Evb

Tandpulpa sjukdomar: Grunderna

Dålig munhälsa kan leda till massa sjukdomar som kräver rotfyllningar, eller värre. Läs om vilka typer, symptom och behandlingar för orala massa sjukdomar.

Dålig tandhygien är den främsta orsaken till karies, tandvärk, och andra orala hälsotillstånd. Om du inte behålla god munhälsa vanor, inklusive tandborstning och tandtråd regelbundet, kan plack utvecklas och leda till karies. Vänster obehandlad kan en hålighet påverka småningom Soft Center (eller massa) av tanden, som innehåller känsliga nerver och fina blodkärl. Och om massa sjukdomar som inte hanteras på rätt sätt, kan du förlora dina tänder.

Symtom på massa sjukdomar

Beroende på vilken typ av massa sjukdom, kan symptomen varierar i intensitet och kan omfatta:

  • Smärta i en tand eller tänder när du äter något mycket söt, varm eller kall
  • Plötsliga intensiv smärta i munnen
  • Infektion i munnen

Typer av massa sjukdomar

Det finns flera olika massa sjukdomar, inklusive:

  • Reversibla pulpit eller mild inflammation av massan. Typiska symtom inkluderar smärta vid att äta eller dricka något väldigt sött, varmt eller kallt. Utan behandling kan inflammationen utvecklas till en dental abscess, en samling av bakterier och pus. God munhälsa vanor kan hjälpa offset reversibel pulpit, men i många fall är en fyllning så småningom behövs. Pulpit kan också uppstå om du knäcka eller bryta en tand.
  • Irreversibla pulpit eller svår inflammation i massa som inte kan botas. Symtomen omfattar sudden intensiv smärta. Vänster obehandlad kan den leda till en utbredd tuggummi och bindväv infektion. Irreversibel pulpitis behandlas i allmänhet med en rotfyllning förfarande. Om det inte fungerar, kan din tandläkare måste ta bort tanden.
  • Tandpulpa förkalkning (även känt som dental massa stenar). Detta är ett tillstånd där härdning, eller förkalkning, resultat pulpavävnad i överkänslighet och extrem smärta eftersom de dentala nerver blir komprimerad. En rotfyllning är oftast nödvändigt att rensa bort hård vävnad.
  • Tandpulpa exponering. Detta tillstånd tänds när skada på yttre hölje av en tand, såsom en hålighet eller spricka i tanden, exponerar normalt skyddade massan till bakterier och irriterande matrester. Smärta är det vanligaste symtomet och utan ordentlig tandvård, kan en mild infektion utvecklas till en allvarlig böld. Beroende på graden av massa exponering, en fyllning, rot-canal förfarande, eller till och tandutdragning kan krävas.

Massa sjukdomar behandling: rotbehandling

Om skadat massa i tanden inte tas ut, kan en svår infektion spridit sig till omgivande vävnad, inklusive din käkbenet. En rotfyllning förfarande för att ta bort massa vävnad utförs vanligtvis över flera besök av en vanlig tandläkare eller en massa specialist, kallas en endodontist. Den rotbehandling kan bespara dig från att få den infekterade tanden tas bort.

Här är vad du kan förvänta dig från rotbehandling:

  • Första besök. Den skadade massan avlägsnas och det tomma utrymmet, rotkanalen, rengörs ut och utvidgas. Särskilda läkemedel kan placeras i kanalen att desinficera området. En tillfällig fyllning kan placeras också, eller din tandläkare kan välja att lämna kanalen öppen och låta tanden avlopp för ett par dagar. Ett antibiotikum kan också rekommenderas för att behandla infektioner i vävnader som omger tanden.
  • Andra besök. Den tillfälliga fyllningen avlägsnas och en permanent fyllning placeras.
  • Slutlig besök. En krona placeras över tanden att förstärka tanden och göra den starkare.

Vissa massa sjukdomar kan orsakas av en skada som bröt en tand. Men många andra massa sjukdomar helt enkelt orsakas av dålig munhälsa vanor. Om du borstar och tandtråd regelbundet och söka regelbunden tandvård, är du mindre risk att utveckla massa sjukdomar.