Evb

Farorna med fetma

Fetma kan leda till en mängd fysiska och sociala krämpor. Varför är fetma ökar, och vad som anses vara överviktiga ändå?

Det verkar överallt vi vänder vi höra om fetma. Statistiken. De faror. Den effekt det har på alla områden i ens liv. Vi vet att viktökning är dåligt, men omgiven av supersized värde måltider och samhällen inte är avsedda för promenader, finns det något hopp om att vinna Ardenneroffensiven?

Svaret är ett rungande ja. Och det första steget är att veta din fiende.

Fetma: Vad är det?

Under de senaste 25 åren har fetma varit klättring stadigt. Enligt en nyligen National Health and Nutrition Examination Survey, 33 procent av män och 35 procent av kvinnorna är överviktiga. Även bland barn och ungdomar, var 16 procent visade sig vara överviktiga.

I lekmannaspråk, är fetma bär tillräckligt kroppsfett för att sätta en person i riskzonen för en rad olika sjukdomar, inklusive diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, stroke, lungsjukdom, reproduktiva störningar, artros, och cancer, bland andra. "Kort sagt, kan fetma påverka funktionen hos alla större system kroppsorgan," säger Jennifer Nasser, RD, PhD, biträdande professor vid institutionen för biologi vid Drexel University i Philadelphia.

Fetma bestäms typiskt genom att räkna ut en individs body mass index (BMI) med användning av en formel som inkluderar hans eller hennes längd och vikt. För en vuxen, faller ett antal 25 eller större i övervikt kategorin, medan ett värde på 30 eller mer anses lida av fetma.

Denna formel är inte lämpligt för barn och ungdomar, dock. "BMI för barn och tonåringar är ålders-och könsspecifika eftersom mängden kroppsfett förändras med åldern och tillväxt och skiljer mellan pojkar och flickor", säger Rose Clifford, RD, klinisk dietist vid Institutionen för farmaci tjänster vid Washington Hospital Center i Washington, DC Centers for Disease Control and Prevention erbjuda en exakt BMI-räknare för de minderåriga 20 med sina barn och tonåring BMI kalkylator.

Fetma: vad som orsakar det?

En mängd olika faktorer konvergerar för att bringa den aktuella överviktepidemin. "Fler människor blir överviktiga på grund av de livsmedel som är tillgängliga och billiga," säger Caroline M. Apovian, MD, docent i medicin och pediatrik vid Boston University School of Medicine och chef för Centrum för näring och viktkontroll vid Boston Medical Center. "Vi äter 200 mer kalorier per dag än vad vi gjorde för 50 år sedan."

Tekniken har gjort våra liv enklare, men också mer stillasittande som vi kör i stället för promenad och e-post istället för att vandra genom en kollegas skrivbord. Miljön också, kan vara som orsakar oss att lägga extra pounds. "Viktökning resultat av samspelet mellan gener och miljö", säger Linda Bacon, PhD, biträdande nutritionist vid University of California, Davis, och författare till hälsa oavsett storlek: den överraskande sanningen om din vikt. "Miljökrav förändras och vissa människors gener gör dem mottagliga för gå upp i vikt i den nuvarande miljöförhållanden." Bacon säger att dessa inkluderar ökade gifter i miljön, en del av som orsakar förändringar i hormoner som leder oss att lagra fett, och förändringar i våra matvanor - en del av de näringsämnen vanligare idag utlöser inte våra interna mekanismer viktreglering lika lätt som livsmedel från naturen gör.

Fetma: Vad är dess effekter?

Förutom hälsorisker, kan övervikt orsaka ekonomiska svårigheter och psykologiska effekter, inklusive depression och självkänsla frågor. Kanske värst av allt är diskrimineringen av dem som är överviktiga. "Diskriminering av större människor överstiger nu som bygger på ras och kön", säger Bacon.

Även fetma kan påverkas av genetik och miljö, det finns fortfarande massor du kan göra för att bekämpa den. Håll dig aktiv genom att schemalägga motion i din rutin och undvika att spendera alltför mycket tid på stillasittande aktiviteter som TV-tittande. Och göra hälsosam kost val - med korrekta portionsstorlekar och minst fem portioner frukt och grönsaker dagligen.