Evb

Osteoporos behandling - från medicinering falla förebyggande

Läs om de viktigaste inslagen i en omfattande behandling av benskörhet och frakturer-förebyggande plan.

Den mest framgångsrika osteoporos behandlingsplan innebär att ändra din kost och motionsvanor, men det är också viktigt att sätta in åtgärder som förhindrar fall på plats för att undvika benbrott.

Osteoporos behandling: mediciner och mer
Efter din osteoporos diagnos, kan du och din läkare först vända på frågan om du ska ta benskörhet mediciner. Europeiska College of Physicians (ACP) rekommenderade nyligen att alla patienter med diagnosen osteoporos ta en godkänd benskörhet medicinering för att förhindra ytterligare nedbrytning av käkbenet. Men medan AVS noterade att bisfosfonater (en klass av osteoporos läkemedel) ger ett bra första försvarslinje för många patienter, bör beslutet att ta en medicin för benskörhet görs på individuell basis, att väga risker och fördelar med varje benskörhet behandlingsalternativ mot din personliga hälsa.

Oavsett om du väljer att ta medicin som en del av din osteoporos behandlingsplan, bör du fortfarande tala med din läkare och annan vårdpersonal på din medicinska team om övergripande strategier osteoporosbehandling. Dessa bör omfatta:

 • Diet
 • Motion
 • Fall och frakturer förebyggande

Läkaren kanske inte kan svara på alla dina frågor om dessa frågor. Av denna anledning, kanske du också vill prata med:

 • En dietist om livsmedel som hjälper till att bekämpa benskörhet
 • En sjukgymnast (PT) eller tränare som kan hjälpa dig att utveckla och upprätthålla en lämplig träningsplan
 • En PT, sjuksköterska, eller gemenskap hälsaeducator om hur man kan förebygga fall hemma, på jobbet, och överallt annars.

Osteoporos behandling: diet
Om du har osteoporos, är det inte för sent att dra nytta av en kost som ger kroppen tillräckligt med kalcium och D-vitamin varje dag för att stödja benhälsa. Förvara dessa idéer i åtanke:

 • Förutom mejeriprodukter, kan du få kalcium från gröna bladgrönsaker, broccoli och bönor samt från kosttillskott och livsmedel som är berikade med kalcium, såsom vissa frukostflingor och apelsinjuice.
 • Vitamin D är en partner med kalcium så du kan behöva ta tillskott om du inte får tillräckligt med D-vitamin från livsmedel eller solexponering. För att få tillräckligt med D-vitamin från solljus, kräver din kropp minst 15 minuter av oskyddat solljus per dag.
 • Överväga att skära ut vissa livsmedel och drycker som stör din förmåga att bearbeta kalcium, inklusive koffeinhaltiga eller kolsyrade drycker, överdrivet alkoholintag, och mycket höga mängder protein.

Osteoporos behandling: motion
Vistas i rörelse hjälper dina ben och muskler hålla sig frisk. Lära sig att vara säkert aktivt kommer att hjälpa dig att bevara din rörlighet och självständighet för många år framöver.

Om du har osteoporos du kanske måste lära sig nya typer av övningar, särskilt viktbärande övningar (några fysiska aktiviteter som görs står upp), som har visat sig vara mest effektiva i att bygga och underhålla benstyrka.

Du kommer också vill veta vilka övningar eller maskiner vikt du bör undvika för att förhindra skador. Till exempel, kan maskiner eller övningar som får dig att vrida överkroppen faktiskt öka risken för sprickbildning kotor.

Osteoporos behandling: höst och fraktur prevention
Förutom att äta en ben-hälsosam kost, att få rätt typ av träning, och eventuellt tar mediciner, är det en bra idé att lära sig hur man kan förebygga fall och frakturer i ditt dagliga liv. Frakturer och raster är resultatet av osteoporos som du och din medicinska team flesta vill undvika på grund av smärta, minskad rörlighet, och involverade utmanande återhämtning. Tänk på att:

 • Även mediciner som minskar risken för frakturer inte helt eliminera den risken.
 • När du har benskörhet, kan du drabbas av en fraktur på grund av en effekt som inte kan ha orsakat en fraktur under tidigare år, och från att göra vanliga, inte ens ansträngande, rörelser. Du måste vara mer försiktig i allmänhet.
 • Det finns en mängd åtgärder fraktur förebyggande du kan ta del av din osteoporos behandlingsplan. Några av de viktigaste är att se till att du har tillräckligt med ljus för att se vart du ska om du måste gå upp på natten, plocka upp skräp, och flytta snubbelolyckor runt ditt hem.

En sådan omfattande osteoporos behandlingsplan är det bästa sättet att minimera effekterna av benskörhet på ditt liv. Prata med medlemmarna i din medicinska team för mer detaljer på alla dessa områden.