Evb

Alternativa sätt att lindra klimakteriebesvär

Vissa alternativa behandlingar kan erbjuda lindring från besvärande klimakteriet symtom.

Nattliga svettningar, värmevallningar, sömnlöshet: Dessa är bara några av de besvärande symtom kopplade till klimakteriet. Dessa dagar, många kvinnor vänder sig till alternativ medicin på grund av oro för säkerheten kring vissa konventionella behandlingar för klimakteriet. Men är örter, kosttillskott och andra icke-traditionella lösningarna säker och effektiv? På många sätt är juryn fortfarande ute.

Den nationella center för komplementär och alternativ medicin (nccam), en gren av National Institutes of Health, rapporterar det finns lite högkvalitativa vetenskapliga bevis som stödjer den långsiktiga säkerheten och effektiviteten av några alternativa mediciner, liksom naturläkemedel, för att behandla klimakteriet symtom. Ett antal studier i ämnet pågår.

Alternativ medicin och klimakteriet: örter och kosttillskott

Donald Novey, MD, en husläkare och naturmedicin specialist i privat praktik i Chicago-området, säger naturläkemedel tenderar att fungera bättre i den premenopausala stadiet eller i början av klimakteriet när östrogennivåerna inte kan vara mycket låg. Över tiden, värmevallningar och andra problem tenderar att komma tillbaka när östrogen rasar. "Det är bara så mycket örter kan göra", säger han.

Här är några av de vanligaste kosttillskott som används för att behandla klimakteriet:

  • Silverax. Champions av denna ört säga det lindrar värmevallningar. Men en studie finansierad av nccam och National Institute on Aging fann att det inte var effektiv. Forskare är nu oroade över effekterna av silverax på levern. NCCAM säger att kvinnor ska sluta ta ört och prata med en läkare om de utvecklar symtom på leverproblem, som buksmärta, mörk urin, eller gulsot. Även silverax inte har fått skulden direkt, har det förekommit flera fall av hepatit och leversvikt hos kvinnor som tog örten.
  • . Soja fytoöstrogener - östrogenliknande kemikalier - i soja kan hjälpa till med värmevallningar, vaginal torrhet, och humörsvängningar, men det finns inga säkra bevis. Dr Novey säger en kombination av soja och silverax kan vara effektiva för att minska värmevallningar i tidig menopaus.
  • . Ginseng Novey säger ginseng har en stimulerande effekt och kan hjälpa till med "brain fog" att vissa kvinnor rapporterar i klimakteriet och det kan även förbättra energieffektiviteten. Det har ingen effekt på värmevallningar.
  • Kava. Novey säger denna ört kan hjälpa till med irritabilitet, men det finns inga bevis att det minskar värmevallningar. Han tillägger att det är möjligt att få abstinensbesvär när du slutar ta ört. År 2002 utfärdade US Food and Drug Administration (FDA) en varning om kava, säger att det kan skada levern.
  • Dong quai och rödklöver. Dessa örter har inga fördelar vid behandling av klimakteriebesvär, enligt Novey och NCCAM.

Alternativ medicin och klimakteriet: bio-identiska hormoner

Konventionell medicin största verktyg för att bekämpa den värmevallningar och vaginal torrhet klimakteriet har varit hormonbehandling (HRT). Men år 2002, fann resultaten från en stor studie en ökad risk för bröstcancer, stroke, hjärtsjukdomar, och blodproppar i vissa kvinnor som tar HRT. Nu råder FDA kvinnor att använda HRT i den lägsta dosen möjligt under kortast tid, och endast om det är absolut nödvändigt.

Främjare av så kallade bio-identiska hormoner säger att de är ett "naturligt" alternativ till konventionell HRT. Denna typ av hormonbehandling innehåller vegetabiliskt östrogen och progesteron som kan förvärras i ett apotek för att möta den enskilda patientens behov, säger Novey.

Marknadsförare av bio-identiska hormoner hävdar att de är säkrare än konventionell HRT. Men Novey tvister som: ". Naturliga hormoner inte minskar riskerna, riskerna är desamma" Han tillägger att kroppen inte vet skillnaden mellan östrogener från en anläggning källa och de från ett djur källa.

Novey säger vad som är annorlunda om bio-identiska hormoner är att läkare kan ge patienterna den typ av östrogen som passar bäst för deras kroppar. Han säger läkarna också kan "justera doser för att exakt matcha vad en patient behöver och inte mer." Som en kvinna fortskrider i klimakteriet, kan hennes östrogen behov ökar, och läkaren kan justera doserna därefter, säger Novey.

"Konventionell HRT är styvare," säger Novey. "Om du vill ge en patient mindre än den minsta möjliga dos, kan du inte. Och du är i allmänhet begränsad till estradiol, "en typ av recept östrogen.

Regeringen varnar för att förvärras bio-identiska hormoner är inte FDA-godkända, och det finns oro för sin säkerhet och effektivitet.

Innan några tillskott eller hormoner, tala med din läkare. Kvinnor med en historia av bröstcancer eller cancer i reproduktionsorganen och andra sjukdomstillstånd bör undvika östrogen eller substanser som efterliknar östrogen i kroppen. Kom också ihåg att örter är kraftfulla substanser och kan interagera farligt med receptbelagda mediciner.

Alternativ medicin och klimakteriet: få flytta!

"Varje program för att minska symtomen vid klimakteriet bör inkludera motion. Det är så kraftfull ", säger Novey. Han säger övning kan:

  • Agera som ett antidepressivt medel och lindra stress
  • Bli av med extra pounds sätta på i klimakteriet och stärka ben
  • Förbättra libido

Motion hjälper inte med värmevallningar och vaginal torrhet, men akupunktur kan tillfälligt lindra värmevallningar, säger Novey. yoga och avslappning utbildning, som djupandning och progressiv muskelavslappning, kan lindra irritabilitet och sömnlöshet, tillägger han.

Införliva livsstilsförändringar som rökstopp och få regelbunden motion kan också hjälpa dig att må bättre. Om klimakteriet symtom blir alltför besvärande, fråga din läkare om du är en kandidat för HRT.

Tänk på att precis som puberteten är ett liv förändras, så är klimakteriet. Även detta skall gå.