Evb

Kirurgi för testikelcancer

Kirurgi är ofta nödvändigt vid diagnos och behandling av testikelcancer. Läs om olika kirurgiska ingrepp och den roll de spelar i cancerbehandling.

Kirurgi kan vara en skrämmande utsikter för någon. Det är allt mer skrämmande om det är i samband med en cancerdiagnos. Lyckligtvis, när det kommer till testikelcancer, är prognosen mycket uppmuntrande.

Testikelcancer drabbar främst unga och medelålders män, även om det är relativt ovanligt. När det slår, är denna form av cancer mycket behandlingsbar med en utmärkt bota. Enligt National Cancer Institute, kommer uppskattningsvis 8.400 nya fall av testikelcancer som upptäcktes under 2009, medan endast 380 män kommer att dö av det.

Testikelcancer: en översikt

I testikelcancer, växer cancern i vävnaderna i testiklarna, de äggformade reproduktiva körtlar belägna i pungen. Det är ofta upptäcks av patienten själv när han känner en knöl, eller av läkare under en testikel tentamen. Ofta är denna massa smärtfritt, även om det ibland åtföljs av en molande värk i magen eller ljumskarna. Andra symptom kan inkludera ansamling av vätska i pungen, svullnad av bröstvävnaden, en buken eller halsen massa, och en hosta. Riskfaktorer inkluderar att ha en kryptorkism, en familjehistoria av testikelcancer, och är av kaukasiska rasen.

De allra flesta av testikelcancer kan delas in i två typer: seminom och icke-seminom. Seminom växer långsamt och svarar bra på strålbehandling vid upptäcks tidigt, medan icke-seminom växer snabbare och oftare engagera kemoterapi vid behandling protokollet.

Testikelcancer: radikal orkiektomi

Efter en diagnos av testikelcancer sker genom en kombination av fysisk undersökning, ultraljudsundersökning av testiklarna, och mätning av specifika proteinmarkörer i blodet, inklusive humant koriongonadotropin (HCG), alfa-fetoprotein (AFP), och laktatdehydrogenas (LDH ), är nästa steg en kirurgisk procedur som kallas en radikal orkidektomi.

"En radikal orkiektomi är ett snitt i ljumsken, som liknar ett bråck reparation," säger Steven C. Campbell, MD, PhD, professor i kirurgi och hemvist programdirektör i den del av urologiska onkologi vid Cleveland Clinic Glickman Urologiska och njure Institutet i Cleveland, Ohio. "The testikel är mobiliserad ut från pungen, dess blodkärl ligerades, och den tas bort. Detta är ett öppenvården förfarandet, men patienten måste undvika ansträngande aktiviteter under en månad. "

Efter den radikala orkiektomi, är ett vävnadsprov från avlägsnas testiklarna studeras i mikroskop för att avgöra vilken typ av cancer (seminom eller non-seminom) och lämpligt sätt att gå vidare med ytterligare tester.

Testikelcancer: retroperitoneal lymfkörteln dissekering

För patienter med diagnosen icke-seminom testikelcancer, är en annan operation ofta görs - en retroperitoneal dissektion lymfkörtel (RPLND). Denna operation tar bort lymfkörtlar i buken och innebär en sjukhusvistelse på tre till fyra dagar, varefter patienten måste undvika ansträngande aktiviteter under en månad. Dessa lymfkörtlar innehåller ofta testikelcancer celler som inte tillförlitligt dyka upp på imaging studier såsom datortomografi. Ytterligare behandling av icke-seminom kan omfatta olika typer av kemoterapi.

Behandling för seminom börjar vanligen med en radikal orkiektomi, precis som icke-seminom behandling gör, men sällan innebär RPLND. Eftersom seminom är känsliga för strålning, kan de behandlas med strålning till testikel området samt strålning riktad till lymfkörtlarna. Cytostatika används också ibland efter radikal orkiektomi.

Testikelcancer: prognosen

Ingen vill ha en cancerdiagnos, men den goda nyheten är testikelcancer kan botas för det mesta. Den femåriga relativa överlevnaden för alla män med denna typ av cancer är 96 procent, enligt National Cancer Institute. Detta nummer hoppar till 99 procent om cancern inte har spridit sig utanför testikeln.

En hälsosam livsstil är viktigt att både förebygga och återhämta sig från testikelcancer, så se till att äta bra mat och motion så ofta som möjligt. Och regelbundet själv-tentor, med början i dag. Som med alla cancer, är tidig upptäckt bäst.

Det gick inte att hitta filen 'D: \ hemsidor \ GCMS \ CMSData \ Data \ Live \ Content \ 177966.xml'.