Evb

Cosmeceuticals: kombinera hudkräm med antioxidanter

Vissa ingredienser i cosmeceuticals kan hjälpa klara upp akne och gör din hud ser yngre ut. Få de senaste nyheterna om de fördelar och nackdelar med vanliga cosmeceutical ingredienser.

Vem älskar inte en fuktkräm med en lyxig känsla? Och skulle det inte vara bra om det också gjorde huden ser klarare eller yngre? Det är löftet av cosmeceuticals.

"Cosmeceuticals försöka överbrygga klyftan mellan vad du kan få på kosmetisk disk och vad du kan få på ett apotek," säger Suzan Obagi, MD, ordförande för Kosmetisk Kirurgi Foundation och docent i dermatologi och chef för plastikkirurgi och Skin Health Center vid University of Pittsburgh.

Receptbelagda läkemedel är utformade för att arbeta mycket effektivt, men ofta inte har den elegans och känsla av over-the-counter hudkräm. De också inte är typiskt anpassade till olika hudtyper, säger Dr Obagi. Men cosmeceuticals är högkvalitativa produkter som effektivt gör din hud ser yngre ut samtidigt som skräddarsys för torr, fet eller blandhy.

Här är några vanliga ingredienser i cosmeceuticals och vad du kan förvänta sig av dem.

Hydroxisyror

Återfuktning som innehåller hydroxy syror, såsom alfa-hydroxy syror (AHA) och beta hydroxy syror (BHAs), hjälper till att exfoliera det yttre lagret av döda hudceller, säger Obagi.

De vanligaste AHA är glykolsyra och mjölksyra, men andra innefattar citronsyra, hydroxikaprylsyra, och hydroxycapric syra. Salicylsyra är den vanligaste BHA, tillägger Obagi. Vissa cosmeceuticals kombinera båda AHA och BHAs.

Du kan hitta dessa typer av cosmeceuticals på apoteket. Obagi föreslår att välja ett märke som har en stor forsknings-och utvecklingsavdelning för att backa upp kvaliteten på produkten, till exempel Neutrogena, Revlon, Aveeno, och Oil of Olay.

  • Fördelar: Hydroxisyror hjälpa till att hålla ytan av huden smidig och löser upp tilltäppta porer, vilket bidrar till att förbättra akne. Och när du använder en fuktkräm med en hydroxy syra på morgonen, gör det andra produkter som du sätter på hela dagen, såsom anti-aging krämer och serum, för att bättre penetrera huden, säger Obagi. Salicylsyra, i synnerhet, är mycket bra på att tränga in i huden och förbättra akne.
  • Nackdelar: AHA kan vara irriterande eftersom de är surare än salicylsyra, förklarar Obagi. Av den anledningen kan du uppleva sveda när du använder dem. Människor som har rosacea tenderar att göra bättre med salicylsyra, tillägger hon. Hydroxisyror gör också huden mer känslig för solen, så det är viktigt att använda solskyddskräm om du använder den här cosmeceutical. Människor som har ljuskänsliga sjukdomar såsom lupus bör undvika hydroxisyror helt, säger Obagi.

Antioxidanter och vitaminer

Det finns en mängd hudkräm på marknaden med tillsatta vitaminer och antioxidanter. Antioxidanter hjälper huden genom att motverka effekten av fria radikaler, som orsakar inflammation och kan leda till för tidigt åldrande hud och hudcancer. Dessa produkter kan innehålla C, D, E och B-komplex vitaminer.

  • Fördelar: C-vitamin serum är en del av ett bra anti-aging regim och effektivt kan förebygga rynkor och åldersfläckar. Dock rekommenderar Obagi köpa ett serum som säljs i din hudläkare kontor eftersom billigare apotek varumärken inte kan fungera lika bra.
  • Nackdelar: Vitamin C är den enda vitamin som är känt för att gynna huden när den appliceras lokalt, säger Obagi, så det är inte nödvändigt att köpa andra hudkräm med vitaminer eller antioxidanter. Det är bättre att få dessa antioxiderande vitaminer i din kost och genom kosttillskott. Dessutom är vitamin E en känd allergen, så det finns en risk för en allergisk reaktion om du använder en produkt som innehåller det, säger hon.
Retinoider

Retinoider, som är derivat av vitamin A, har visat sig minska fina linjer och rynkor, släta ut huden, och hjälper till att blekna åldersfläckar.

  • Fördelar: Den receptbelagda formel baserad på retinoid kallas tretinoin (Retin-A) är en av de bästa anti-aging behandlingar du kan följa, säger Obagi. Dock är Tretinoin endast tillgänglig genom recept och är inte tillgänglig som en cosmeceutical.
  • Nackdelar: Sanna cosmeceuticals som innehåller retinoider är inte lika effektiv som receptbelagda läkemedel, säger Obagi. Om du letar efter hjälp med anti-aging, är detta en cosmeceutical att lämna på hyllan till förmån för receptet.

Peptider

Koppar peptider, som är byggstenar för cellförnyelsen, är en ny trend i cosmeceuticals. De är tippad som en kraftfull anti-aging ingrediens som kan hjälpa huden att producera mer kollagen, vilket gör det ser yngre och fylligare.

  • Fördelar: Peptider har mer av en lockelse eftersom de lovar vad andra produkter gör inte, säger Obagi.
  • Nackdelar: Men det finns ingen forskning som har visat att peptider arbete. "Problemet är att huden är en bra barriär," Obagi säger så koppar peptider i en dyr kräm kanske inte ens kunna tränga igenom ytan.

Den goda nyheten: cosmeceuticals, t.ex. de som innehåller hydroxy syror och vitamin C, är bra val för din hud, säger Obagi. Tänk på att moisturizers inte utföra mirakel, men beprövade cosmeceuticals kan erbjuda fördelarna med friskare, yngre hy med känslan av en lyxig kräm.

Läs mer i den dagliga vård hud-och skönhetscenter.