Evb

Få utbildning om gikt

En sak om gikt: du kan hantera sin kurs om du lär dig om att behandla och leva med denna kroniska sjukdom. Här är tips på hur man gör just det.

Om du nyligen fått diagnosen gikt, kan du fortfarande ett antal frågor om ditt tillstånd. Lära sig mer om denna sjukdom kan hjälpa dig att kontrollera intensiteten i dina symtom och minimera frekvensen av gikt attacker.

För att bli mer bekant med gikt och dess symptom, du "måste förstå så mycket som möjligt om sjukdomen, inklusive betydelsen av urinsyra, dess progression och förväntningar på drogbehandling," förklarar Lawrence Edwards, MD, professor av medicinen i uppdelningen av klinisk immunologi vid University of Florida i Gainesville.

Att bli kunnig om gikt bör också innebära att lära sig mer om vad som orsakar det. "Jag tror att de flesta människor har någon förutfattad föreställning om gikt," säger Dr Edwards. "Det har en negativ stereotyp, eftersom folk tror att det är en självförvållad sjukdom väckt den genom en livstid av överdrifter." Medan gikt förknippas med tunga kött och alkoholkonsumtion, det har också en genetisk komponent och är knutet till andra kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar.

Gikt Utbildning: prata med sjukvårdspersonal

Det första du bör göra är att prata med din vårdgivare. "Behandla gikt bör vara en gemensam ansträngning", säger Edwards. "Varken läkare eller du ska vara nöjd förrän du har nått ett visst mål."

Till exempel är en mycket viktig aspekt av gikt behandlingsregimen. Vissa gikt mediciner som sänker urinsyra kan, ironiskt nog, intensifiera gikt attacker i början. "Patienterna behöver veta om det", förklarar Edwards, "och behöver få veta att förvänta sig det och inte stoppa droger om en smärtsam händelse inträffar."

Ändå kan din primära vårdgivare inte alltid har tid eller kunskap att ha ett meningsfullt samtal med dig, säger Edwards. I så fall kan du behöva se en reumatolog, en läkare som specialiserat sig på gikt och andra former av artrit.

Gikt utbildning: att få hjälp på nätet

Många patienter med gikt vänder också till Internet för att hjälpa dem att förstå sina problem. Jeff Finkelstein, en 35-årig företagare med gikt, säger, "Jag sökte på nätet för så mycket information som jag kunde. Jag kunde hitta information från medicinska webbplatser och blogginlägg. "

Mike Jenkins, en 61-årig informationsdirektör för Michigan State University College of Arts and Letters i East Lansing, Mich, har haft gikt i 20 år. Han säger att han gick online för att lära sig vad mat och dryck kan utlösa attacker. "Jag insåg att när jag hade en attack jag hade haft en kombination av fet mat och öl i mer än vanliga mängder," Jenkins tillägger. "Sedan upptäcker vad som orsakar en attack för mig, har jag lärt mig att jag kan begränsa effekterna dramatiskt."

Gikt utbildning: En nypa salt

Eftersom vem som helst kan skriva nästan vad som helst på nätet, måste du vara försiktig med var du får din information. Edwards påpekar att när "du ser upp gikt behandling du har hela listor över områden som sponsras av företag som säljer sina ibland obevisade behandlingar."

Vissa behandlingar kan felaktigt som "botemedel" trots brist på verklig forskning. "Till exempel," säger Edwards, "körsbär har nämnts som effektivt även om det finns mycket få vetenskapliga data som stödjer detta."

Det finns studier, dock, som tyder på att personer med högre dagligt intag av vitamin C har en lägre förekomst av gikt och att C-vitamin kan hjälpa till att sänka urinsyra nivåer. Eftersom körsbär är rika på C-vitamin, säger Edwards att denna faktor skulle kunna bidra till att sänka urinsyra nivåer och bidra till att förebygga gikt attacker. Ändå, de som främjar körsbär produkter genom att påstå att frukten specifikt minskar risken för gikt har inga bevis för att göra denna typ av påståenden.

Edwards råder gå till webbplatser för oberoende organisationer vars webbplatser är skrivna av läkarkåren. Dessa inkluderar:

Edwards är styrelseordförande och VD för gikt och urinsyra utbildning samhället, en annan oberoende webbplats. "Vår webbplats har utformats specifikt för att utbilda patienter," Edwards säger.

Du kan använda läromedel på dessa webbplatser för att hjälpa dig att prata med din vårdgivare om hur din sjukdom bör bäst följas över tid.

Gikt Utbildning: patientgrupper och forum

Delta i en patientgrupp för att höra om andras förstahandsinformation erfarenheter med gikt kan också vara till stor hjälp. "Jag tror att patientens forum är stor i nästan alla typer av kronisk sjukdom", säger Edwards. "Patienterna gynnas av att prata med andra som har arbetat fram sina egna sätt att ta sig runt, för att få sina mediciner, och var man kan hitta pålitliga hemsidor med information."

Få tips från folk du känner som har haft gikt också kan vara användbart, säger Finkelstein, som upptäckte en anställd av sin haft gikt. Tala direkt till andra människor med gikt är ett bra sätt att få information - och sedan är det upp till dig att använda denna kunskap för att ändra din livsstil och kost så att du inte är så bekymrad över din sjukdom.