Evb

Äta hälsosamt: din guide till att köpa mejeri

Dairy är en viktig källa till kalcium, vitaminer, och protein. Lär enkla tips som hjälper dig att få de näringsämnen samtidigt undvika fettet.

Mejeri är en viktig matgrupp. Den innehåller protein och kalcium, som behövs för friska, starka ben, liksom andra viktiga näringsämnen, såsom kalium och vitamin D. Trots de många hälsofördelar, men kan mejeriet vara mycket fett. Dessutom kan produkter som yoghurt, ost och mjölkbaserade desserter (glass, fryst yoghurt och pudding) inte ge dig samma näringsämnen som ett glas mjölk, särskilt när det gäller vitamin D.

Att veta vad man ska leta efter (och vad man ska undvika) kan hjälpa dig att göra de bästa valen när man köper mejeriet. Använd vår guide för att komma igång.

Köpa mejeri: val för att äta hälsosamt

  • Välj fettfri eller 1 procent fett. För mycket fett i kosten kan leda till hälsoproblem som hjärtsjukdomar eller fetma. Mjölkprodukter kan vara hög i mättat fett, vilket kan bidra till hjärtsjukdomar. Vanlig mjölk är 3,25 procent fett, det kanske inte låter som en hög siffra, men varje 8-ounce glas helfet mjölk motsvarar cirka 25 procent av ditt dagliga mättat fett intaget. "Jag coachar mina vuxna klienter att välja de lägsta feta mjölkprodukter de kommer fortfarande äta och njuta", säger Tiffany Banow, RD, av lyckliga Solutions Pantry Näring i Saskatoon, Saskatchewan, Kanada. Du kan ge upp fett utan att förlora någon av de andra näringsämnena. Om Banow kunder motstå fettfri (skumma) mjölk eller fettfri yoghurt, rekommenderar hon den näst lägsta fett alternativ. Även 2 procent mjölk är ett bättre val än vanligt.
  • Se upp för tillsatt socker. Vissa sänkt fetthalt mejeriprodukter, som yoghurt, glass, och halv-och halv, kan innehålla en hel del tillsatt socker för att kompensera för de saknade fett. Det är viktigt att läsa och jämföra nutritionetiketter när man köper mejeri så att du vet att du äter hälsosamt, säger Banow.
  • Köp berikade produkter Vissa mejeriprodukter har tillsatta vitaminer och mineraler och är märkta "befäst." Berikning är speciellt viktigt om du väljer mjölk ersättare som sojamjölk eller ris mjölk,. Berikade versioner av dessa produkter innehåller kalcium och vitaminer som du normalt skulle komma från mjölk.

Köpa mejeri: shoppa säkerhetstips

Mjölkprodukter är en idealisk grogrund för sjukdomsalstrande bakterier om de inte hanteras och förvaras på rätt sätt. Lyckligtvis finns det många skyddsåtgärder vidtas för att säkerställa att mjölken du köper i affären är hälsosam och säker. Mjölkproducerande djur är väl omhändertagna-för och mjölkningsprocessen är ren. Däremot kan bakterier fortfarande hittas i mjölk från friska djur. Skydda din familj med dessa tips:

  • Köp pastöriserad mjölk, undvik "råa" produkter Pastörisering är ett viktigt processteg att mjölken är säker.. Pastörisering innebär uppvärmning mjölk för en viss tid för att döda alla sjukdomsalstrande bakterier. Det finns ingen nackdel med denna process, det påverkar inte näringsinnehållet i mjölken.
  • Köp de färskaste mejeriprodukter. Kontrollera "sälja av" datum på behållaren är ett annat sätt att se till att mjölken du köper är säkra. Detta datum anger butiken tills då det kan erbjuda produkten. Observera att ett "bäst om den används med" datum berättar vid vilken tidpunkt du bör äta maten.

Gör köpa mejeriprodukter en regelbunden del av din kost för att skörda många hälsofördelar. Kom bara ihåg dessa viktiga tips som hjälper dig välja klokt.