Evb

Få lättnad för din halsbränna

Halsbränna lättnad är ibland en fråga om matchning medicin till orsakerna till din halsbränna. Men du kan också finna lindring genom att helt enkelt göra rätt kost och livsstilsförändringar.

När du har tillfällig halsbränna - som brännande känsla i bröstet och en bitter, sur smak i munnen - allt du vill är att må bättre. Lyckligtvis kan du hitta halsbränna lättnad i en mängd olika sätt, bland annat med over-the-counter (OTC) antacida och göra några enkla förändringar. För att få befrielse, måste du matcha halsbränna mediciner till svårighetsgrad och frekvens av dina symtom.

"Jag brukar rekommendera antacida när folk har intermittent eller tillfällig halsbränna," säger Michael Rahmin, MD, en gastroenterolog på The Valley Hospital i Ridgewood, NJ "Antacida är bra för lindriga fall av halsbränna."

Antacida - välbekanta produkter såsom tabletter kalciumkarbonat (Tums), kalciumkarbonat och magnesium tabletter hydroxid (Rolaids) och aluminiumhydroxid och magnesiumhydroxid vätskor hydroxid (Mylanta och Maalox) - arbete genom att neutralisera syran i magen. Däremot blockerar dessa produkter inte syrasekretion, vilket är en av orsakerna till halsbränna.

Antacida är effektiva, men i begränsad omfattning, säger Ralph J. Katsman, MD, en gastroenterolog med tjänster maghälsa i Tacoma, Wash "Om du äter något som är alltför fet eller alltför kryddig, de är ganska bra på att skära ner syra under en kort tid och erbjuda viss lättnad ", säger han. "Men antacida är inte ett bra långsiktigt alternativ. Det finns mycket bättre läkemedel på marknaden för det."

Dessutom, kan antacida orsaka biverkningar, inklusive diarré och förstoppning. Och om du har njursjukdom, aldrig använda antacida innehållande kalciumkarbonat eller aluminium och magnesium ingredienser utan att först tala med din läkare.

Andra mediciner för att motverka orsakerna till halsbränna är:

  • Skummedel. Finns OTC, dessa läkemedel, såsom Gaviscon, arbete genom beläggning magen.
  • H2-blockerare. Finns over-the-counter eller receptbelagda styrka från din läkare, H2-blockerare ge kortsiktiga symtomlindring genom att minska sura produktion, snarare än att bara neutraliserande syra som redan har producerats. H2-blockerare, t.ex. Zantac och Pepcid, kan ge upp till 12 timmars lättnad, säger Dr Katsman.
  • Protonpumpshämmare (PPI). Protonpumpshämmare såsom omeprazol (Prilosec, Zegerid) är bra för frekventa halsbränna, definierad av symtom som uppstår mer än en dag per vecka. Liksom H2-blockerare, protonpumpshämmare finns i receptbelagda och OTC-styrka. Protonpumpshämmare verkar genom att stänga av syra-producerande pumpar i magen, som erbjuder 24-timmars relief med en dos om dagen.
  • Prokinetika. Dessa receptbelagda läkemedel stärka den nedre matstrupen sphincter (LES) och hastighet magtömningen. Men Katsman säger, de har en lång lista med möjliga biverkningar, av vilka vissa är betydande och inkluderar trötthet, sömnighet, depression, ångest och problem med fysisk rörelse. Även prokinetika tenderar att förlora sin effektivitet på lång sikt. "Vi använder inte denna typ av medicinering väldigt ofta," Katsman säger.

Halsbränna lättnad genom livsstilsförändringar

Livsstil justeringar också kan bidra till att ge halsbränna lättnad. I själva verket kan de vara lika viktigt som läkemedel vid behandling av symtomen, säger Katsman. Prova dessa strategier:

  • Titta på din kost. Vissa livsmedel och drycker är sannolikt att irritera slemhinnan i matstrupen. Andra tycks försvaga LES och göra det mer sannolikt att reflux uppstår. Vanliga halsbränna-orsakar livsmedel inkluderar stekt eller fet mat, choklad, pepparmint, alkohol, koffeinhaltiga eller koffeinfritt kaffe, kolsyrade drycker, vitlök, lök, ketchup, senap och sura livsmedel som vinäger, tomater och tomatsås och citrusfrukter och juice. "De flesta patienter vet vilka vissa livsmedel orsaka deras halsbränna," Dr Rahmin säger.
  • Titta när du äter. Ät minst två eller tre timmar före sänggåendet eller liggande. När du ligga ner, kan det hjälpa att höja sängens huvudända 4 till 6 inches använda block eller böcker telefon så att det är svårare för din magsyra att spy.
  • Titta på hur mycket du äter. Overeating sätter press på magen. Det kan också orsaka viktökning, och övervikt är bland de bästa halsbränna orsaker, säger Katsman. Om du är överviktig, försök att banta genom att äta en fettsnål, fiberrik kost och motionera på minst 30 minuter fem gånger i veckan.
  • Bär löst sittande kläder. Det är särskilt viktigt att undvika åtsittande kläder runt midjan och nedre delen av magen för att undvika att sätta press på din mag-tarmkanalen. Kontroll-top strumpbyxor och shapers kropp är no-nos. Att göra sit-ups, benlyft och buken crunches också kan sätta press på din midja.
  • Sluta röka. Studier visar att rökning kan påverka LES muskeln och hålla den från att fungera korrekt. "Medan bevis om nikotin och dess effekt på LES är inte riktigt stark, med alla andra medicinska problem rökning kan orsaka, skulle det vara fördelaktigt att sluta", säger Katsman.

Om du har halsbränna ibland, kan du finna lindring med OTC antacida och andra läkemedel, men målet för att göra livsstilsförändringar så mycket du kan. Om dina symtom kvarstår eller din halsbränna är allvarlig, rådgöra med din läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för din halsbränna och vara säker på att inga andra villkor är bakom ditt obehag.