Evb

Bipolär sjukdom och graviditet

Bipolär behandling kan vara knepigt när graviditeten kommer in i bilden. Lär dig att ta dina bipolära medicin säkert och hålla ditt barn säkert också.

Om du har bipolär sjukdom och vill bli gravid, är nyckeln till ett optimalt utfall för att planera noggrant - och helst före befruktningen. "Planering ger en kvinna den bästa chansen att göra välgrundade, samverkande beslut om sina mediciner," betonar Marlene Freeman, MD, en forskare och personal psykiater vid Massachusetts General Hospital Center för kvinnors psykiska hälsa i Boston.

I själva verket, Dr Freeman antyder, är det klokt för en kvinna i fertil ålder som har bipolär sjukdom att hålla graviditeten i åtanke från början av hennes behandling, även om hon inte har några planer på att skaffa barn på ett bra tag. Detta beror på att med lite planering är det möjligt att justera mediciner och noga övervaka all utveckling för ett optimalt resultat. Till exempel inom var och en av de mest förskrivna bipolär-medicinering kategorier - inklusive antidepressiva, humörstabilisatorer, antipsykotika, och droger ångestdämpande - det finns ett antal alternativ. Och vissa kan vara mer attraktiva än andra, om en framtida graviditet övervägs. Oplanerade graviditeter, dock förekommer relativt ofta i alla kvinnor, även de med bipolär sjukdom.

Enligt Freeman, när en kvinna med bipolär sjukdom plötsligt får reda på att hon är gravid, är en vanlig reaktion att plötsligt sluta ta bipolära mediciner av rädsla för att det växande fostret ska skadas. Men plötsligt stoppa en medicin är inte en bra idé. "Det har visats flera gånger i bipolär forskning att ju mer abrupt du slutar ta medicinen, desto mer sannolikt en bipolär återfall är att inträffa, medan nedtrappning kan vara bättre för att öka chanserna att behålla wellness", säger Freeman. I själva verket, enligt en ny studie i European Journal of Psychiatry, stoppa stämningsstabiliserande läkemedel under graviditet mer än fördubblar risken för återfall. En blivande mammas obehandlad bipolär sjukdom kan också ha en negativ effekt på hennes barns hälsa. Med dessa fakta i åtanke, om du har bipolär sjukdom och upptäcker att du är gravid, är det viktigt att tala med din psykiater, doktor, och alla andra medlemmar av din hälsa-vårdteam innan du gör några ändringar i din medicinering schemat.

Bipolära mediciner under graviditeten: Vad är riskerna?

Vissa läkemedel som används för behandling av bipolär sjukdom kan faktiskt ha en effekt på ett växande foster. Litium, en av de mest etablerade läkemedel för bipolär sjukdom, är ett exempel, som Freeman anteckningar. "Äldre forskning tyder på att barn till mödrar som tagit litium under graviditeten hade en betydande risk för kardiovaskulära missbildningar. Nyare forskning visar att risken är mindre än vi trodde, men många utövare fortsätter att tro att det är värre än det är." I fallet med en annan vanlig medicinering för bipolär behandling, stämningen-stabilisator valproinsyra, psykiatriker vet att dess användning är tydligt förknippad med neural-tubdefekter hos foster. "Tyvärr, defekter kan förekomma ganska tidigt, innan en kvinna ens vet att hon är gravid," Freeman säger. Andra stämningsstabiliserande, t.ex. lamotrigin (Lamictal), kan vara ett säkrare alternativ för användning under graviditet, även om fler studier behövs.

Summan av kardemumman: Medicinering förändringar för en gravid bipolär kvinna kan eller inte kan krävas, och nödvändigheten av att behandla sjukdomen måste balanseras med farhågor om säkerheten för det växande barnet. Om beslut tas att fortsätta medicinering, speciella prenatal tester, inklusive foster echocardiograms och nivå 2 sonograms, kan utföras under graviditeten för att utesluta eventuella problem med att utveckla barnets hjärta. Icke-drogrelaterade behandlingar såsom elektrokonvulsiv behandling kan också övervägas om mamman upplever en svår depressiv cykel. Efter leverans, beslut måste också fattas om fortsatt behandling om mamman väljer att amma, eftersom vissa läkemedel som används för behandling av bipolär sjukdom kan passera genom bröstmjölken till ammande barn.

Bipolär och gravid: hitta hjälp

Ibland kan en psykiater med relevant erfarenhet kan arbeta med en kvinnas ordinarie läkare för att hjälpa reda ut de komplicerade frågor som deltar i förvaltningen av graviditet och bipolär sjukdom. "Försök att rådgöra med en psykiater mycket erfaren med frågor som rör graviditet och amning," Freeman råder. Tyvärr, tillägger hon, "de flesta psykiatrer inte mycket erfarna med frågor kring graviditet hos kvinnor med psykiska sjukdomar som bipolär sjukdom." Du kanske vill kontakta ett universitet-anslutna program som specialiserat sig på kvinnors psykiska-hälsofrågor. Ett exempel är de kvinnors psykiska hälsa program vid Emory University, som fokuserar på att behandla emotionella störningar, inklusive bipolär sjukdom, vid graviditet och förlossning (tiden efter födseln).

Kort sagt, presenterar varje gravid kvinna med bipolär sjukdom en unik uppsättning faktorer som måste beaktas, inklusive hennes övergripande mentala och fysiska hälsa, hennes individuella läkarbehandlingdiet, och ålder på fostret när graviditeten bekräftades (fastställa hur lång tid det är varit utsatt för dessa mediciner). Men, Freeman säger, "med en gemensam strategi och planering inför, kan en kvinna maximera sin chans att stanna bra under graviditeten och efter förlossningen."