Evb

Använda zonterapi för att behandla smärta

Om du letar efter ett alternativ till smärtstillande, kan zonterapi vara ett alternativ. Ta reda på om du kan dra nytta av denna form av massage.

Ibland smärtbehandling kan vara rent avkopplande. Även att få en massage kan trolla fram bilden av ett spa snarare än en medicinsk kontor, zonterapi, vilket innebär placering av utövarens händer på fötterna, är en metod som kan lindra stress och ge dig smärtlindring samtidigt.

I en zonterapi session, kommer en läkare utöva påtryckningar med hjälp av fingrar och tummar. Vissa kan använda ett speciellt utformat verktyg för att utöva påtryckningar. Zonterapi är inte begränsad till fötter, även om det vanligtvis betraktas som en fot synsätt. Vissa personer kan få mer nytta av zonterapi som den tillämpas på öron eller händer.

"Trycket appliceras under zonterapi är tänkt att underlätta en fysiologisk reaktion i kroppen," säger licensierad akupunktör och zonterapeut Drake Ewing, MS, LAC, adjunctfakulteten vid Bastyr University i Seattle. "Zonterapi är en typ av vård som har använts i tusentals år." Ewing säger experter uppskattar att det finns nära 7000 nervändar i fötterna. Bruket att zonterapi kan stimulera dessa nerver och det centrala nervsystemet, vilket i sin tur skulle kunna avbryta eller ändra hur du känner smärta.

Även zonterapi kan spela en roll i smärtbehandling, kan det vara enda lämpliga för vissa typer av smärta. "Jag finner zonterapi för att vara den mest gynnsamma för fler interna förhållanden, såsom långsam matsmältning, migrän och sömnlöshet," säger Ewing, tillfoga, "Den har en fantastisk förmåga att framkalla ett tillstånd av djup avslappning. Jag kallar det en stress buster - när kunden börjar att komma in i det tillstånd av djup avslappning, kroppens egna läkande förmågor börjar att ta över ".

Som ett resultat, kan zonterapi primära roll i smärtbehandling helt enkelt vara så att du kan slappna av, att bryta den onda cirkeln av smärta och stress som foder i varandra.

Vad du kan förvänta dig från en zonterapi session

När du besöker en zonterapi utövare för en session, kommer du antagligen ett kort samtal om de problem du vill lösa. Den reflexologist kan be dig att blöta fötterna i varmt vatten. Detta är avslappnande, rengöring, och låter blodet att flyta lättare i fötterna.

Du kommer då att ligga ner, klädd, men med bara fötter. Utövaren kan göra en lätt massage av dina fötter för att kontrollera spänning och rörelseomfång, och sedan kommer helt att fungera på ett ben i taget.

En session kan ta ungefär en timme och kostar ungefär lika mycket som en massage (45€ till 75€). Ewing säger att du kan behöva upp till sex sessioner, beroende på vilka frågor som du arbetar med.

Fördelarna med zonterapi inkluderar:

  • Stress relief som gynnar hälsa.
  • Det är en bra metod för människor som inte gillar att ta av sig kläderna för en massage.
  • Människor vars fötter ska inte masseras kan få samma förmåner från zonterapi tillämpas på händer eller öron.

Nackdelarna med zonterapi inkluderar:

  • Sjukförsäkring sannolikt inte kommer att betala för dessa behandlingar.
  • Det kan vara besvärligt för personer som är nervösa över tillståndet i sina fötter.
  • Zonterapi behandlar inte orsaken till fysisk smärta.

Hur man hittar en läkare

Det bästa sättet att hitta en bra läkare är genom rekommendationer från vänner eller släktingar. Zonterapi har ännu inte hittat en respekterad nisch inom komplementär och alternativ medicin världen, än mindre som ett komplement till västerländsk medicin. Som ett resultat, det finns några normer för utbildning och övning. För att utvärdera dina alternativ, se till att fråga utövarna om deras utbildning och erfarenhet.

"Det är en enorm skillnad mellan någon som har sett en zonterapi DVD och någon med formell utbildning. Fråga om bakgrund, erfarenhet och referenser. Vet vem du arbetar med, "råder Ewing, som har tränat zonterapi i 10 år. Du kanske upptäcker att utövare som är licensierade i andra områden, såsom akupunktur eller massage, är också bekant med zonterapi.

Även om zonterapi sessioner inte helt lösa din smärta, kan de vara ett bra komplement till din smärta behandlingsplan.