Evb

Diagnos nedre ryggsmärtor

Hur läkarna komma till roten av din ryggvärk och avgöra vad den bästa behandlingen för dig kan vara.

Om du går till din läkare söker hjälp för smärta i nedre ryggen, är det första han eller hon kommer sannolikt att göra att fråga om din sjukdomshistoria. Dessutom, information om var du bor, kan den typ av arbete du gör, och de hobbies och fritidssysselsättningar du njuta hjälpa till att bygga en bild av hur din ryggvärk började. Din läkare kommer också att vilja veta vad egenvård åtgärder ni har vidtagit för att behandla smärta själv, hur det har påverkat ditt dagliga liv, och vad som verkar för att göra det bättre.

En grundlig fysisk undersökning kommer brukar följa. Detta hjälper till att bestämma den exakta platsen för smärta och vilken typ av smärta det är - skarp eller utbredd, begränsad till baksidan eller också påverkar benen. Alla dessa faktorer kommer att hjälpa din läkare att göra rätt diagnos.


Ha en back problem? Hitta en kiropraktor eller ortopedisk specialist.

Din ålder kan också spela en roll vid diagnos av din smärta i nedre ryggen. Forskningen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Work, Environment & Health fann att risken för smärta i nedre ryggen skilde mellan åldersgrupperna. Även de över 50 var mer benägna att ha smärta i nedre ryggen som ett resultat av livsstilsfaktorer såsom rökning, övervikt och inaktivitet, var de under 50 mer benägna att ha en skada relaterad till fysisk stress i arbetet, och de 40-49 var mer benägna att drabbas ryggsmärtor på grund av psykisk stress eller sömnproblem.

Läkare kommer att titta på vad andra symptom du har i tillägg till ryggsmärtor för att göra en diagnos. "Vi vill skilja ryggsmärtor med och utan specifik orsak", förklarar Stephen Hau Yan Kwok, FRCS (ortopedisk), heders klinisk biträdande professor vid Avdelningen för ortopedi och traumatologi, Li Ka Shing Medicinska fakulteten vid University of Hong Kong.

Fem fysiska tecken på ryggsmärta
"Det finns en serie av fysiska tecken som representerar ett allvarligt, och det finns olika orsaker till att vi vill utesluta," Dr Kwok säger.
 1. Tumör.
 2. "Den första skulle vara en tumör, med associerade symtom bortsett från ryggvärk, såsom allmän sjukdomskänsla [bara vanligt mår dåligt], viktminskning, och, för gynekologiska cancerformer, vaginal blödning, till exempel."
 3. Inflammation.
 4. Den andra saken läkarna skulle leta efter är ryggont med en inflammatorisk orsak. "Det skulle innebära med symtom som kommer och går, är olika vid olika tider på dagen, och är förknippade med smärta i vissa andra områden, såsom fingrar, höfter och armar," Kwok förklarar.
 5. Infektion.
 6. "Sedan finns det ryggsmärta i samband med infektion, där vi skulle också se symtom som nattliga svettningar, förändringar i aptit, feber och frossa," Kwok fortsätter.
 7. Trauma.
 8. "Den fjärde orsaken är svåra trauman, från en olycka eller skada."
 9. Domningar och svaghet.
 10. Och den femte är följderna av allvarliga komplikationer ryggont, såsom domningar, svaghet och andra allvarliga symptom. "
Diagnostiska tester för nedre ryggsmärtor
Om en fysisk undersökning och sjukdomshistoria inte tydligt peka på orsaken till smärta i nedre ryggen, har din läkare ett antal diagnostiska tester som kan hjälpa. Dessa inkluderar:
 • Röntgenstrålar för att plocka upp problem med ben och upptäcka artrit.
 • Datortomografi (CT), ett diagnostiskt verktyg som ger utsikt över inre kroppens strukturer med hjälp av röntgenstrålning.
 • Magnetisk resonanstomografi bildspråk (MRI), en speciell röntgen teknik för att avbilda inre strukturer i kroppen för att avslöja problem med mjuka vävnader, blodkärl och ben.
 • Bone genomsökningar, en teknik som använder en liten mängd radioaktivt material för att skapa bilder av ben på en datorskärm eller på film - sällan används men kunna upptäcka ben tumörer och frakturer komprimering kopplade till benskörhet.
 • Nerve block, ett injicerat bedövningsmedel eller bedövningsmedlet direkt nära en nerv för att blockera smärta, vilket kan hjälpa läkarna räkna ut var smärtan kommer ifrån.

Diagnos nedre ryggsmärtor: kropp-själ-anslutning
Inte alla läkare anser smärta i nedre ryggen att ha en rent fysisk orsak. Tillsammans med gastrointestinala symtom, har smärta i nedre ryggen har beskrivits som en psykosomatisk sjukdom, främst genom John E. Sarno, MD, professor i klinisk rehabilitering medicin vid New York University School of Medicine i New York och författare till klassiska böcker i ämnet: Mind Over ryggont och Healing Back Pain: The Mind-Body Connection. Psychosomatic hänvisar till fysiska symptom som orsakas eller påverkas av känslor eller tankar.

Dr Sarno myntade begreppet "syndromet spänning myosit" för att beskriva smärta i nedre ryggen som en distraktion från djupa känslomässiga problem som en gång erkänts som sådana, ofta upphör att vara ett problem i ryggsmärtor. Sarno hävdar hans metoder, som tydligt presenterar en informativ föreläsning, framgångsrikt har behandlat mer än 10.000 patienter.

Poängen att notera här är att oavsett vad roten till din ryggvärk symtom, hjälp att få. Tala med din läkare om din specifika symtom och vad som orsakar din ryggvärk. Tillsammans kan du arbeta mot ett plan som är bäst för dina individuella omständigheter.