Evb

Att sätta ihop en Parkinsons lag sjukdomsbehandling

Det kan vara en utmaning att sätta ihop en förstklassig Parkinsons lag sjukdomsbehandling, vilket kommer att inkludera en neurolog, en primärvårdsläkare, och många terapeuter.

När folk tänker på Parkinsons sjukdom behandling, tror de förmodligen om förvaltningen av de klassiska skakningar och andra avvikelser rörelse som är de mest kända symptom på denna sjukdom.

Men detta tillstånd "har flera symptom - det är inte bara en rörelse störning", säger Robin Elliott, verkställande direktör för Parkinsons sjukdom Foundation (PDF).

Av denna anledning, montering ett multidisciplinärt vårdteam för Parkinsons sjukdom behandling är avgörande för att hantera detta ofta oförutsägbara och funktionsnedsättande sjukdom.

Att få en diagnos av Parkinsons sjukdom

En korrekt diagnos är det första steget i att göra det mesta av Parkinsons sjukdom behandling. Göra en Parkinsons sjukdom diagnos kan vara knepigt men eftersom "det finns inget enkelt eller objektivt sätt att diagnostisera Parkinsons sjukdom," Elliott berättar. "Du kan inte göra ett blodprov eller urinprov eller röntgen."

Vanligtvis gör en läkare diagnosen genom att ta en detaljerad anamnes och observera hur en patient rör sig och talar med tiden. Allt som allt, är diagnosen mer av en konst än en vetenskap, säger Elliott. Han uppskattar att feldiagnoser förekommer i så många som 25 till 30 procent av alla fall, även vid stora medicinska centra.

Läkare som är specialiserade på Parkinsons sjukdom behandling

Ändå är Parkinsons sjukdom i första hand en rörelse störning, så en läkare som specialiserat sig på dessa sjukdomar är förmodligen den bästa personen att gå till för rätt diagnos. De flesta rörelse störning specialister är neurologer - läkare som är specialiserade på sjukdomar i nervsystemet. Efter att ha utbildat sig neurologer, rörelse störning specialister får extra utbildning för att bli experter på sjukdomar som Parkinsons sjukdom.

Den Parkinsons sjukdom behandling laget

Förutom de skakningar, nedsatt balans och långsamma rörelser som vanligen förknippas med Parkinsons sjukdom, kan andra symptom inkluderar:

Ingen läkare kan behandla alla dessa villkor. Ett vårdteam bestående av experter inom olika områden kan bäst hjälpa patienterna behålla sin självständighet, emotionella hälsa och livskvalitet när de konfronteras med de oundvikliga utmaningar som kommer med denna allomfattande sjukdom.

Beroende på patientens behov och önskemål och de resurser som finns i hans eller hennes särskilda gemenskap, får det laget bestå av:

  • En neurolog eller annan läkare
  • En sjuksköterska eller läkare assistent
  • En socialarbetare
  • En psykolog och kanske en andlig rådgivare
  • En neuropsykolog
  • Arbetsterapeuter
  • Logopeder
  • Konst, musik, eller fritids terapeuter
  • Sjukgymnaster

Att hitta en bra sjukgymnast som kan bidra till att utveckla ett träningsprogram bör prioriteras, säger Elliott. "Motion är tydligt själv-ge, och det finns allt fler bevis för att det kan bromsa utvecklingen av Parkinsons sjukdom."

Parkinsons sjukdom behandling: hitta resurser
Elliott erkänner att montera en sådan Parkinsons lag sjukdom behandling är ofta lättare sagt än gjort. "Multidisciplinärt omhändertagande är den idealiska, men väldigt sällan." Det finns flera skäl till detta: personalen i en hektisk läkarmottagning kanske inte har tid eller kompetens att styra patienter till andra kliniker, och några mindre samhällen kanske inte har så många resurser.

Trots detta finns det sätt att söka vägledning under denna process. För hjälp med att hitta en läkare, uppmanar Elliott patienter att ringa gratis Parkinsons Information Tjänsten upprätthålls av Parkinsons sjukdom stiftelse. Den avgiftsfria numret är (800) 457-6676.

Förutom PDF, andra ställen som kan ge information om experter som hjälper människor med Parkinsons sjukdom inkluderar lokala sjukhus eller medicinska skolor och allaktivitetshus för åldrande eller inaktiveras. Statliga kontor för handikappade är en annan möjlig resurs.

Online organisationer att kontakta inkluderar:

Montering en väl avrundad Parkinsons lag sjukdomsbehandling kan ta lite tid, men det kommer att vara värt besväret. Börja med dessa resurser. Du kan också överväga att tala med andra patienter med Parkinsons sjukdom via en online eller i person stödgrupp.