Evb

Leva med husdjur när du har astma

Du behöver inte ge upp dina husdjur om de utlöser din astma symptom - men du kommer att behöva vidta försiktighetsåtgärder för att undvika astmaanfall.

För personer med astma, kan många till synes oskyldiga saker i hemmet utlösa ett astmaanfall, inklusive dammkvalster, mögel och pollen från utomhus. Tyvärr för djurälskare, kan djuravfällningar utlösa även astma. Det kan vara förödande att få reda på att ditt husdjur är orsaken till ett astmaanfall, men lita på, det finns sätt att leva med husdjur och förebygga astmaattacker orsakas av husdjur ilska.

Astmaanfall: hålla husdjur och samtidigt hantera astma

"Vi ser en hel del patienter som har fått höra att de måste bli av med sina husdjur, och de ber oss att hjälpa dem att hitta ett hem", säger Lucy Tan, DVM, en veterinär på Laingsburg djursjukhus i Laingsburg, MI. Tan har kämpat med hennes egna allergier mot dammkvalster och vissa livsmedel, så hon förstår binda hennes klienter befinner sig i. Och medan hon tror folk bör arbeta med sin läkare för att ta reda på hur man ska hantera pet-relaterade astmaanfall, säger hon veterinärer har en viktig roll att spela också.

Är du gör allt du kan för att hantera din astma? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

"De flesta primärvårdsläkare inte är utbildade i hur människor och husdjur kan leva tillsammans", säger hon. "Jag tror att en hel del familjer är det en stor sak att få veta att du måste bli av med ditt husdjur. Det är värt att titta på om du kan leva tillsammans hälsosamt."

Hur att leva med husdjur och minska risken för ett astmaanfall

Som en veterinär, säger Tan hon försöker först att arbeta med kunder att ändra sitt sätt att leva med sina husdjur och minska risken för astmaanfall.

Steg som Tan rekommenderar är:

  • Dammsugning ofta. Dammsugning kan styra sällskapsdjur ilska och hår inne i huset.
  • Öva god hårborttagning. Grooming ditt husdjur regelbundet och hålla ditt hem och inredning gratis av hår kommer att hjälpa.
  • Prova "flytande dosering" för katter. Utspädning doser av lugnande Acepromizine (Atravet eller Acezine 2) har visats minska proteinerna i katt saliv som är ansvariga för många katt allergier, säger Tan. Men, varnar hon att effektiviteten i denna strategi ofta varierar beroende på katten och ägarens specifika allergier.
  • Prova schampon och sprayer som neutraliserar ilska. Dander består av små skalor skjul från ditt husdjur hud. Eftersom dessa stick till ett husdjur hår, många människor fokuserar på håret själv. I själva verket är det proteinerna i ditt husdjur saliv som får fogas till ilska när ditt husdjur brudgummar som är den verkliga källan till din astmaanfall. Vissa produkter anspråk på att kunna neutralisera ilska. Tan rekommenderar dessa produkter till sina kunder på försök, men säger att hon fortfarande väntar på att höra framgångshistorier.
  • Kontroll husdjur tillgång till sovrum. Det bästa sättet att förhindra ett astmaanfall är att undvika allergen, säger Tan. Att hålla husdjur ut ur sovrummet eller begränsad till vissa rum i huset finns sätt att samexistera och ändå skapa en allergen-fri utrymme för dig själv.
  • Håll sängkläder ren. Dammkvalster älskar att äta sällskapsdjur ilska, säger Tan. "Det är en av deras favorit mat", säger hon. Tan rekommenderar damm-kvalster täcker på sängar och städning sängar husdjur ofta.

Om du har provat att göra dessa justeringar och fortfarande ha astmaattacker eller okontrollerade allergier, kan din veterinär vara en bra resurs för att hitta ditt husdjur ett nytt hem, säger Tan. "Det första är alltid att se till huruvida husdjur bidrar [till allergi] och i vilken utsträckning den bidrar", säger Miles Weinberger, MD, professor i pediatrik och direktören, Pediatric Allergy & Pulmonary divisionen vid universitetet i Iowa, Iowa City, IA. "Jag tycker det är viktigt att vi inte skapar hemlösa katter och hundar bara på teorin att de kan bidra till astma."

Dr Weinberger säger att medan det ibland är uppenbart att en person har en stark allergisk reaktion mot ett husdjur, de flesta fall inte är entydiga. Han kommer att testa en patient för en katt eller hund allergi och avgöra hur stor del av deras astma beror på ett husdjur allergi innan några rekommendationer.

Att hitta ett nytt husdjur: finns det allergivänliga hundar?

Den idealiska husdjur är en som du inte är allergisk, säger Tan. Ändå Tan inte tror på icke-shedding eller allergivänliga hundar - alla hundar fäller, säger hon, men vissa bara kasta mindre än andra.

Det bästa sättet att hitta en hund skulle vara att spendera lite tid med valpen du överväger att anta och ta reda på om det utlöser din allergi, råder Tan. Besök med hunden ett par gånger, gå hem och se hur kroppen känns, och sedan göra ett åtagande om du är bekväm.