Evb

Kan D-vitaminbrist orsakar Crohns?

Det är väl känt att människor med Crohns sjukdom är sannolikt att sakna tillräckliga nivåer av vitamin D - men kan en brist på näringsämnen faktiskt leda till utveckling av Crohns?

Det har varit mycket snack nyligen om D-vitamin, ett nödvändigt näringsämne för allmän hälsa och benhälsa i synnerhet. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium och ökar bentillväxt, och D-vitaminbrist kan orsaka ben att tunna och går lätt sönder, ett tillstånd som kallas osteoporos. Men det är inte den enda anledningen till att du behöver detta näringsämne. Brist på vitamin D har nyligen kopplats till hälsoproblem såsom omväxlande såsom aggressiv bröstcancer, hiv / aids, och Crohns sjukdom.

Den starka kopplingen mellan D-vitaminbrist och Crohns sjukdom är välkänd - det är en av de vanligaste vitaminbrist finns i människor med denna typ av inflammatorisk tarmsjukdom. Nu en ny studie har undersökt om D-vitaminbrist kan faktiskt föregå Crohns sjukdom och otillräckliga nivåer av vitamin D kan vara relaterade till uppkomsten av sjukdomen.

Forskning om D-vitamin och Crohns

Även D-vitaminbrist är en känd komplikation vid Crohns sjukdom, visar en ny studie att D-vitaminbrist kan faktiskt leda till en ökad risk att utveckla Crohns sjukdom.

Orsaken till Crohns sjukdom är okänd, men det tros vara en autoimmun sjukdom, en som uppstår när immunsystemet angriper kroppens egna friska celler eftersom det felaktigt identifierar dem som oönskade inkräktare. Detta kan resultera i inflammation i tjocktarmen, som förekommer i Crohns sjukdom.

Den nyligen genomförd studie fann att vitamin D direkt påverkar två olika gener som redan har kopplats till Crohns sjukdom i tidigare forskning. Forskarna drog slutsatsen att D-vitaminbrist kan faktiskt bidra till uppkomsten av Crohns sjukdom. De noterade också att människor som löper en ökad risk att utveckla Crohns sjukdom kunde dra nytta av att ta D-vitamintillskott.

Sug upp dessa källor till vitamin D

Det finns tre huvudsakliga sätt att du kan få D-vitamin: solljus, ett begränsat antal livsmedel, och D-vitamin.

Spendera lite tid i solen - bara 10 till 15 minuter varje dag - stimulerar kroppen att producera D-vitamin på egen hand. Men med daglig solexponering, är ökad risk för hudcancer ett bekymmer, så gå inte överbord försöker öka dina D-vitaminnivåer.

Försök öka ditt intag av livsmedel som innehåller vitamin D. Dessa inkluderar:

  • Berikade mjölkprodukter
  • Äggulorna av ägg
  • Lever (från nöt)
  • Vissa fisk och fiskoljor lever
  • Vitamin-D berikade livsmedel, såsom margarin, apelsinjuice, yoghurt och spannmål - läs alltid etiketter för att veta vad du får

D-vitamintillskott kan också se till att patienter med svåra Crohns symptom - och så mycket skada på tunntarmen som vitamin absorption kan vara ett problem - få behövs mängder av vitamin D.

Är D-vitamintillskott för dig?

Du bör tala med din läkare innan du tar vitamin D-tillskott, om att försöka förebygga Crohns sjukdom eller för att förhindra D-vitaminbrist i samband med Crohns sjukdom. Riskfaktorer för Crohns sjukdom som leder dig att överväga att ta D-vitamintillskott innehålla:

  • Med andra familjemedlemmar med Crohns sjukdom
  • Att vara av judisk härkomst
  • Var kaukasier
  • Att vara en rökare

Att ha en familjehistoria av Crohns sjukdom är en av de största riskfaktorerna - risken att få Crohns sjukdom är 10 gånger högre för personer som har en släkting med sjukdomen än för människor utan en släkthistoria. Att ha ett syskon med Crohns ökar risken ännu mer, till 30 gånger högre.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

D-vitaminbrist är ett verkligt problem för människor som kämpar med Crohns sjukdom och för människor som riskerar att utveckla sjukdomen. Att få tillräckligt med D-vitamin kan hjälpa avvärja uppkomsten av sjukdomen i de på riskerar, så anser D-vitamin förutom att äta massor av livsmedel berikade med vitamin D. Tala med din läkare om råd om den bästa dosen av extra vitamin D för dig.