Evb

Caregiving under ulcerös kolit provning

Din älskade kan känna sig oroliga och behöver särskild vård före och efter ulcerös kolit testning. Ditt stöd kan hjälpa till att lindra sin ångest.

Som en vårdgivare för någon med ulcerös kolit, kan du bättre förstå hur och när man kan vara till hjälp genom att bli förtrogen med de medicinska testerna och kolit inblandade behandlingar.

Att veta hur patienten kan känna eller vad de kan behöva efter en viss test kan du ge bättre stöd. Du kommer att stöta på många av de tester som är förknippade med ulcerös kolit snart efter starten av kolit, som en del av den diagnostiska processen. Efter din älskade är diagnosen ulcerös kolit, kan du vara där för att lyssna och ta anteckningar som läkaren diskuterar alternativ kolit behandling.

Ulcerös kolit: förstå medicinska tester
Inledningsvis du kan hjälpa din älskade boka en tid med en vårdgivare och utarbeta individuella och familjen medicinska historia. Din älskade kan vara nervös, förvirrad och frustrerad av kolit och den potentiella diagnosen ulcerös kolit. Detta är en bra tid att uppmuntra din älskade att få svar på frågor som kommer att hjälpa lugna sina rädslor och tillåta dem att känna sig mer rätt om kolit testning och behandling.

Här är en översikt av test som ulcerös kolit patienten kan uppleva under loppet av sjukdomen:
 • Fysisk undersökning. Läkaren kommer att utvärdera din älskade en övergripande hälsa och välbefinnande samt fastställa en baslinje, eller utgångspunkten, för att spåra utvecklingen av sjukdomen och mäta framgången för framtida terapi.
 • Laboratorietester.
  • Blodprover. Dessa är involverade i att diagnostisera ulcerös kolit och hantera effekterna av kolit behandling. Blodprov kan hjälpa avslöja inflammation, infektion, antikroppar (hjälp vid diagnostisering kolit), och anemi, lågt antal röda-blodkroppar som kan orsakas av blödning i tjocktarmen.
  • Pall tester. Kontroll av pall för bakterie-, virus och parasitinfektioner hjälper i att diagnostisera ulcerös kolit samt vid behandling av den. Detta test är också utformad för att upptäcka blod i avföringen.
 • Röntgenundersökningar.
  • Endoskopi: Endoskopi förfaranden använda en tunn böjlig slang med en liten kamera på slutet för att titta in i mag-tarmkanalen. Detta gör det möjligt för läkaren att diagnostisera och bestämma hur avancerad sjukdom är genom att leta efter någon inflammation, sår, och / eller blödning. Läkaren kan också göra en biopsi av vävnad inne i tjocktarmen, vilket innebär att man tar ett prov (eller prov) som skall utvärderas i labbet. Endoskopi förfaranden inkluderar:
  • Koloskopi. Detta test gör det möjligt för läkaren att se hela insidan av tjocktarmen. Förberedelser för en koloskopi kräver att patienten konsumerar bara klara vätskor för 24 timmar före testet och dricka ett kolon-rengöringsmedel dagen innan för att spola ut hela tarmen genom att framkalla diarré. Du kan hjälpa din älskade genom att blanda rensning lösning, hjälpa dem komma till badrummet om det behövs, och vidta åtgärder för att hantera sitt privatliv inom hushållet. Efter en koloskopi, kan patienten klaga på buk och gasbildning - du kan hjälpa genom att göra sin omgivning så bekvämt som möjligt och hjälpa till att ta hand om ansvar som han eller hon inte skulle kunna hantera samtidigt förbereda sig för eller återhämtar sig från förfarandet.
  • Sigmoidoskopi. Detta test låter läkaren se inne i den nedre halvan av tjocktarmen. Lavemang används kvällen före och morgonen av förfarandet för att tömma kolon för testet. De flesta patienter kan tolerera detta förfarande väl.
 • Radiologi:
  • Röntgenstrålning. Detta förfarande används främst för att avgöra om eventuella blockeringar finns i tarmarna.
  • Röntgen med kontrast. Vid dessa procedurer är barium, en kalkhaltig vätska, förtäras eller införas i tjocktarmen för att se vilka delar av tjocktarmen kan påverkas av sjukdomens aktivitet. Du bör uppmuntra din älskade att dricka extra glas vatten efter denna procedur för att spola ut barium från tjocktarmen.
  • Datortomografi (CT). Testet tar en 3D-bild av tjocktarmen så att läkaren kan avgöra om någon sjukdom är närvarande.

Medkänsla och stöd kommer att gå en lång väg mot att ta hand om någon med ulcerös kolit. Och att kunna prata med din älskade i en matter-of-fact sätt kommer att möjliggöra en tydligare förståelse för vad han eller hon kan behöva före och efter medicinska tester och kolit behandling.