Evb

Vad är min hudtyp?

Har du fet hud, torr hud... en combo? förstå skillnaderna mellan fet, torr och blandhy hjälper dig att veta hur man tar hand om din hy.

Huden är i allmänhet klassificeras i en av fyra kategorier: normal, fet, torr, och kombinationen, säger Susan Van Dyke, MD, en hudläkare med Van Dyke Laser och Hudvård i Paradise Valley, Arizona Däremot kan din hudtyp ändras när du ålder och andra faktorer såsom genetik och även sjukdom kan spela en roll. "Det är flera orsaker," Dr Van Dyke säger.

Normal hud, som har en bra balans av fukt, små porer och en jämn ton, är målet för de flesta regimer hudvård. De flesta människor har normal hud, Van Dyke sägs det, men att behålla sin gott skick, är det viktigt att minimera sin exponering för solen. En ansikts solskydd med en solskyddsfaktor på minst 30 är idealisk för att förebygga rynkor och andra solskador.

"Sätt den i din tandkräm och använda den," Van Dyke säger. "Det spelar ingen roll om det snöar eller regnar - få den vanan så att du alltid har den på. Åskådare solexponering är vad som får dig. "

Hudvård: lugnande fet hud

Fet hud identifieras av ett överskott av olja (den tekniska termen är talg) i ansiktet. Vissa personer med fet hud börjar känna oljig bara ett par timmar efter tvättning. "En mycket fet person skulle känna behovet av att tvätta ansiktet mellan middagstid och 5 PM, eftersom oljan har byggt upp under dagen," Van Dyke säger. Fet hud kan vara en ärftlig åkomma, men det kan också orsakas av puberteten, som orsakar olja körtlar att gå in överväxeln. Du kan också märka mer olja på din "T-zonen" på grund av all olja körtlar i pannan, näsan och hakan.

Personer med fet hud i allmänhet behöver inte en vanlig fuktkräm, men solskyddsmedel är fortfarande nödvändigt att minska exponeringen för UV-strålar. Välj en oljefri solskydd, föreslår Van Dyke säger, en som är särskilt framtagen för ansikte och är mindre benägna att skapa pormaskar och täppa till porerna. "Det finns massor av oljefria solskyddsmedel som finns," Van Dyke säger. "Gå till apoteket, läsa etiketter, och försök prover av olika listor. Det finns ingen ursäkt att inte använda solskyddsmedel anymore. "

Hudvård: lugnande torr hud

Torr hud, å andra sidan, lider av en brist på naturliga fukt - det finns lite olja för att fungera som en yta barriär och låsa in fukt. Personer med torr hud känner en täthet om deras ansikte, och deras hud är ofta irriterad. Fjällning är ett annat symptom, men det är inte alltid ett säkert tecken på torr hud. "Du kan ha flagnande hud och inte vara torr," Van Dyke säger. Ibland kan allvarligt torr hud bli kliande och smärtsamma, vilket leder till ett tillstånd som kallas eksem.

Behandling av vissa sjukdomstillstånd kan ibland leda till torr hud. Till exempel kan bröstcancerbehandling stoppa hormonproduktion vilket i sin tur kan påverka kvaliteten på din hud. "Detta kommer att kasta folk i en klimakteriet situation vid en tidig ålder," Van Dyke säger. "Plötsligt finns det ingen oljeproduktion." Naturligt förekommande klimakteriet kan ha samma effekt, de flesta kvinnor börjar uppleva torrare hud när de slår sina sena fyrtioårsåldern. Att ta hand om torr hud, använd en mild, tvål-fria rengöringsmedel och återfuktar tillräckligt. En andra applicering av fuktighetskräm kan behövas under dagen, tillägger Van Dyke.

Hudvård: balansera blandhy

Kombination hud är en blandning av både fet och torr hud. Personer med blandhy brukar tycka att deras fet hud är koncentrerad i T-zonen, medan deras kinder förblir torra. Kombination hud kan påverkas av genetik och, återigen, genom puberteten, när olja körtlar öka sin produktion av talg. Ibland kan en mängd olika produkter behövs för att behandla kombination hud. "Du kanske måste behandla olika delar av ansiktet något annorlunda," Van Dyke säger. Till exempel kan ett milt rengöringsmedel och fuktighetskräm behövas på kinderna, medan en anti-akne produkter med bensoylperoxid kan vara nödvändigt på T-zonen.

Om du fortfarande inte säker på om din hudtyp eller det bästa sättet att ge det näring, konsultera en hudläkare som kan rekommendera en over-the-counter hudvård eller erbjuda dig en läkare s sortiment. Leta efter en läkare som är styrelse-certifierad av European Academy of Dermatology. "Din hudläkare är absolut bästa hudvård expert," Van Dyke säger.