Evb

Livet med matstrupscancer

Ta reda på hur en kvinna klarade matstrupscancer, och slutligen slå det.

Diane Maxey i Louisville, Ky, fick diagnosen matstrupscancer under 2002 - på April Fool dag. Men med stadium III matstrupscancer, var hennes diagnos inget skämt. Hon visste statistiken, och att oddsen var staplade mot henne. Endast 17,1 procent av personer med diagnosen regionalt (stadium III) matstrupscancer är sannolikt att leva fem år efter diagnosen. Men Maxey är en cancer överlevande, och nu är hon är kompetent att dela hennes berättelse om att slå matstrupscancer med andra.

Den matstrupscancer diagnos

Maxey, som är gift och har två söner, var 54 år gammal när hon fick diagnosen. Efter att ha upplevt svårigheter att svälja, hon hänvisade till en gastroenterolog, som fann tumören och bröt nyheter till henne.

"Det var den första chocken av att ta reda på att det var en cancer [som] överlevnaden var mycket låg, och typ av att komma över det. Att veta att även efter att du går igenom alla cellgifter och strålning och alla behandlingar, det var inte ett rekord av goda resultat, "säger Maxey.

Men Maxey säger att hennes medicinska team hjälpte henne att hålla en positiv attityd genom hennes aggressiv cancer behandlingsplan.

"Läkarna var alltid mycket positivt med mig, och sa att det skulle vara aggressiv. Jag hade cellgifter pumpas i 24 timmar om dagen i sex veckor. De var fast beslutna att vad de gjorde var att gå till jobbet," Maxey anteckningar.

Hantering vid matstrupscancer behandling

Den aggressive cancerbehandling som Maxey genomgick kan ha räddat hennes liv, men det har också gjort livet mer än lite svårt. Maxey säger att många av hennes liv planerna lades på is på grund av matstrupscancer, hennes cancerbehandlingar, och den osäkra framtiden.

"Det var en komplett avbrott i vanliga livet. Jag var tvungen att sätta arbetet på is, och även göra några planer med familj på is", säger Maxey. "I början var jag bara lägga saker på is. Och jag gjorde fler planer sista minuten istället för långsiktigt. Jag kan minnas två eller tre år ut från cancern tänkande, ja, ska vi planera det semester nu?"

Maxey tog en medicinsk tjänstledighet från sitt jobb, eftersom hantera hennes behandling och arbete bara var inte möjligt. "Det var en daglig kamp för att ens komma ur sängen, att upprätthålla någon energi nivå," säger hon.

Mycket av hennes liv var inriktad på att försöka få de näringsämnen hon behöver för att upprätthålla sin hälsa och samtidigt äta och svälja var så svårt.

" Att upprätthålla nutrition var en stor sak att övervinna. Jag försökte få mat i timmen. jag inte har någon typ av matningssonden, men den hotades några gånger när jag inte fick tillräckligt med näring i, "konstaterar Maxey.

"Jag stannade hemma för det mesta," säger Maxey, inte för att det behövdes, men eftersom hon inte känner sig som venturing ut. "Efter operationen, var jag bara helt fysiskt oförmögen att komma upp och gå. Det var en stor ansträngning bara att gå till doktorn. "

Coping med matstrupscancer behandling

"Det svåraste var att försöka hålla humöret upp var jag alltid på jakt efter ljuset i slutet av tunneln,. Jag visste att cellgifter och strålning var X antal veckor, så varje dag var bara passerar utanför kalendern, ännu en dag till slutet ", säger Maxey.

Fokusera på hennes familj, vänner och andra nära och kära som drog för henne och beroende på henne var också en stor drivkraft för Maxey när hon inte orkade äta, eller ens att komma ur sängen.

"Jag visste att det fanns människor som brydde sig om mig, och jag ville inte göra dem besvikna, när jag tänkte ge upp. Jag inte kommer att göra det. Jag gick in i detta med en hel del stöd, men också från läkare som jag känner var mycket motiverande och uppmuntrande.

Varje gång jag besökte dem, var det "Du kan göra det här", "Du är stark nog att göra det." Jag hittade motivation från utomstående källor liksom bara en inre beslutsamhet att Gud skulle se mig genom det här. "

Flytta på efter matstrupscancer behandling

Maxey inte börjar känna sig själv igen förrän ungefär ett år efter sin operation.

"Efter en viss tid kroppen läker sig själv, genom vila och näring och böner, du börjar att återfå din styrka," säger Maxey.

Nu när hon är stark och frisk igen, säger Maxey hon utnyttjar varje ögonblick.

"Jag har två barnbarn, och tid med dem är mycket värdefull. Jag inte förbise tider som vi kan göra minnen, och jag typ av att bygga dessa minnen, bara lagra dem i fall de kommande svängar," säger Maxey. "Jag tror att det är en av de saker med överlevande, du alltid tänka framåt till, skulle det dyka upp igen. Och jag tror att ha gått igenom det, är det alltid i bakhuvudet. Varje gång du går för ett test, tror du kan det cancern kommer tillbaka. "

Vad har hon lärt sig av sin erfarenhet och hur har det förändrat hennes liv?

"Mest av allt, var min tro tiodubblats. Vidare tror jag att det fick mig att inse hur mycket folk omsorg. Det var överväldigande bara veta hur mycket folk brydde sig. Jag inser nu hur värdefull varje dag är."