Evb

Grunderna i gastropares

Ses oftast med diabetes, saktar denna störning ner matsmältningen och kan ge magbesvär och andra frågor.

Om du känner dig extremt fulla efter att ha ätit endast en liten mängd mat, eller känna illamående och kräkas efter att ha ätit, inte borsta bort det som matsmältningsbesvär eller brist på aptit. Dessa kan vara varningstecken på en mag tillstånd som kallas gastropares. Även svåra att behandla, kan en särskild gastropares diet hjälper till att kontrollera symtomen.


Har matsmältningsproblem? Hitta en gastroenterolog nära dig.

Gastropares: vad är det?

Gastropares är en sjukdom där magsäcken tömmer extremt långsamt - en måltid som kan rötas i cirka fyra timmar i en frisk person kan ta dagar att tömma ur magen av någon med gastropares, säger Francisco J. Marrero, MD, en gastroenterolog med Digestive Disease Institute vid Cleveland Clinic i Ohio. Gastroparesis resultat när vagusnerven, vilka avtal magen att pressa maten längre ner i matsmältningskanalen, blir skadad på något sätt.

Gastropares är en extremt sällsynt tillstånd, påverkar endast cirka 10 av varje 100.000 personer, enligt Dr Marrero. Tillståndet kan orsakas av:

 • Infektion
 • Autoimmun sjukdom
 • Neuromuskulär sjukdom
 • Strålbehandling
 • Diabetes

Ätstörningar som bulimi och anorexi kan orsaka gastropares, men matsmältningen kommer vanligtvis återgå till det normala när återvänder födointag till normal. Medicinering kan ge liknande symptom, men de är oftast bara tillfälligt.

Diabetes är en särskilt stor riskfaktor för denna mag tillstånd. Långsiktig diabetes orsakar avvikelser i nervsystemet, vilket kan yttra sig som domningar och stickningar i fingertopparna eller påverka nervsystemet i tarmarna, säger Marrero. Högt blodsocker, ett problem med diabetiker, kan så småningom försvaga vagusnerven.

Gastropares: vanliga symtom och behandling

Bortom mättnadskänsla för fort och illamående och kräkningar efter att ha ätit, finns det några fler symtom att vara medveten om. Fler tecken på gastropares inkluderar:

 • Halsbränna och gastroesofageal reflux
 • Oförklarlig viktminskning
 • Varierande nivåer av blodsocker
 • Smärta i den övre delen av buken

Inte bara är gastropares svårbehandlad och hantera, kan den inte botas. Men vissa behandlingar kan hjälpa till att minska symtom och obehag. Behandlingsalternativ inkluderar:

 • Medicinering. Flera typer av medicinering kan hjälpa magen att tömma mat lite snabbare. Dessa inkluderar antibiotika erytromycin och mag stimulerande metoklopramid (Reglan, Maxolon). Men enligt Marrero, folk blir snabbt intolerant av antibiotika, och metoklopramid kan ha allvarliga biverkningar. Han säger att läkarna nu ge människor anti-illamående medicin.
 • Ändra din kost. Kosten är en av de mer effektiva sätten att hantera gastropares. Äta mindre, tätare måltider istället för ett fåtal stora kan hjälpa till att lindra symtomen på gastropares. Personer med allvarliga symtom kan byta till en all-flytande eller mosad kost eftersom det kan vara lättare att hantera än fast föda. Hoppa över livsmedel som innehåller mycket fett och fiber är också viktigt i en gastropares diet.
 • Sondmatning. Patienter med svåra fall kan behöva ha ett rör som placerats i deras tunntarmen så att de kan hålla nere näring, konstaterar Marrero. Detta rör, som kallas en jejunostomi, förbi den långsamma-tömning mage och levererar näringsämnen direkt till tunntarmen för att erbjuda bättre näringsvärde och färre symtom.
 • Gastric elektrisk stimulator. Denna lilla enhet implanteras via operation och avger små pulser av elektricitet för att minska illamående och kräkningar. Men, säger Marrero dessa enheter är extremt dyra och kan inte minska gastroparesis symptom för alla.

Gastropares är en tuff tillstånd att hantera och kan göra att äta svåra och obekväma. Inte varje behandling fungerar för alla, men det finns en mängd olika metoder för att försöka hantera gastropares. Den typ av behandling kommer din läkare att rekommendera kommer att baseras på hur allvarliga symtomen är, och hur mycket smärta och obehag dina gastropares orsaker.