Evb

Konsumenterna efterfrågar miljövänliga livsmedel

En rapport 2007 av ledande forskare inom mat, dryck och förpackade konsumtionsvaror uppräknade fyra viktiga trender som påverkar inköp livsmedelspriserna: en ökad efterfrågan på hälsosamma förpackade produkter, mer etniska val, mer smakrika livsmedel, och sist men inte minst, mer lokalt odlas eller tillverkas matalternativ produceras i ekologiskt ansvarsfullt sätt.

Medan de första tre trender kan tyckas spegla perenna konsumentkrav, det är den fjärde som orsakar mat produktbolag att omvärdera många aspekter av sin verksamhet, inklusive ingrediens källor, förpackningar, produktionsanläggningar, och transportsätt. Vissa livsmedel företag har börjat ta itu med detta växande konsumenternas oro genom att utföra ett "växthus-gas inventering" för att avgöra hur mycket koldioxid som släpps ut i atmosfären som ett resultat av tillverknings-och leverans av sina produkter. Deras mål är att minska sina produkters "carbon footprint", vilket är ett annat namn för den totala summan av växthusgaser skapats som mat reser från gårdar och fabriker till konsumenter.

När du tänker på alla som är inblandade i tillverkning och leverans av en livsmedelsprodukt - från bearbetning till kylning till bränslepåfyllning transport till förpackningar - det är lätt att se varför dess klimatpåverkan kan vara förvånansvärt stora. Idag den genomsnittliga personen genererar nästan 5000 pounds av koldioxid per år genom livsmedelskonsumtion ensam. I jämförelse, är endast ca 3000 pounds av koldioxid som produceras genom en myriad av hushållets verksamheter, som att städa eller slå på belysningen.

Naturligtvis transportera mat bara bidrar till problemet eftersom, förutom kostnaden för bränsle, är större mängder energi som krävs för att hålla maten fräsch, och luftföroreningar och buller genereras av bensinslukande bilar. Eftersom antalet importerade jordbruksprodukter och förpackade varor fortsätter att öka i Europa, köper från källor som tar hänsyn till "food miles" - ett uttryck som används för att beskriva hur långt maten färdas innan det når inköp konsument - är viktigare för den gröna rörelse än någonsin. Detta har naturligtvis gjort inköp lokalt odlade eller tillverkade livsmedel ett mer populärt alternativ. Going local är ett sätt konsumenterna kan köpa färska, hälsosamma livsmedel och rädda miljön från växthusgaser det skulle ha tagit leveranstid dessa livsmedel långa sträckor.

Konsumenterna vill också se miljövänliga förändringar i livsmedelsförpackningar, t.ex. minimera användningen av plast och andra nongreen material. Faktum är att minst en tredjedel av shoppare över hela världen oroade de ekologiska effekterna av livsmedelsförpackningar, enligt undersökningsresultaten från livsmedelsindustrin tidningen Restaurang och institutioner. En annan undersökning, som genomfördes i februari 2008 av Nielsen Company, visade att 48 procent av 25.000 tillfrågade var villiga att ge upp onödiga förpackningar för bra för miljön - en siffra som ökade med 17 procent under de föregående sex månaderna. De flesta forskare är överens om att den globala gröna initiativ starkt har påverkat denna konsument attityd - en attityd som kommer att fortsätta att driva matproducenter till att hitta miljövänliga förpackningar alternativ.

Lyckligtvis, som ökar konsumenternas påtryckningar, verkar det som matproducenter får meddelandet. Som den gröna rörelsen framåt och miljöpåverkan av företagens praxis har närmare granskas av media och konsumenter är högprofilerade företag kliva upp för att föregå med gott exempel. Till exempel lanserade IBM en "Project Green"-kampanj under 2007, investerar 5€ miljarder grönare produktion strategier för sina produkter, Dell dataföretag nu återvinner begagnade maskiner gratis, och News Corporation ägare Rupert Murdoch meddelade förra året att han siktar för en "koldioxidneutral" bolag (t.ex. ett företag producerar noll utsläpp) från 2010. Miljövänlig produktion har blivit en populär marknadsföring taktik, och ett brett spektrum av företag inom livsmedelsindustrin, från små organiska-snack producenter till stora snabbmatskedjor, hoppar på tåget. Som otaliga livsmedel företagsledare och mamma-och-pop operatörer är att ta reda, riktiga gröna initiativ är inte bara en angelägenhet för miljöaktivister och konsumenter - de kan också bidra till att bana väg för en framgångsrik modern-dag affärer.