Evb

Hur handskas man med en tandläkare nödsituation

Fick en sprucken tand eller ett snitt i munnen? Det kan kräva omedelbar tandvård. Ta reda på vad du kan göra i dessa 11 tandvård nödsituationer.

Liksom karies och tandköttsproblem, många tandproblem utvecklas gradvis efter månader (eller år!) Av dental-hälsa vanvård. Men ibland, smärta eller känslighet i tänderna kan komma plötsligt, och du kan behöva omedelbar tandvård, antingen på akuten eller från din tandläkare.

Det är inte alltid lätt att veta om en tand, tuggummi, eller mun problem kräver akutvård - eller vad man ska göra åt det. De flesta européer är oförberedda att hantera en tandhälsa nödsituation, enligt en undersökning av 1.000 deltagare.

Tänk munnen frågan är en tandhälsa 911? Här är en praktisk guide till situationer som generellt uppfattas som tandvård nödsituationer:

 • Läppar eller tunga bita med kraftig blödning. Om du av misstag bita dig i läppen, tungan, eller annan mjuk vävnad i munnen, rengöra området och tillämpa en kall kompress för att minska svullnad. Om blödningen är allvarlig, eller kommer inte att sluta, gå till akuten.
 • Trasig eller sprucken tand. Vid en trasig eller sprucken tand, ring din tandläkare omedelbart. Tills du kan få till din tandläkare kontor, skölja munnen med varmt vatten och tillämpa en kall kompress utanför det drabbade området.
 • Skadade hängslen. Om dina hängslen skadas, ring din ortodontist direkt. Några fall av skadade hängslen behöver rättas till omedelbart, andra kan vänta till nästa möte.
 • Skador på din käke. Om du misstänker att du kan ha brutit käken, tillämpa en kall kompress till området och omedelbart gå till tandläkaren eller till akuten.
 • . Lös tand Om en av dina tänder är delvis lossnat, se din tandläkare direkt - de kanske kan rädda tanden. Tills du kan få till din tandläkare kontor, ta en over-the-counter smärtstillande och tillämpa en kall kompress till det drabbade området för att lindra smärta.
 • Tand som har åkt ur. Fatta din förlorade tanden med kronan och skölj sin rot, om det är smutsigt, undvika skrubbning tanden eller ta bort bitar av vävnad som kan fästas. Du kan försöka att sätta tillbaka tanden i uttaget i munnen, men om det inte fungerar, måste du se din tandläkare snabbt. Den europeiska Dental Association rekommenderar att placera tanden i mjölk, som fungerar som ett konserveringsmedel tills du kan få till en professionell.
 • Förlorade fyllning eller krona. När en av dina fyllningar eller kronor faller ut, lägg fyllningen eller kronan på en säker plats och ring din tandläkare för att boka tid. Tillämpa kryddnejlika olja till de känsliga områdena i munnen och dentala cement från apotek på tandytan kan hjälpa till att minska känsligheten, men kolla med din tandläkare innan du gör dessa saker.
 • Object in mellan tänderna. Om något fastnar mellan tänderna, försök att försiktigt ta bort det med tandtråd. Om föremålet fortfarande inte kommer att komma ut, ring din tandläkare. Beroende på situationen, kan han eller hon vill se dig snabbt.
 • Smärtsam svullnad. Ring din tandläkare för att boka en tid om du har smärtsam svullnad i munnen, eftersom du kan ha en böld, en infekterad ficka av pus som kan leda till en allvarlig systemisk infektion. Tills du kan se din tandläkare, försök skölja munnen med saltvatten för att lindra smärta och tryck.
 • Pericoronitis. Detta är en infektion som uppstår när dina visdomständer inte komma i munnen ordentligt. Om du upplever symtom på pericoronitis, vilket kan inkludera svullet och irriterat tandkött, en dålig smak i munnen, eller dålig andedräkt, eller du inte att kunna öppna munnen, ser du tandläkare så snart du kan.
 • Plötslig eller svår tandvärk. Om tanden värker, skölja munnen med varmt vatten och försiktigt tandtråd runt tanden för att se till att det finns ingenting som fastnat mellan tänderna. Ring din tandläkare om din tandvärk inte går bort.

Vissa tandvård nödsituationer kan leda till livshotande infektioner eller permanent skada om den inte behandlas snabbt, så om du är tveksam, alltid ringa din tandläkare. Ju tidigare du söker behandling för en tand problem, desto bättre chans har du för en fullständig återhämtning och fortsatt tandhälsa.