Evb

Fakta och fiktion om hiv-smitta

Kan du fånga HIV från ett insektsbett eller en kyss? det finns massor av myter om HIV-smitta. Ta reda på hur det verkligen sprids - och hur det är inte.

Humant immunbristvirus (HIV) är det virus som orsakar förvärvat immunbristsyndrom (AIDS), ett potentiellt livshotande tillstånd som lämnar kroppen mottaglig för infektioner om de lämnas obehandlade. Det finns en hel del myter om hur hiv sprids från person till person - men vad är fakta?

"The No 1 sätt att hiv sprids är genom utbyte av HIV-positiva kroppsvätskor - speciellt genitala sekret - som inträffar vid sexuell kontakt, "förklarar Robert Grossberg, MD, medicinsk direktör för Center for Positive Living och Infektionskliniken vid Montefiore Medical Center i Bronx i New York. För att få virus, måste HIV vara närvarande och det måste finnas tillräckligt av den för att faktiskt gå in i ditt blodomlopp.

Kroppsvätskor som kan (och inte kan) bär hiv

Inte alla kroppsvätskor kan bli hiv-positiv och sprida viruset. Exempelvis förekommer HIV-överföring inte från kontakt med saliv, tårar, svett, urin eller avföring. Här är de kroppsvätskor som kan bära HIV och sprida det från en person till en annan:

 • Blod
 • Sperma
 • Vaginalsekret
 • Bröstmjölk

Av alla dessa HIV-positiva kroppsvätskor, har blod den högsta koncentrationen av viruset. Bröstmjölk är farligt för ett spädbarn, men det är osannolikt att en vuxen kan få nog av viruset från att dricka bröstmjölk att bli hiv-positiv.

3 sätt Hiv smittar

Bara att komma i kontakt med hiv-positiva kroppsvätska är inte tillräckligt för att orsaka HIV-smitta. Det har också att komma in i ditt blodomlopp. Intakt hud är en utmärkt barriär mot HIV-överföringen, men de mjuka slemhinnorna i munnen, anus och vagina tillåter för HIV att komma in i blodomloppet. "Andra sexuellt överförbara sjukdomar som kan orsaka ett öppet sår i slemhinnorna ökar risken för överföring av hiv i dessa områden," varnar Dr Grossberg. Här är de möjliga sätt Hiv kan komma in i blodomloppet:

 • Oskyddat vaginalt, oralt eller analsex
 • Med huden punkteras av en nål som är kontaminerat med HIV-positiva vätskor
 • Mor-till-barn överföring under förlossningen eller genom amning

Analsex är mer riskfyllda än vaginal sex, eftersom det inte finns någon naturlig smörjning i anus, och slemhinnorna är tunnare, så tårarna tenderar att inträffa lätt. Oralsex är en ovanlig väg för överföring av HIV eftersom saliv förstör viruset och slemhinnorna i munnen är i allmänhet tjockare än genitala membran.

HIV-smitta faktum vs Fiction

Det är sant att du inte behöver ha några tecken på HIV vara HIV-positiv, och att viruset kan spridas om du är HIV-positiv, även om du inte har AIDS eller även om du behandlas för AIDS. Lyckligtvis har hiv screening elimineras huvudsakligen HIV från blodtillförseln i Europa. "Risken för överföring av hiv genom en blodtransfusion verkligen slutade på 1980-talet," säger Grossberg. Needle överföring sker endast genom att dela nålar under intravenös droganvändning och mycket sällan av en slump på ett sjukhus eller vård inställning.

Här är några sätt du kan inte få HIV:

 • Tillfällig kontakt. Hiv är inte som ett förkylningsvirus. Du kan inte få det från kramar, nysningar, eller kyssas. Eftersom saliv inte blir HIV-positiv, kan du inte få det från att dela ett glas eller en gaffel.
 • Insektsbett. HIV är inte som malaria. Viruset överlever inte i insekter så ett bett från en mygga, en fästing, eller en loppa inte kan göra dig hiv-positiv.
 • Ge blod. Du behöver inte oroa dig för att få hiv medan donera blod. Alla de nålar som används för att ta blod från givare har steriliserats, vilket dödar HIV-viruset.
 • Djurbett eller repor. Även djur kan få en form av aids, är viruset annorlunda djur än det är hos människor. Du kan inte få hiv från ett djur.
 • Simbassänger och bubbelpooler. De kemikalier som används för att desinficera pooler och badtunnor dödar även HIV. Även utan kemikalier, skulle viruset inte vara stark nog att överleva utspädning eller vatten temperaturer i en pool eller badkar.
 • Tatueringar och piercing. Även om detta är en möjlig väg för överföring av hiv, har det inte förekommit några rapporterade fall av någon som blivit hiv-positiva från tatuering eller piercing. Se alltid till att alla använda nålar har steriliserats och aldrig delas.

Om du har en historia av eventuella riskfyllda beteenden såsom intravenös droganvändning eller oskyddat sex, ska du få testas för HIV - viruset inte alltid har tecken. Veta fakta och myter om HIV-smitta är det en av de bästa sätten att hålla sig säker.