Evb

Flexibilitet övningar för ryggmärgsskada

En ryggmärgsskada (SCI) gör rörelsen svårt. Rörelsen är det som håller dina muskler och leder flexibla och hjälper till att förhindra spasticitet. Om du inte kan flytta dina muskler och leder lätt, kan du förlora en del av din rörelseomfång. Detta kommer att göra det svårare att utföra dagliga aktiviteter, såsom att klä på eller flytta datorn mellan rullstol och en annan plats. Flexibilitet övningar kan hjälpa dig att behålla din rörelseomfång.

De flesta människor arbetar hårt för att vara flexibel. Men det är möjligt att sträcka för mycket. Detta kan göra det svårare att balansera och göra aktiviteter som att klä sig själv. Arbeta med din rehabilitering laget att komma upp med ett stretching program som är rätt för dig.

Du kanske kan göra en del av den flexibilitet övningar själv. En nära anhörig eller terapeut kan hjälpa dig med andra. Det kan vara praktiskt att göra din sträckor på morgonen eller kvällen på samma gång du inspektera huden för trycksår.

Själv-sträckor

När du gör dessa sträckor, se till att du har något fast bakom dig som inte rör sig. Du kan prova de sträckor i rullstolen (se till att den är ordentligt låst) eller i en säng mot sänggaveln. Olika platser kan vara bättre för olika övningar. Experiment för att se vad som fungerar bäst för dig.

Gör alla sträckor gradvis, och aldrig tvinga stretch. Skjut inte på eller studsa sträckan. Du ska känna en "stretch", inte smärta. Andas ut när du börjar sträckan, och andas in samtidigt som du håller sträck. Andas ut när du kopplar av sträckan.

Hur länge och hur ofta du gör en sträckning kan variera. Informationen nedan visar allmänna riktlinjer. Fråga alltid din läkare om vad som är bäst för dig.

 • Ligg på rygg och sträcker armarna rakt ut åt sidorna med handflatorna vände upp för att sträcka framför bröstet. Bo i detta läge i minst 15 till 30 sekunder, och upprepas 2 till 4 gånger. Eller du kan bara ligga i denna position i ca 3 till 5 minuter om det är bekvämt för dig. Du kan också sträcka framför bröstet när man sitter i en stol eller rullstol. Med stolen i en dörröppning, lyfter armen åt sidan och böja armbågen. Lägg din hand och underarm mot dörren och luta sig framåt för att sträcka på bröstet och framsidan av din axel. Håll stretch minst 15 till 30 sekunder. Upprepa 2 till 4 gånger med varje arm.
 • Ligg på rygg och lyfter armarna rakt upp och över huvudet för att sträcka på axlarna. Bo i detta läge i minst 15 till 30 sekunder, och upprepas 2 till 4 gånger. Eller du kan bara ligga i denna position i ca 3 till 5 minuter om det är bekvämt för dig. Du kan också sträcka armarna upp över huvudet när du sitter upp.
 • Placera din vänstra hand eller handled under vänster knä, och dra vänster knä upp mot bröstet. Håll stretch i minst 15 till 30 sekunder. Upprepa 2 till 4 gånger. Gör samma övning med höger hand och höger knä.
 • Sitt med vänster knä böjt upp mot bröstet. Placera din vänstra hand och underarm på vänster sida (utanför) i ditt knä. Tryck försiktigt knäet mot ditt högra ben. Tvinga inte stretch. Håll i minst 15 till 30 sekunder. Upprepa 2 till 4 gånger. Gör samma övning med höger hand och höger knä.
 • Sitt med vänster knä böjt upp mot bröstet. Placera din vänstra hand och underarm på höger sida (insidan) av knät och tryck försiktigt bort från ditt högra ben. Tvinga inte stretch. Håll i minst 15 till 30 sekunder. Upprepa 2 till 4 gånger. Gör samma övning med höger hand och höger knä.
 • Face en säng eller stol som är ungefär samma höjd som du sitter vid. Sätt ena benet på sängen eller stolen och hålla den rak. Böj inte knä. Böj inte framåt när du gör detta, eftersom det kommer att sträcka dig för mycket. Håll denna position i 3 till 5 minuter på varje ben.
 • Sitt med benen utsträckta framför dig. Luta dig framåt, och en slinga av en rem runt undersidan av foten. Dra i remmen försiktigt, och fortsätter att luta sig framåt medan knäna rakt. Vänd inte din fot på vardera sidan. Håll denna sträcka för cirka minst 15 till 30 sekunder. Upprepa 10 gånger.
 • Spendera tid liggande på magen varje dag. Personer med SCI som sitter för det mesta kan få spända muskler på framsidan av sina höfter och baksidan av benen. Liggande på magen med benen sträckta rakt ut hjälper tänja dessa muskler. Försök att slappna av alla dina muskler och bo i detta läge i minst en halvtimme. Vissa människor lär sig även att sova på magen, så de är i denna position hela natten.

Passiv stretch

En passiv stretch är en sträcka där någon sträcker en muskel för dig. Denna typ av sträckning kan göras för övre och nedre kroppen muskler. Din rehab teamet kommer att kunna undervisa en älskad hur man gör dessa övningar. De innefattar:

 • Böjning och förlängning av höft, knä, axel, handled, fingrar och armbåge.
 • Stretching hamstring (muskeln på baksidan av låret) och mul-och muskler fotled.
 • Rotera höften och skuldran.