Evb

Besluta om reumatoid artrit kirurgi

Om smärtstillande inte fungerar bra, om att göra enkla saker som att klättra trapporna närmar nästan omöjligt punkten, då kirurgi för din reumatoid artrit kan vara ett alternativ.

Personer med reumatoid artrit, en förlamande autoimmun sjukdom som drabbar lederna, kan genomgå en operation för att lindra smärta och förbättra funktion. Det finns många kirurgiska alternativ, men vilken typ av operation bestäms av patientens sjukdom skede.

"Kirurgi spelar en viktig roll för patienter med RA," säger John H. Klippel, MD, VD och koncernchef för Arthritis Foundation i Atlanta. Kirurgi händer i allmänhet av två skäl:

 • Det förbättrar funktionen av skadade leder.
 • Det lindrar smärta.

Kirurgi blir ett alternativ, beroende på:

 • Hur väl dina mediciner lindra smärta
 • Hur väl de förhindra skador på lederna
 • Hur allvarlig din reumatoid artrit är

Reumatoid artrit: frågor att tänka

Frågor du kan ställa dig själv när man överväger operation för reumatoid artrit inkluderar:

 • Gör mina reumatoid artrit mediciner misslyckas med att lindra smärtan?
 • Kan jag göra enkla saker, som att gå upp för trapporna eller gå upp från toaletten?
 • Håller smärtan mig från att få en god natts sömn?
 • Hindrar min sjukdom mig från att köra ärenden, äta ute, eller njuta av ett socialt liv?

Din läkare kommer också att överväga andra faktorer innan man går vidare med operation för RA. Dessa faktorer inkluderar:

 • Allmänna hälsotillståndet. Diabetes kan hudinfektioner, högt blodtryck, lungproblem, eller hjärtsjukdom göra dig en dålig kandidat för operation.
 • Fetma. Patienter som är överviktiga kan ha en svårare tid med återhämtning från kirurgi. Dessutom, kan konstgjorda leder varar inte så länge i tyngre patienter.
 • Age. Läkare kan avskräcka patienter under 30 år från att ha ledbyteskirurgi eftersom konstgjorda leder tenderar att slitas ut snabbare hos yngre, mer aktiva patienter. Som sagt, läkarna kan vara ovilliga att utföra kirurgi på den äldre på grund av risken för att operationen själv presenterar.
 • Bentäthet. Osteoporos bör behandlas både före och efter operation för reumatoid artrit för att göra ben starka nog för att stödja en ersatt gemensamt.

Reumatoid artrit: kirurgiska alternativ

Dr Klippel säger tre kirurgiska ingrepp är oftast rekommenderas för patienter med reumatoid artrit.

"Det vanligaste är total gemensamt utbyte av knän och höfter, men nästan alla stora leder kan bytas ut," säger Klippel. I detta förfarande, är fogen antingen ersättas eller rekonstrueras med en konstgjord komponent eller protes.

Kirurgi på höfter och knän är de mest framgångsrika typer av kirurgi för patienter med reumatoid artrit.

Den näst vanligaste kirurgiska behandlingen innebär fötterna. Reumatoid artrit skadestånd kulleder, vilket gör det svårt för patienterna att gå, förklarar Klippel. En av de kirurgiska alternativ är fusion av foten och fotleden, där det gemensamma är kirurgiskt modifierad för att ansluta sig som ett enda ben. Även detta kommer att minska rörligheten, kommer foten och fotleden fortfarande vara funktionella och allmänhet utan smärta.

Den tredje förfarande innebär händer och handleder. "Kirurgi kan utföras för att korrigera missbildningar i hand och handled för att förbättra handfunktion," säger Klippel.

Andra kirurgiska behandlingsalternativ inkluderar:

 • Synovectomy. Borttagning av synoviumen eller slemhinnan i leden kan bidra till att minska svullnad och förhindra ytterligare skador på leden. Detta förfarande utförs vanligtvis vid sjukdomens tidiga stadier.
 • Osteotomi. Vid detta förfarande, kan en bit ben tas bort eller ben runt leden kan skäras för att korrigera en missbildning.
 • Steloperation eller fusion. Denna kirurgisk behandling innebär fusing ben i leden tillsammans för att immobilisera leden. Steloperation används primärt i lederna i anklar, fingrar, rygg, tår och handled, och utförs vanligtvis i de senare stadierna av RA.
 • Artroskopisk kirurgi. För denna operation, är som oftast utförs på knän och axlar, gör kirurgen ett litet snitt i den skadade leden och infogar ett smalt rör med en ljus och kamera. Kameran, som är ansluten till en monitor, låter kirurgen se den skadade leden och omgivande vävnad. Under artroskopisk kirurgi, kan läkaren avlägsna löst brosk eller sjuka synovialvävnad liksom tårar reparation i senor och ligament.
 • Kirurgi för att lindra komprimerade eller kläms nerver. Även kallad nerv entrapment detta villkor resultat när det är fysisk kompression av nerver. Reumatoid artrit patienter kan uppleva nerv entrapment i armbågarna (ulnar neurit), handleder (karpaltunnelsyndrom), eller klackar och tår (böjd tunnel syndrom). Med ulnar neurit, kan operation utföras för att flytta ulnarisnerven från spåret av armbågen till den främre delen av armbågen. Kirurgi för att dekomprimera framknä (handled) eller böjd (fot) tunnel är ett alternativ om smärta och svaghet kvarstår med användning av skenor och mediciner.

Om reumatoid artrit begränsar dina aktiviteter och du inte får ordentlig smärtlindring, kan kirurgi vara rätt för dig. Din läkare kan avgöra vilka kirurgisk behandling alternativ lämpar sig för din reumatoid artrit och din livsstil och, viktigast av allt, kommer vilken operation ge dig välkommen lättnad.