Evb

Barndom autoimmuna sjukdomar

Celiaki, juvenil reumatoid artrit, och typ 1-diabetes är bland de autoimmuna sjukdomar som barnen kan utvecklas.

Autoimmuna sjukdomar är mycket sällsynt hos barn, men om ditt barn eller någon i din familj är klara med en, du naturligtvis kommer att ha bekymmer. Många föräldrar oroa sig för om det finns ett samband mellan graviditet och barndom autoimmun sjukdom risk, och om effekterna av autoimmun sjukdom behandling på sina barn.

Vanliga autoimmuna sjukdomar i barndomen

"Den vanligaste autoimmun sjukdom som jag känner till i barn skulle vara celiaki," säger Jane M. El-Dahr, MD, professor i klinisk pediatrik och chef för sektionen för pediatrisk immunologi, allergi och reumatologi vid Tulane University School of Medicine i New Orleans. "Celiaki (gluten eller vete känslighet) drabbar 1 till 3 procent av befolkningen och är bedrövligt underdiagnostiserad. Det är svårt att tänka på en annan som skulle vara så vanligt som 1 procent av befolkningen. "

Andra autoimmuna sjukdomar som förekommer i barndomen inkluderar:

  • Juvenil artrit, som drabbar ungefär 1 av 1000 barn
  • Typ 1 (juvenil) diabetes, som drabbar 1 till 2 av var 10.000 barn
  • Immun (eller idiopatisk) trombocytopeni purpura, som förekommer i 3-8 av 100000 barn.

Graviditet och autoimmun sjukdom riskerar i barn

Som en mor, är det naturligt att undra om du kunde vidarebefordra din autoimmun sjukdom till ditt barn eller på annat sätt orsaka ditt barn att ha en autoimmun sjukdom. "Om en gravid kvinna har en autoimmun sjukdom - till exempel lupus - dessa antikroppar kan passera genom moderkakan till barnet, som då kommer att ha samma antikroppar för fyra till sex månader och kan ha symtom... som får kallas neonatal lupus i detta exempel, "förklarar El-Dahr.

Strängt taget behöver gravida kvinnor inte permanent passerar deras autoimmuna sjukdomar till sina barn. Men när du är gravid, ska du se till att din läkare är medveten om både ditt autoimmun sjukdom status och din familj historia av följande orsaker:

  • Du kanske måste ändra de mediciner du använder för att hantera din autoimmun sjukdom under graviditeten.
  • Mödrar som har antikroppar mot sina egna trombocyter kan orsaka blödning problem i sina barn. Av denna anledning är barnen oftast levereras av kejsarsnitt med försiktighet för att förhindra blödning eller skada.
  • I allmänhet är autoimmuna sjukdomar kända för att ha en genetisk komponent. Om du har en autoimmun sjukdom eller om de är vanligt i din familj, det finns en ökad risk för din avkomma att utveckla en autoimmun sjukdom. Däremot kan du och dina barn utvecklar inte samma besvär.

Oron behandla barn med autoimmuna sjukdomar

Under år tidigare, var effekten av läkemedel såsom steroider på tillväxt en av de dominerande oro för både läkare och föräldrar som försöker hjälpa barn med autoimmuna sjukdomar.

"Den största oro behandling skulle vara användning av steroider påverkar tillväxt för dem som tar prednison, men ännu mer är den psykologiska effekten av att ha en allvarlig kronisk sjukdom", säger El-Dahr. Moderna läkemedel är mycket mer målinriktad, beroende på autoimmun sjukdom i fråga, så att inverkan på tillväxten är mindre problematiska.

Idag, föräldrar och läkare inser att den känslomässiga och psykologiska effekterna av att ha en autoimmun sjukdom kräver uppmärksamhet. Barn och tonåringar kan behöva hjälp:

  • Att hantera diagnosen av en livslång kronisk sjukdom.
  • Coping med familj spänningar. El-Dahr konstaterar att skilsmässor gör det mer komplicerat, särskilt när föräldrarna inte är på samma sida om hur man ska hantera sina barns autoimmun sjukdom.
  • Coping med kamrater. Beroende på sjukdom, får barnen möta retas eller utfrysning i skolan. Till exempel barn med Crohns sjukdom eller ulcerös kolit ofta möter retas på grund av hur ofta de behöver gå på toaletten eller för att deras kamrater felaktigt tror att deras sjukdom är smittsam.

El-Dahr rekommenderar hitta stödgrupper för att hjälpa till med dessa och andra problem. Internet stödgrupper gör det möjligt för familjer som klarar av med en ovanlig autoimmun sjukdom i barndomen för att hitta andra människor i samma situation över stora avstånd.