Evb

Kan fytoöstrogener förbättra benhälsa?

Fytoöstrogener är hormonliknande ämnen som finns i soja och andra växter. Oavsett om de kan hjälpa åldrande vuxna bevarar bentätheten är ett hett ämne.

Bentätheten avtar med åldern, särskilt för kvinnor efter klimakteriet. Kan fytoöstrogener, naturligt förekommande ämnen med estrogenlike effekter, hjälpa till att bevara bentätheten på samma sätt som hormonbehandling (HRT) kan?

Fytoöstrogener: Vad är big deal?

Fytoöstrogener är föreningar som finns i många växter som örter, säd och frukter. Det finns tre huvudsakliga typer av fytoöstrogener:

  • Lignaner finns i linfrön, kli, hela vetemjöl, te och alkoholhaltiga drycker som öl och bourbon.
  • Isoflavoner återfinns i sojabaserade livsmedel, kikärter, och andra baljväxter.
  • Coumestans finns i alfalfa och klöver.

Anledningen fytoöstrogener har rönt uppmärksamhet på senare tid är att HRT för klimakteriet har till stor del fallit i onåd på grund av ökad risk för bröstcancer, hjärtsjukdomar och stroke. HRT för benhälsa inblandade administrera östrogen för att lindra klimakteriebesvär såsom osteoporos. I sin frånvaro, har människor letat efter en alternativ medicin för att fylla tomrummet, och fytoöstrogener kan vara svaret.

Gör fytoöstrogener arbete?

Juryn är fortfarande ute på fytoöstrogener, men Robert K. Rude, MD, chef för Bone and Mineral kliniken vid Los Angeles Ortopediska sjukhuset, säger de första resultaten ser lovande ut. "Flera studier har visat att en hög soja intag är förknippad med högre bentäthet," säger han. "Och ett antal studier har genomförts där fytoöstrogener gavs till postmenopausala kvinnor. Några av dessa visade skydd mot benförlust samt en ökning av benmassan. "

Men Stephen Honig, MD, MSc, direktör för osteoporos Center vid NYU sjukhuset för ledsjukdomar i New York, fortfarande inte övertygad. "I bästa fall [har fytoöstrogener] visas endast en måttlig effekt på benförlust i studierna", säger han. "Jag är inte alltför imponerad."

National Institutes of Health sponsrar forskning för att bevisa säkerheten och effektiviteten av fytoöstrogener.

Ska du ta fytoöstrogener?

Med tanke på den motstridiga uppgifter, de intervjuade är överens om att det bästa råd är att prata med din läkare innan du påbörjar någon fytoöstrogen behandling. Här är några enkla steg som kan hjälpa:

  • Stick med soja. Om du är intresserad av att ge fytoöstrogener ett försök för att bevara benhälsa och förebygga benskörhet, är en av de enklaste sätten är att äta mer sojaprodukter, säger Dr Rude. "Sojaprotein är en bra källa, och studier har använt från 25 till 40 gram per dag", säger han. Prova tofu i en stek i stället för kött eller häll sojamjölk över din spannmål. Hela sojabönor (edamame) gör en läcker förrätt eller sida skålen.
  • Kluckande andra kärnor. Andra vanliga växter som innehåller fytoöstrogener inkluderar kikärter, linfrön och kli, och det är lätt att lägga till fler av dessa i din kost. Välj en god kli spannmål för din frukost och packa annan fytoöstrogen punch genom att strö malda linfrön ovanpå. Linfrö är också bra på yoghurt eller havregryn. Kikärter är den viktigaste ingrediensen i hummus, en Mellanöstern dipp till pitabröd eller kex.
  • Tala med din läkare om kosttillskott. CW Randolph, Jr, MD, den ledande läkaren vid National Hormone Institute i Jacksonville, Florida, säger tillsätta en fytoöstrogen tillskott kan hjälpa till att skydda dina ben mer än bara enbart diet. "Du kan få fytoöstrogener från mat, men det är svårt att konsekvent öka blod-nivå koncentrationer - det är därför jag också rekommendera tillskott", säger han. Han tillägger att många effektiva fytoöstrogener finns på hälsokost butiker eller hälsokost gångar i de flesta livsmedelsbutiker. Se till att du tala med din läkare innan du tar något kosttillskott - vissa organisationer inte rekommendera tillskott på grund av brist på forskning.
  • Lägg andra vitaminer. Komplettering vitamin D och kalcium är en av de viktigaste stegen som postmenopausala kvinnor kan vidta för att bevara benhälsa, säger Theodore R. Fields, MD, en reumatolog på sjukhuset för kirurgi i New York. Han rekommenderar 1.500 milligram kalcium och 800 enheter av D-vitamin per dag i uppdelade doser. Fytoöstrogener också kan spela en roll i att hjälpa kalcium och vitamin D hålla dina ben friska, säger Dr Randolph. "En nyligen genomförd studie visade att behandling med 54 mg en dag av soja isoflavone genistein i två år var effektivt för att förhindra benförlust som orsakas av östrogenbrist," säger han. "Patienter som tar genistein förutom kalcium och D-vitamin visade en vinst i bentäthet."

Med hjälp av ytterligare forskning, kommer forskarna lära sig mer om säkerhet och användbarhet fytoöstrogener, och hur denna alternativ medicin kan hjälpa till i kampen mot benförlust.