Evb

Sortering genom återvinning av plast

Du kan återvinna bara om någon typ av plast, vilket är goda nyheter för miljön.

Plast är en konstgjorda material skapas från naturliga, men icke-förnybara resurser. Olja och naturgas är bara två av de icke-förnybara naturresurser som krävs för att göra plast - och plasttillverkning äter upp vår försörjning. Därför, ju mer återvinning av plast som vi kan göra, desto bättre.

Hur plaståtervinning fungerar

Någonsin undrar vad som händer med din plast varor efter ditt avfallshanteringsföretag vispar bort dem? Återvinning av plast innebär en intressant resa från papperskorgen till plasten fabriken, typiskt innefattande följande steg:

 • Plastdetaljer tas till en återvinningsstation och sorteras efter typ och kanske efter färg.
 • De plaster städas och packas ihop till en stor bal, sedan skickas till en bearbetning fabriken.
 • Balen av plast skärs upp i strimlor eller små plast partiklar, sedan transporteras till plast tillverkande företag för återanvändning.
 • De plaster förvandlas sedan till en mängd nya plastprodukter, vilket förhoppningsvis kan starta en ny omgång av återvinning av plast.

Återvinning av plast av olika slag

Det finns många olika typer av plast, med olika styrkor och konsistenser. Plastprodukter kodas 1 till 7 för att ange vilken typ av harts de gjordes med och hur de kan grupperas för återvinning. De sju typer är:

 • 1 - polyetentereftalat (PET eller PETE): Används för mat och dryck förpackning som burkar jordnötssmör, stora läskflaskor, och ugnsformar olja. En av de vanligaste typerna av återvunnen plast, kan den återanvändas för att måla, äggkartonger, surfbrädor, delar segelbåt, flaska och behållare som inte används för mat eller dryck, och även en del kläder och mattor.
 • 2 - High-density polyeten (HDPE): Används för behållare tvättmedel och kannor mjölk samt plast livsmedelsbutiker och shoppingkassar, är detta den plast som används oftast för hem föremål. Det kan återvinnas och göras i soporna och matkassar, läskflaskor, orangea koner trafik, tvätt flaskor tvättmedel och några leksaker.
 • 3 - Polyvinylklorid (PVC): Används för hem ytterväggar, vattenslangar, vissa typer av golv, VVS material, och duschdraperier, kan PVC kan återvinnas och användas igen i ytterväggar, staket, plast räcken och avloppsledningar.
 • 4 - polyeten med låg densitet (LDPE): Används för frysta påsar mat plast, klämbara flaskor, torra påsar rengöring, cellofan, och engångsblöjor bebis, kan LDPE återvinnas till objekt så olika som sjöfart kuvert och lådor kompost.
 • 5-polypropylen (PP): Används för bilbatterier, plaströr, plast sugrör, kapsyler på läsk, kryddor och andra förpackade produkter, kan PP återanvändas i borstar, möbler, fågelholkar, batterier och bildelar.
 • 6 - Polystyren eller styrencellplast (PS): Används för engångsartiklar som packning jordnötter, restaurang kartonger mat, äggkartonger, kaffekoppar, och plast redskap, kan PS återvinnas för att göra liknande nya produkter eller används i plast livsmedel fack som finns i restauranger och caféer, hem isolering, några pennor och plast virke.
 • 7 - Andra plaster: Diverse plast används ofta för att göra återanvändbara behållare för förvaring av livsmedel och kan återvinnas till plastflaskor eller ens plast virke.

Återvinning av plast hemma

Att återvinna plast som används i hemmet, kommer du främst vill samla in två typer: plastfilm påsar och hårdplast objekt.

Återvinningsbar plast filmpåsar kodas 2 eller 4 och inkluderar:

 • Plastfilm påsar från livsmedelsbutiker, avdelning, och andra butiker - kan de flesta kassar kan återvinnas, men de måste vara rena, torra och tomma.
 • Plastförpackningar på bröd, blöjor, bulk vatten flaskor, och objekt mellanmål, och sveper från pappershanddukar, servetter, toalettpapper och engångstallrikar, men inte plast klamra wrap eller vilken typ av förpackade livsmedel väskor som håller objekt som skär sallad och frysta matar
 • Väskor från kemtvätten
 • Plastpåsar används för att påse frukt och grönsaker i livsmedelsbutiker producerar avdelningen
 • Mat förvaringspåsar
 • Bubbelplast
 • Plastfolie som har använts för att skydda nya elektroniska produkter och möbler

Återvinningsbara hårdplast som plockas upp av de flesta företag för avfallshantering kodas 1 och 2. De innefattar:

 • Hårda plastförpackningar som mjölk kannor och stora läskflaskor
 • Plast vatten och läskflaskor
 • Plast matbehållare och baljor som används för margarin, yoghurt, keso, gräddfil och liknande
 • Några flaskor från rengöringsmedel om rengjorda, läs på etiketten att hitta plasten numret och se om det är återvinningsbart.

Exakt vilka plaster kan återvinnas via ditt fastighetsnära återvinning företaget beror på var du bor, och varje plats är annorlunda. Avfallshantering operatörer i vissa städer kommer att plocka upp nästan alla typer av plast, medan andra är mer begränsade, ofta därför att deras anläggningar inte är utformade för att återvinna dessa material.

Eftersom plastpåsar återvinnas separat, många livsmedelsbutiker, avdelning, och andra butiker nu erbjuda plastbackar väska återvinning i sina butiker, för att hitta en lista över butiker och andra plastpåse återvinningscentraler nära dig, gå till Plasticbagrecycling.org.

För de plaster som inte plockas upp av din återvinningsservice - vanligt, plast kodas 3, 5, 6, och 7 - du kan försöka se om en återvinning drop-off center i ditt område kommer att acceptera och återvinna dem. Om du har utrymme, kan du överväga att samla föremål och ta dem till drop-off återvinningscentral några gånger per år - försöka plocka upp återvinningsbart från vänner och grannar också.

Den goda nyheten är att plast är återvinningsbar, men det kan ta lite extra jakt och arbete på din sida för att hjälpa dem att få återanvända och minska deras påverkan på miljön.