Evb

Den svampinfektion kost

Många människor tror att kosten bidrar till risken för vaginal jäst infektioner, och sk svampinfektion dieter har föreslagits som ett sätt att undvika detta irriterande tillstånd.

De flesta kvinnor vet att vaginal klåda kan signalera en svampinfektion, vilket kan orsaka en mängd andra irriterande symptom, inklusive en tjock vita flytningar och en brännande känsla när man kissar.

Jäst är faktiskt en typ av svamp. Den vanligaste typen av jäst som finns i slidan och på andra ställen på kroppen kallas Candida albicans, oftast bara kallad Candida.

Normalt förekommer Candida i balans med andra mikroorganismer i och på kroppen och orsakar inga problem. Men vissa villkor främjar Candida överväxt, vilket leder till jäst infektioner och vaginal klåda.

Liksom andra jästsvampar, trivs Candida i varma, fuktiga miljöer, särskilt när massor av socker är tillgänglig. Till exempel personer med diabetes har en högre risk än genomsnittet att drabbas av Candida överväxt i sina armhålor, ljumskar, och ibland även under brösten, säger Orli Etingin, MD, professor i klinisk medicin och chef för Iris Cantor Kvinnors Health Center på NewYork - Presbyterian Hospital i New York. Man tror att dessa patienter har höga nivåer av socker i deras hud och deras svett och andra kroppsliga utsöndringar, vilket gör att jästen att frodas, förklarar Dr Etingin.

Svampinfektion diet: inte undvika vissa livsmedel hjälp?

Jäst affinitet för sötsaker har föranlett vissa människor som tyder på att kosten kan vara en riskfaktor för vissa kvinnor när det gäller att utveckla jäst infektioner. Faktum är att vissa människor följer en så kallad diet svampinfektion eller Candida diet på teorin att eliminera vissa livsmedel kan eliminera eller åtminstone kraftigt minska risken för jäst överväxt. Förespråkare av dessa regimer hävdar att en svampinfektion kost kan hjälpa till att bota eller förebygga jäst infektioner genom att eliminera:

  • Livsmedel som innehåller enkla sockerarter, däribland många frukter
  • Vitt mjöl och ris
  • Allt jästa med jäst, t.ex. alkoholhaltiga drycker

Dock är bevisen till stöd för detta synsätt knappa, varnar Etingin. "Det här är inte en allmänt användbar diet. Om du råkar ha frekventa svampinfektioner, kan det vara bra att prova för ett par veckor eller en månad, men generellt är det inte tillämplig. "

Det finns bättre bevis för att probiotika kan vara hemligheten bakom en diet för att förebygga jäst infektioner. Probiotika är levande mikroorganismer som liknar de "goda" bakterier som lever i och på kroppen, och de kan hjälpa till att sänka risken för en svampinfektion, säger Etingin. Normalt vissa bakterier lever i mag-tarmkanalen, på huden, och andra ställen på kroppen, där de hjälper till med matsmältningen och andra kroppsfunktioner. Antibiotika som du kanske tar för en sjukdom kan döda de goda bakterierna, banar väg för andra organismer, inklusive jäst, att föröka sig och orsaka vaginal klåda och andra symptom på en svampinfektion. Ett bra sätt att hjälpa till att återställa kroppens normala bakteriell balans är genom konsumtion av probiotika.

Enligt Etingin, de bästa källorna av probiotika är:

  • Ekologisk yoghurt med levande bakteriekulturer
  • Kosttillskott som innehåller bakterier - Håll utkik efter orden Lactobacillus och / eller acidophilus på produkten.

Mängden av probiotika i någon av dessa produkter kan variera kraftigt, så hon rekommenderar att läsa etiketterna noga innan du köper. Etingin rekommenderar också att du använder antibiotika klokt, och endast enligt anvisningar från din läkare.

Förhindra jäst infektioner och vaginal klåda

Med tanke på att förutom socker, älskar jäst fukt och värme, Etingin också rekommenderar dessa utprovade sann metoder för att undvika jäst infektioner, vilka i allmänhet är långt effektivare än att ändra din diet:

  • Torka ditt underliv väl efter varje bad eller dusch.
  • Bär ventilerande bomull underkläder för att tillåta avdunstning av svett.
  • Sov utan underkläder om möjligt.
  • Undvik kläder gjorda med syntetiska tyger.
  • Om du är diabetiker, öva stram blodsockerkontroll.

Etingin påpekar att det finns många olika typer av jäst och jäst infektioner: "En kvinna som har haft två eller tre jäst infektioner inom ett år ska vara odlade [har ett prov från slidan testas i ett laboratorium] för att se vilken typ det är, så det kan behandlas på lämpligt sätt. "