Evb

Höga kolesterolvärden i unga

Höga kolesterolvärden i personer yngre än 25 är ett växande problem. Ta reda på orsakerna till högt kolesterol i unga och vad som kan göras åt det.

Bland de unga, är högt kolesterol mer framträdande än många tror. En godtagbar kolesterolnivå för en person mellan 2 och 19 är mindre än 170 mg, enligt National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), men statistiken visar att upp till en tredjedel av de unga vuxna har höga kolesterolvärden över 200 mg.

Vad orsakar höga kolesterolnivåer hos barn och unga vuxna?

I det förflutna, gjorde läkarna oroar inte så mycket om högt kolesterol hos yngre människor, men studier har visat att barn och ungdomar som har högt kolesterol är mer benägna att utveckla hjärtsjukdom som vuxna. Innan de nya riktlinjerna, NHLBI redan rekommenderat att barn så unga som 2 år har deras kolesterol kontrolleras om de har en förälder med högt kolesterol eller en familjehistoria av tidig hjärtsjukdom.

I ett försök att öka medvetenheten om problemet, släppte NHLBI nyligen nya riktlinjer för cholesterolrastreringar hos barn. Rekommendationerna, som godkändes av Europeiska Academy of Pediatrics (AAP), uppmana alla barn mellan åldrarna 9 och 11 som ska screenas för förhöjda nivåer, i motsats till endast de med hereditet för hjärtsjukdom eller högt kolesterolvärde.

Möjliga orsaker till höga kolesterolvärden i ungdomar är:

 • Genetics. I de flesta fall har en ung människa med höga kolesterolvärden en förälder med högt kolesterol.
 • . Diet Ungdomar som utsätts för en fettrik kost - vanligt i skräpmat eller snabb-mat - är i riskzonen för högt kolesterol.
 • Fetma. Barn och ungdomar som är överviktiga löper ökad risk.
 • Brist på motion. Spendera alltför mycket tid att spela videospel och titta på TV istället för att få regelbunden motion är en riskfaktor för att utveckla höga kolesterolvärden.

Behandla höga kolesterolvärden hos barn och unga vuxna

Även läkemedel används för en del unga människor med höga kolesterolvärden, är det bästa sättet att behandla problemet med diet och motion.

 • Minska mättat fett och kolesterol. Ungdomar som fyllt 2 bör inte få mer än 30 procent av sina kalorier från fett. Om du eller ditt barn har högt kolesterol, arbeta med din läkare eller dietist för att starta ett lågt kolesterol, låg mättat fett diet.
 • Öka fysisk aktivitet. Målet bör vara 30 minuter av träning som gör att hjärtat slår snabbare minst tre gånger per vecka. Promenader, cykling, simning, idrott och lagidrott är alla goda exempel. Begränsa tiden framför TV: n till två timmar per dag.
 • Mediciner. Enligt Europeiska Academy of Pediatrics, mediciner för att sänka högt kolesterol hos unga människor bör övervägas om de har mycket höga nivåer av low-density lipoprotein (LDL) kolesterol. LDL-kolesterol är den typ av kolesterol som bidrar till blockering av artärerna. Andra skäl att överväga medicinering har en förälder med tidig hjärtsjukdom, har diabetes, eller när kost och motion inte fungerar.

Att motivera ungdomar med höga kolesterolvärden

Eftersom de flesta unga människor med högt kolesterol inte upplever några symptom, kan det vara svårt för dem att ta frågan på allvar. Det är viktigt för föräldrar och unga vuxna att veta att det finns ett direkt samband mellan högt kolesterol hos unga människor och risken för att dö år senare av en hjärtattack. Här är några sätt att hjälpa:

 • Få screenas tidigt. Varje ung person med en familjehistoria av högt kolesterol eller hjärtsjukdom, eller en viktig riskfaktor som fetma, bör screenas regelbundet. Att veta siffrorna är en viktig motivationsfaktor.
 • Gå med i ett lag eller lära sig en ny sport. Motion kan vara roligt och kan vara en stor drivkraft.
 • Få lite hjälp. Ändra din livsstil för att inkludera motion och lära sig om ett nytt hjärta-hälsosam kost kan vara svårt. Förutom att arbeta med din läkare, tycker om att få hjälp från en dietist och en fitness expert.
 • Gör det som en familj. Livsstilsförändringar som motion och kost är bäst som en familj. Om du är en förälder till ett barn med högt kolesterol, kan du hjälpa ditt barn att utveckla hälsosamma vanor för livet genom att föregå med gott exempel.

Om du är en förälder till ett barn med höga kolesterolvärden, kom ihåg att det är lättare att anta sunda vanor som andra natur när man är ung än att lära dem som vuxen. Om du inte vet ditt barns kolesterolnivåer, fråga din läkare om screening.