Evb

Är du i riskzonen för DVT?

Du är i en bra position för att undvika DVT om du inte röker, inte sitta för länge utan att flytta runt, och vidta förebyggande åtgärder om du har en familjehistoria av blodproppar.

Normalt är en blodpropp en bra sak: Om du har fått en klippa eller ett blåmärke som skadat ett blodkärl, kommer ditt blod stelna på platsen för såret, så att du inte förblöder. Men ibland, blodproppar blodet för mycket, eller en blodpropp bildas där det inte är tänkt att - såsom inuti stora venerna. Denna blodpropp kan stoppa eller allvarligt hämma blodflödet tillbaka till hjärtat. Och det är farligt.

Blodproppar riskfaktorer

Riskfaktorer delas ofta in i två kategorier: modifierbara och icke-modifierbara. Påverkbara riskfaktorer är de som du kan ändra eftersom de är ofta relaterade till livsstil. Icke påverkbara riskfaktorer är de som du inte kan ändra, som din ålder eller kön. När det gäller att minska risken för DVT, finns det några saker du kan göra, inklusive:

 • Inte röka, eller sluta om du röker
 • Gå ner i vikt om du är överviktig eller feta
 • Inte sitta under lång tid utan att röra benen, exempelvis under långa flyg-eller bilresor
 • Undvika onödiga operationer

P-piller och hormonbehandling kan även öka risken för blodproppar i samband med djup ventrombos eller DVT. Så se till att väga för-och nackdelar av varje medicin innan du börjar.

Icke-påverkbara riskfaktorer för DVT är:

 • Trauma till ett ben
 • Kirurgi för att behandla ett medicinskt problem
 • Orörlighet på grund av operation eller ett medicinskt tillstånd
 • Familj historia av blodproppar
 • Kronisk inflammatorisk sjukdom
 • Cancer
 • Att vara över 60 år gammal
 • Graviditet (även om detta är en kortsiktig riskfaktor)

Blodproppar och genetik

Vi är födda med de organ vi har. Oavsett om du har blod som är trög eller en familjehistoria av blodproppar, det finns inte mycket du kan göra för att ändra på det. Omkring 5 till 8 procent av befolkningen har en ärftlig blodkoagulation problem som ökar deras risk för DVT. Och även om du inte kan ändra dina gener, kan du vidta åtgärder för att minimera din risk att utveckla DVT.

Blodproppar: minska din risk

Om du är överviktig, vidta åtgärder för att förlora de extra pounds och om du röker, sluta. Detta är två viktiga saker du kan göra för att minska risken för DVT.

Om du befinner dig i en situation där det är svårt att röra benen runt, måste du hitta nya sätt att säkerställa att ditt blod cirkulerar ordentligt för att undvika blodproppar. Douglas Schuerer, MD, chef för trauma vid Barnes-Jewish Hospital och biträdande professor i kirurgi vid Washington University i St Louis, föreslår följande: "Se till att under en längre resa som du får upp och flytta runt var och en till två timmar. Detta kan innebära att flytta runt på en plan eller stoppa bilen och komma ut i några minuter för att sträcka. "

Blodproppar: minska andra riskfaktorer

Om du nyligen har opererats eller en medicinsk procedur, så smärtsamt eller svårt som det kan vara, måste du gå upp och gå runt när du sa det är okej. Även om du kan bara ta några steg, kommer detta hjälpa till att få din igång cirkulationen igen. Om du ska vara sängliggande, kan du få speciella stödstrumpor som bidrar till att förhindra blodproppar, regelbundna injektioner av ett blod tunnare medicinering, och kanske en speciell enhet som regelbundet kommer att gälla off-och-på tryck till vaderna. Dessa är alla utformade för att hålla blodet från att levra.

Dessutom, om du har en familj eller medicinsk historia av DVT, tala med din läkare. Förebyggande medicinering kan förskrivas för att hjälpa till att minska risken för att utveckla en blodpropp.

Blodproppar är inte alltid förebyggas, men, genom att känna till riskfaktorer, och vidtar åtgärder för att minska dessa risker, kommer du att göra vad du kan för att hålla sig frisk.