Evb

Viktminskning: inget fett är inte bra

Du måste skära fett om du vill gå ner i vikt, men inte alla av det. Lär dig hur mycket fett din kropp behöver och de bästa källorna för att leverera det.

Många människor som vill gå ner i vikt vet att de måste skära fett ur sin kost - sin viktminskning beror på det. Men det är viktigt att få rätt balans av fett i kosten även är riktad källor ohälsosamt fett.

"Du behöver cirka 25 procent av kalorierna komma från fett," säger Catherine Bethea Dempsey, RD, LD, forskningskoordinator och klinisk dietist vid University of Alabama i Birmingham. "Du behöver fett för friskt hår, hud och naglar, samt stödja alla system i kroppen."

Viktminskning: varför fettet måste trimmas

Tjugofem procent kan låta som en hel del, men det är viktigt att komma ihåg att fett är mycket hög i kalorier, så även en liten del rymmer en betydande kalori punch. Att äta för mycket fett inte bara lägger pounds, men i slutändan ökar risken för:

 • Hjärtsjukdom
 • Stroke
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Andra kroniska hälsoproblem

Viktminskning: hur man kan minska fett

Det första steget i att skära ned på fett i kosten är att hålla en mat dagbok som hjälper dig att spåra den mat du äter. Anteckna hur mycket fett de innehåller så att du kan identifiera dina personliga fettkällor. Här är vanliga källor till fett och vad du kan ersätta dem med:

 • Full-feta mejeriprodukter: Använd låg-eller fettfri mejeriprodukter.
 • Stekt mat: Baka, halstra eller ånga maten istället för att steka.
 • Fett kött: Sträva efter loin köttbitar och kyckling utan skinn.
 • Krämiga såser: Försök tomatbaserade såser istället.
 • Choklad och glass: Välj låg fetthalt eller fettfri godsaker, såsom fryst yoghurt, och hoppa över feta pålägg som vispad grädde.

Rött kött lyfts ofta fram som en källa av fett. Om du är ett fan av rött kött, kan du använda magrare köttbitar, t.ex. ronder eller nedskärningar ytterfilé, trimma fettet själv, eller köpa färdigförpackade mager köttfärs som är 90 procent eller mer fettfri. Du bör också börja använda andra magert kött samt, såsom lean marken kalkon istället för köttfärs. Prova rätter som är uppbyggda kring kycklingbröst (utan skinn) eller fisk för sort.

Viktminskning: dolda källor av fett

Så medan du har bytt från helmjölk att skumma och du har inte rört en pommes frites i månader, kan det fortfarande vara ohälsosamt och kaloririka fett lurar på din tallrik. Även människor med de bästa intentioner kan förbise betydande källor till fett, säger Dempsey. Här är några exempel:

 • Olivolja. Enligt Dempsey, människor väljer rätt olivolja som ett hjärta friskare fett, och sedan glömma att det fortfarande är kalori-lastat. Titta portionsstorlekar, säger hon. Detta misstag kan hända med bara om någon hälsosam olja eller friska (men fet) livsmedel, såsom avokado och nötter.
 • Ground kalkon. "Många människor kommer att köpa marken kalkon antar att det är låg fetthalt, men om du inte letar efter" lean "det är precis som köttfärs," Dempsey säger.
 • Kryddor och uppslag. En frisk, mager burgare eller smörgås kan bli en viktminskning katastrof om du lägger helfet ost, majonnäs, smör eller dressing. Sök upp lätta versioner eller fettfri pålägg såsom senap, ketchup, och planteras.
 • Sallad pålägg. Färska gröna är ett bra komplement till din viktminskning plan. Magert kött, frukt och hackade grönsaker är också, men om du trimma fettet, undvika nötter, ost, krutonger, stekt lök och helfet salladsdressing. Håll dig till en låg fetthalt eller fettfri dressing på sidan.

Genom polisarbete fett i kosten, kommer du att få mer kontroll över en viktig källa av kalorier och få närmare att uppfylla din viktminskning mål.