Evb

Komma till roten av dålig andedräkt

God tandhygien bör hjälpa dig att rensa upp ett dåligt fall av dålig andedräkt. Men vad som orsakar din stinkande andedräkt i första hand?

Om du ständigt poppar myntverk eller tuggummi för att täcka upp dålig andedräkt, är du inte ensam. En av fyra européer har dålig andedräkt och är förbannade med illaluktande andedräkt.

Varför? De flesta fall av dålig andedräkt orsakas av felaktig tandhygien. Om du inte borstar och tandtråd tänderna efter varje måltid, kommer bitar av mat som fastnar i tänderna och tandköttet och på tungan börjar förfalla och avger dålig lukt.

En oren mun innebär också att bakterier kan växa, vilket kan leda till sjukdomar i tandköttet, vilket också är en av orsakerna till dålig andedräkt. Dessutom, vissa livsmedel och drycker är mer benägna att orsaka dålig andedräkt, inklusive:

 • Vitlök
 • Lök
 • Ost
 • Apelsinjuice
 • Soda, inklusive kost sorter

Efter dessa livsmedel eller drycker smälts, deras oljor gör sin väg in i blodet och förs sedan in i lungorna. Lukten släpps sedan igenom din andedräkt.

Andra orsaker till dålig andedräkt

Bortsett från vad du äter och dricker, kan dålig andedräkt även länkas till:

 • En torr mun. Saliv är munnen naturliga rengöringsmedel, så när din mun är torr, kan döda celler bygga upp, vilket är vad som orsakar morgon andedräkt. Detta är ett ännu större problem om du sover med munnen öppen. Rökning och vissa mediciner kan också orsaka muntorrhet. I mer extrema fall, kan du ha ett problem med dina spottkörtlar som lämnar munnen ovanligt torr.
 • Kroniska sjukdomar. Ibland underliggande hygienkrav kan orsaka dålig andedräkt. Lung infektioner, cancer, njur-eller leversvikt, diabetes och gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), till exempel, är alla förknippade med dålig andedräkt.
 • Andningsvägar, mun, hals och näsa villkor. Dessa villkor är också ofta förknippade med dålig andedräkt. Till exempel är läckage från ett sinus-infektion känt för att orsaka dålig andedräkt. Om du har en övre luftvägsinfektion, såsom bronkit, hosta med slem upp också kan orsaka dålig andedräkt.
 • Tobaksvaror, särskilt rökning. Tobaksvaror kan torka munnen och resultera i dålig andedräkt. Personer som använder tobak löper också större risk att utveckla sjukdomar i tandköttet, dålig allmän munhälsa, och muntliga cancer.
 • Undernäring. Svält eller intensiv bantning kan leda till dålig andedräkt på grund av ketoacidos, som är en uppdelning av kemikalier som uppstår under fasta.

Seger dålig andedräkt

För att bekämpa dålig andedräkt, prova följande:

 • Undvik mat och dryck som du vet orsakar dålig andedräkt, det kan också betyda att minimera ditt intag av alkohol.
 • Borsta i två till tre minuter efter varje måltid och tandtråd tänderna minst en gång om dagen.
 • Borsta tungan försiktigt för att avlägsna döda celler, inklusive baksidan av din tunga, eftersom det är där bakterier ofta samlas.
 • Drick mycket vatten för att hålla munnen fuktig och ren. Och vatten är verkligen vad som är bäst här: Andra drycker, speciellt koffeinhaltiga drycker, inte fungerar så bra som vatten för dålig andedräkt behandling och prevention.
 • Ät mindre kött och mer grönsaker och frukt varje dag.
 • tandvård checkups minst två gånger per år som inkluderar en examen och rengöring.
 • Om du bär proteser, broar eller avtagbara hängslen, rengöra dem ordentligt minst en gång om dagen.
 • Suck godis eller tugga tuggummi (helst sockerfri) för att stimulera salivproduktionen, som hjälper tvätta bort matrester och bakterier.

När ska se din tandläkare om dålig andedräkt

Om du fortfarande känner att du har dålig andedräkt efter att ha provat dessa tips, fråga någon som är nära dig för bekräftelse. Ibland är du verkligen din egen värsta kritiker. Om det verkligen är ett problem, boka tid hos din tandläkare för att försöka avslöja vad som kan orsaka din dåliga andedräkt.

Undvik att dricka, äta, tugga tuggummi eller borsta tänderna innan tandläkaren. Hoppa parfym eller andra doftande produkter också, så att din tandläkare verkligen kan bedöma din dålig andedräkt. Din tandläkare kommer troligen att be dig ett antal frågor, allt från din tandhygien vanor till din allmänna hälsa.

I vissa fall kan halitosis bero på en uppbyggnad av plack, som är ett lager av bakterier på tänderna. Om detta är fallet, kan tandläkaren måste du använda en speciell antimikrobiell mun skölj.


Relaterat: 5 mest pinsamma orala hälsoproblem


Om din tandläkare bestämmer att dålig andedräkt beror på sjukdomar i tandköttet, kommer du att behandlas eller hänvisas till en tandköttsproblem läkare, som kallas ett parodontolog. Även kallad tandlossning, orsakar tandköttsproblem ditt tandkött avta från tänderna och lämnar fickor som samlar bakterier och plack. En parodontal rengöring, eller mer omfattande behandling, det kan behövas.

Om din tandläkare inte kan avslöja orsaken till din dåliga andedräkt, skulle en resa till din primärvården läkare för en fysisk undersökning vara nästa steg för att fastställa de bakomliggande orsakerna till din dåliga andedräkt.