Evb

Är Crohns sjukdom dåligt för dina ben?

Med Crohns sjukdom gör att du riskerar för benförlust, men det betyder inte att osteoporos och andra problem är oundvikliga. Vidta åtgärder nu för att skydda din benhälsa.

Utöver de primära symptom som påverkar matsmältningsapparaten, kan Crohns sjukdom orsaka en sekundär uppsättning av symptom ofta relaterade till låg bentäthet och även benförlust eller osteoporos. I själva verket kan så många som 30 till 60 procent av personer med Crohns sjukdom har låg bentäthet.

Hur kan ett villkor som Crohns sjukdom leder till benförlust? Dina kostvanor begränsningar kan innebära att du äter en dålig kost, eller du kanske inte kan absorbera tillräckligt med näringsämnen från maten som du äter. Detta kan leda till kalcium och D-vitamin brister, bland andra näringsrika brister. D-vitaminbrist är också en bieffekt av långvarig behandling med steroider för Crohns sjukdom.

Dessa brister kan i sin tur resulterar i olika typer av sjukdomar relaterade till benförlust, inklusive osteoporos, osteopeni, och osteomalaci.

"Osteoporos är en systemisk skelettsjukdom definierad som en förlust av benmassa och är associerad med en försämring av benvävnad", förklarar Ryan S. Carvalho, MD, en läkare i uppdelningen av gastroenterologi och nutrition på Rikstäckande Barns Sjukhus i Columbus, Ohio. "Osteopeni är ett tillstånd där bentäthet är lägre än normalt Osteomalaci avser en uppmjukning av dina ben, ofta orsakad av en D-vitaminbrist,.. Hos barn, är detta tillstånd som kallas rakitis"

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Med andra ord är osteopeni gallring av benmassa, vilket så småningom kan leda till osteoporos. Osteomalaci resultat från en defekt i ben byggprocessen, medan benskörhet utvecklas på grund av en försvagning av tidigare konstruerad ben, enligt Mayo Clinic.

Förhindra benförlust beroende på Crohns sjukdom

Även kalcium-och D-vitamin brister och benförlust som kan följa är vanliga biverkningar av Crohns sjukdom, de är inte oundvikliga. Här finns åtgärder du kan vidta för att skydda din kropp och dina ben från dessa komplikationer:

  • Arbeta nära med din läkare. Del av läkarens strategi för att hjälpa dig slåss Crohns sjukdom bör förhindra benförlust. Om din läkare inte ta upp frågor som rör dina ben, se till att fråga om det.
  • Prova ben Ökat strategier. Åtgärder du kan vidta på egen hand för att hjälpa till att bevara bentätheten inkludera få regelbunden motion och att äta en kost rik på kalcium (tror mjölk och mörkgröna grönsaker) och vitamin D (berikade mjölk och fet fisk). Du kan också få en adekvat dos av vitamin D via ett par minuter av solexponering varje dag. Slutligen, undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion för att bevara din benhälsa.
  • Överväg kosttillskott. I vissa fall kan du behöva ta kalcium och D-vitamin för att undvika förlust av benmassa. Be din läkare att hjälpa dig att räkna ut rätt dos för varje tillägg.
  • Hantera steroider. Eftersom steroider kan leda till förlust av benmassa, ändra din Crohns sjukdom medicinering kan vara en strategi. Diskutera möjliga alternativ med din läkare, även gå ut steroider helt, ta mediciner med ett mindre steroid komponent, eller ta droger som stödjer benhälsa tillsammans med steroidbehandlingar.
  • Få extra visningar. På grund av de risker som benförlust, säger Dr Carvalho är det rimligt att övervaka din bentäthet oftare än vad som föreslås i riktlinjerna för den allmänna befolkningen. Dessutom bör barn med Crohns sjukdom har deras tillväxt mäts regelbundet för att se till att det inte är några förseningar i samband med bentätheten problem.

Bone hälsa är ytterligare en aspekt av Crohns sjukdom som måste hanteras, men alla dessa steg kommer att gynna din hälsa på samma gång.