Evb

Falskt positiva mammografi resultat

Många kvinnor som får en mammografi kommer att bli ombedd att komma tillbaka för ytterligare tester. Men i de flesta av dessa fall finns det ingen bröstcancer.

Ingen kvinna vill höra att hennes rutinmässiga mammografi resultaten ser misstänkt för bröstcancer och att ytterligare testning behövs. Men för så många som 1 av 10 kvinnor som kommer att ha en rutin mammografi i Europa i år, det är precis vad som kommer hända.

Majoriteten av dessa kvinnor kommer inte att ha cancer, utan snarare kommer att ha upplevt vad som är känt i den medicinska världen som en falsk-positiv mammografi för bröstcancer, vilket resulterar i ångest och oroa sig om bröstcancer är närvarande, för att inte nämna ytterligare tester och, ibland, kirurgi. Falskt positiva avser varje mammografi som resulterar i en kvinna att få en call-back för ytterligare tester, som i slutändan visar sig inte vara bröstcancer. I vissa fall är det helt enkelt en begäran om att komma in för mer mammografiska bilder eftersom de ursprungliga bilderna var inte tillräckligt tydliga.

"Mammografi gör misslyckas kvinnor," säger bröstdiagnostik specialist Alice Rim, MD, vice ordförande för Imaging Institute och sektionschef för bröstdiagnostik i avdelningen av diagnostisk radiologi vid Cleveland Clinic i Ohio. "Vad vi försöker göra är att varna kvinnor -" Detta är ett screeningtest. Detta är en del av processen, och det är inte en perfekt process. Det är inte ett perfekt test. "

En mammografi anses ett screeningtest eftersom det kan bara peka på avvikelser på X-ray film som kan vara cancer. Om något ser misstänkt ut, sedan ytterligare diagnostiska tester kommer att göras.

Ytterligare komplicerande processen är komplexiteten i att läsa en mammografi. Varje kvinnas bröst ser annorlunda ut på en mammografi. En skugga på en kvinnas bröst kan, efter ytterligare tester, hamna just det, medan på en annan kvinnas bröst, är en sann massa avslöjade, som kräver ytterligare tester, t.ex. en biopsi.

Varför en falskt positiv mammografi inträffar

Situationer som sätter en kvinna löper större risk för ett falskt positivt mammografi inkluderar:

  • . Tät bröstvävnad Tät bröstvävnad är oftast ses hos yngre, pre-menopausala kvinnor, gravida eller ammande kvinnor, och hos postmenopausala kvinnor som genomgår hormonbehandling. Röntgenläkaren kanske inte kan se igenom den täta vävnad på de typiska två mammografiska visningar per bröst och kan be dig att komma tillbaka för ytterligare mammografi åsikter.
  • Förkalkning. Detta är en liten insättning av kalcium i bröstvävnaden som ser ut som en liten vit fläck på röntgenfilm. En förkalkning kan vara ett tidigt tecken på en typ av bröstcancer kallas DCIS eller duktal cancer in situ. Eller det kan vara en godartad kalcium insättning som uppgår till ingenting mer än en fibrocystisk förändring i ditt bröst, åldrande artärer, inflammation, eller tecken på tidigare skador på bröstet. Din läkare kan begära ytterligare mammografi vyer för att se om din förkalkning är godartad, vilket innebär att dess kanter är runda och släta. Om kanterna är Lacy och förgrenade sig, eller om förkalkning är ett nytt fynd efter flera år av händelselösa mammografi, kan din läkare vill göra en nål biopsi, vilket innebär att föra in en nål för att ta bort vävnad eller vätska för analys. I vissa fall, särskilt om förkalkning ligger nära bröstväggen kan en kirurgisk biopsi vara nödvändigt, vilket kräver att kirurgen att göra ett snitt i bröstet och ta bort den onormala området.
  • Cystor eller andra massor. Cystor är godartade, oftast vätskefyllda blåsor, medan en sann bröstcancer tumören är solid. Skillnaden syns inte på första glimt. Om läkaren ser någon form av massa på din mammogram resultat, kan du bli uppringd i ytterligare vyer, dina bröst kommer att pressas ned och tittade för att se om massan går bort, vilket innebär att det var helt enkelt tät vävnad. Om läkaren fortfarande ser en massa, kan du bli ombedd att ha en ultraljudsundersökning, som kan urskilja skillnaden mellan en vätskefylld säck och en solid tumör. Även då kan en ultraljudsundersökning inte vara avgörande eftersom inte alla fasta massor är tumörer. Det kan vara ett fibroadenom, som är en godartad (godartade) tumör. Men om din läkare ser en fast massa på ultraljud, kan du vara planlagt för en biopsi. Ibland kan en massa kan vara en del fast och en del vätska, och din läkare kan vilja upprepa din mammografi i ett par månader för att se om det har förändrats.

Minska de falskt positiva odds

Det kommer alltid att finnas en viss andel falska positiva bland kvinnor som får mammografi. Men du kan vidta åtgärder för att minska din personliga risk för falskt positiva genom att se din radiolog har alla dina tidigare mammografi filmer att använda som utgångspunkt för jämförelse med din nuvarande mammografi. Du bör också få dina mammografi vid en kvalificerad praktik där bröstdiagnostik är en specialitet eller åtminstone en stor del av praktiken. Och kom ihåg att om du är en av de kvinnor som kallas tillbaka för ytterligare tester, oddsen är fortfarande i din fördel att du kommer att få ett friskintyg.