i blodet som sätter dem i riskzonen för hjärtsjukdom, och av dem ca 34,4 miljoner vuxna européer har kolesterolvärden anses hög risk. Du bör ha dina kolesterolnivåer kontrolleras varje eller vartannat år.

Kolesterol: hur man kan sänka din LDL

Människor har normalt höga kolesterolvärden eftersom de har ätit för mycket fet mat. Men hälsoproblem som diabetes, fetma, genetiska sjukdomar, eller en dysfunktionell sköldkörtel också kan öka en persons kolesterol nivå.

Livsstil och kost förändringar är de första åtgärderna läkare rekommenderar när du försöker sänka kolesterolvärden. Som i huvudsak handlar om att förändra din kost för att minska ditt intag av mättade fetter - fetter som vanligtvis fasta vid rumstemperatur, som smör, ister, eller den vita fettet som finns i rött kött. Forskning har visat att äta mättat fett ökar LDL nivåer. Å andra sidan, äta omättade fetter - fetter som är flytande vid rumstemperatur, som olivolja eller vegetabilisk olja - sänker dåliga kolesterolvärden om de används i stället för mättade fetter.

För att begränsa kolesterol och främja hjärthälsa, rekommenderar European Heart Association dessa kost riktlinjer:

 • Inte mer än 25 till 35 procent av din totala dagliga kalorier bör komma från fett.
 • Upp till 7 procent av din totala dagliga kalorier bör komma från mättat fett och bara 1 procent från transfett.
 • Inte mer än 300 milligram kolesterol bör ätas dagligen. Sedan ett ägg har 300 mg kolesterol, inte tänker på att äta något annat kolesterol den dagen om du har ett ägg. Om ditt kolesterol är redan hög, kommer att dagligen max ner till 200 mg.
 • Minska din natrium intag till mindre än 2.300 mg för att undvika högt blodtryck och för total kardiovaskulär hälsa.
 • Ät massor av grönsaker och frukter. Fullkorn och fiberrik mat är också bra, som är magert kött, fågel och fisk. Välj fettfri eller 1 procent mjölk-feta mejeriprodukter för kalcium och vitamin D fördelar utan det mättade fettet.

Du bör få minst 30 minuters motion varje dag eller åtminstone på fler dagar än inte varje vecka. Vissa människor tycker att regelbunden motion påverkar kolesterolhalten i blodet genom att öka deras nivåer av det goda HDL-kolesterolet. Motion kan också hjälpa till att kontrollera vikten, diabetes och högt blodtryck, alla kända riskfaktorer för hjärtsjukdom. Aerob träning i synnerhet kan bidra träna ditt hjärta att arbeta mer effektivt och kondition dina lungor.

Om du fortfarande har problem att sänka dina kolesterolnivåer, det finns mediciner tillgängliga som kan bromsa hastigheten med vilken LDL görs eller förbättra leverns förmåga att förstöra LDL. Tala med din läkare om när du ska överväga dessa receptbelagda läkemedel, din läkare kan också hjälpa dig att skräddarsy rätt diet och motion plan, livsstil måste-dos även om du är på medicinering för att sänka kolesterol.