Evb

Hjälp för att kontrollera överdriven gas

Vissa gas är normalt, men när det blir överdrivet, kanske du känner dig obekväm uppblåsthet och även förlägenhet. Ta reda på vad du kan göra för att kontrollera väderspänningar.

När du redan är med diarré kan kärning magen gas gör dig ännu mer obehagligt. När uppblåsthet ger väg att passera överflödig gas, eller gasbildning, kan du finna dig racing till närmaste badrummet. Medan gasbildning är normalt, kan det fortfarande vara pinsamt när du är ute bland folk. Vissa justeringar i din kost kan hjälpa till att lindra symptomen.

Fakta om gasbildning

Din magtarmkanalen producerar två typer av gas, övre tarmkanalen gas och lägre-tarmkanalen gas. "Övre gastrointestinal gas kommer från att svälja luft och från reaktionerna av mat med syra i magen", säger Lawrence Schiller, MD, programdirektör för gastroenterologi gemenskap på maghälsa Associates of Texas at Baylor University Medical Center i Dallas och vice ordförande i Europeiska College of Gastroenterology. "Eftersom vår luftvägarna och mag-kors i halsen, svälja vi en tesked eller två av luft varje gång vi sväljer." Detta kan lägga upp så vi kan svälja dussintals gånger med varje måltid.

När du äter, är maten bryts ner av syra i magen och reagerar genom att släppa koldioxid. "Flera uns av gas kan produceras på detta sätt," Dr Schiller säger. Allt detta mage gas måste gå någonstans: Du antingen rapar ut den genom munnen eller den passeras nedströms där det absorberas av slemhinnan i tunntarmen eller gått vidare till tjocktarmen. "Rapningar är en bra sak," Schiller säger. "Det kan lindra gas smärtor i övre tarmkanalen."

Nedre-tarmkanalen gasen är resultatet av bakteriell jäsning av kolhydrater och fibrer som levereras till kolon, säger Schiller. Ironiskt nog, kan en hälsosam kost som är rik på fibrer producerar gasbildning.

Vissa människor har ökad gasbildning i sina tarmar, och de upplever uppblåsthet. Om gasen från antingen den övre tarmkanalen eller lägre tarmkanalen inte lätt passera genom matsmältningssystemet, magsmärtor och diarré kan leda till.

Minimering gas

Här är vad du kan göra för att minska eller hantera uppblåsthet och gasbildning:

  • Undvik livsmedel som orsakar magen gas, uppblåsthet, och diarré. Olika människor kan påverkas av olika livsmedel. Livsmedel som kan orsaka överdriven magen gas och intestinal gas inkluderar bönor, broccoli, kål, brysselkål, lök, kronärtskockor och sparris. Dessutom kan vissa frukter såsom päron, äpplen och persikor ha denna effekt. Andra vanliga syndarna är mejeriprodukter och fiberrika livsmedel såsom kli och hela korn bröd, kex och flingor.
  • Titta på vad du dricker. Se till att du får massor av klara vätskor, men undvik kolsyrade drycker. Soda och öl innehåller tusentals små luftbubblor, och dricka dem orsakar mer magen gas.
  • Begränsa mängden luft du sväljer. Ju långsammare du äter, desto mindre luft du kommer att svälja med dina måltider, säger Schiller. Eftersom du kommer att svälja lite luft som du tuggar, kan tuggummi ta in luftöverskott. Samma sak gäller med att suga på hårda karameller. När man dricker genom ett sugrör, tänk på att du sväljer den luftpelare i halmen med varje klunk. Och om du röker, sluta. Inte bara kan röka orsakar cancer och andra sjukdomar, men du också svälja luft när du andas.
  • Håll dig borta från konstgjorda sötningsmedel. Sorbitol och mannitol är sockeralkoholer som absorberas dåligt och är mest benägna att producera gas. "De används i gramkvantiteter för att söta livsmedel, och när den löper in i tjocktarmen, är de fermenterade," Schiller säger. Den konstgjorda sötningsmedel sackarin och aspartam är så söt att mindre måste tillsättas i livsmedel, de används i milligrammängder. Eftersom så lite är förtärs, producerar de inte gas och väderspänning, förklarar Schiller.
  • Leta reda på närmaste badrummet. När du är ute, kommer du att känna dig mer bekväm om du vet var badrummet är så att du kan få det snabbt, om du skulle behöva använda den.
  • Ursäkta dig själv. Om du vet att du kommer att passera gas, artigt ursäkta dig och gå på toaletten eller gå ut.

Styra överdriven mage gas: bli en detektiv

Om du inte vet vilken mat som bidrar till magen gas, hålla en matdagbok. Skriv ner allt du äter, inklusive kvantiteter, och notera när du har symtom på gas eller diarré. "Symptom avser mängden jäsbara komponenter som får till tjocktarmen, inte bara den typ av komponenter," Schiller säger. Om att göra kost-och livsstilsförändringar inte hjälper, tala med din läkare om dina symtom. Dela din dagbok med din läkare kan hjälpa honom avgöra vad du kan göra. Du kan sedan lägga till livsmedel som du tror är säker tillbaka i din kost en i taget.