Evb

Förhindra nackskador och smärta när du spelar sport

Oavsett om du är en helg krigare eller en professionell idrottsman, spela en sport kan placera din hals i en utsatt position. Vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att skada din hals.

Din hals är en mycket viktig struktur. När allt ansluts ditt huvud och din hjärna till resten av kroppen. Skada din hals, och du har fått problem.

Och det är inte svårt att skada, med tanke på dess storlek och konstruktion. "Halsen är en tunn piedestal som har att bära runt en 19 to £ 20 objekt. Det är inte konstigt att nacksmärta är en vanlig följd av sport skada," konstaterar Robert Götlin, DO, chef för ortopediska och sport rehabilitering vid Beth Israel Medical Center i New York.

Sport skada: hur man förebygger nacksmärta
Lämpliga försiktighetsåtgärder och säkerhetsåtgärder kan gå en lång väg mot att förhindra huvud-och nackskador. Såhär:

 • Värm upp. Detta är en viktig del av förebyggande, speciellt när man blir äldre. "Det är viktigt att göra mer än bara stretching. Vill du inkludera några aerob träning för att få ett bra blodflöde går", säger Götlin. Om du känner dig sjuk eller uttröttade, är det klokt att sitta idrott den dagen.
 • Bär skyddande huvudbonad. "Du ska aldrig avstå säkerheten för mode. Kontrollera att du bära huvudbonader som är tillräcklig för att skydda dig," säger Götlin. Hjälmar ska sitta säkert och remmar bör stängas och skärpas.
 • Var smart runt vatten. Dyk aldrig i vattnet är mindre än 12 meter djup eller om du inte vet djupet, och inte blanda segling eller simning aktiviteter med alkohol.
 • Forskning de bästa aktiviteter för dina behov. Om du har en historia av nacksmärta, fråga din läkare vilken typ av sport är bäst för dig. "Vissa sporter kan vara bättre än andra om du har en underliggande medicinskt problem som påverkar halsen, såsom artrit eller ett diskbråck. Personer med artrit i halskotpelaren kan ha svårigheter med aktiviteter som kräver dem att titta uppåt, såsom volleyboll. Någon med en disk problem kan ha svårt att titta ner på en golfboll, "säger Götlin.

Sport skada: vanliga orsaker till nacksmärta
Sportrelaterade nackskador kan uppstå trots alla ansträngningar för att stanna säkert. De kan vara allt från mindre stukningar och spasmer till nervskador och allvarliga kotfrakturer.

 • Neck stukningar och stammar. Benen i nacken är anslutna till varandra med band av vävnad som kallas ligament och stöds av olika muskler. Plötslig eller svår stress på halsen kan överanstränga ligament - en stukning - eller delvis riva musklerna - en stam. Ett symptom på vrickning eller stam är nacksmärtor som förvärras med rörelse. Smärta kan börja direkt eller fördröjas under ett par timmar. Ibland smärtan känns i övre delen av ryggen eller axelpartiet. "Det första symtomet på en nackskada kan vara smärta i området i skulderbladen," säger Dr Götlin.
 • Spasmer. Neck spasmer orsakas av muskelsammandragningar på grund av skada eller överanvändning som gör att musklerna i nacke och övre rygg att bli hård och smärtsam.
 • Stingers. "Denna typ av skada uppstår när en nerv är plötsligt komprimeras eller sträcks. Den orsakar en huggande smärta från nacken ner till axeln och ibland i armen", säger Götlin. Stingers är vanligare i kontakt sporter som fotboll. Förutom skytte smärta, kan gaddar orsaka domningar, stickningar och svaghet. Stingers får oftast bättre på egen hand efter några minuter, men de kan pågå i flera dagar eller veckor och kräver sjukgymnastik.
 • Neck frakturer. Den allvarligaste risken från sport skada i nacken är en bruten ryggkota. Den amerikanska Consumer Product Safety Commission uppskattar att det fanns 2751 sportrelaterade hals frakturer under 2007. Den största faran för hals fraktur är ryggmärgsskada. De översta fem idrottsgrenar som orsakar hals fraktur med ryggmärgsskada är:
  • Dykning
  • Cykla
  • Fotboll
  • Snö skidåkning
  • Ridning terrängfordon

  Symtom på fraktur är extrem smärta, stickningar, domning eller förlamning. Om du misstänker att någon har en allvarlig nackskada, inte flytta honom eller henne, eller försöka ta bort en hjälm eller huvudbonad. En fraktur i nacken är en medicinsk nödsituation, så få hjälp omedelbart.

Sport skada: få behandlas
"Nittio procent av sportrelaterade nacksmärta försvinner med vila, sjukgymnastik, och anti-inflammatorisk medicin, "säger Götlin. "Om du har smärta som strålar ut från nacken till din arm eller axel när du flyttar bör du undvika idrott och vila en stund." Och Gotin varnar, "Domningar, stickningar, yrsel eller svaghet skulle kunna vara ett tecken på en disk eller nerv problem och du bör se en läkare innan du påbörjar din sport igen. Du vill inte sätta dig själv för fara och göra problemet värre. "

Genom att få rätt behandling, kan du undvika de långsiktiga riskerna för allvarliga nackskador.