Evb

Varför gäspar vi - och varför gäspar så smittsam?

Hälsa Huvud-Scratcher av veckan

En av kroppens enklaste funktionerna är också en av de mest mystiska. Här tar vi en titt på vetenskapliga teorier om varför vi gäspar, och varför det är så smittsamt.

Du är i ett möte på jobbet, kör, eller kopplar av hemma, och du bara tänker på gäspningar - nästa sak du vet, är munnen stretching bred, du andas in djupt, och du behöver inte ens riktigt vet varför. Har läst detta gjorde du gäspa ännu?

Om svaret är ja, är det inte för den här artikeln är tråkigt att du (hoppas vi). Forskare vet att den enkla handlingen att tänka gäspningar kan utlösa en del av hjärnan, hypotalamus, att resor denna ofrivilliga svar.

Så mycket vet vi.

Men exakt varför vuxna människor, barn, även foster och de flesta djur gäspning är fortfarande föremål för mycket vetenskaplig debatt. Enligt University of Geneva forskaren Adrian G. Guggisberg, MD, som skrev en artikel nyligen om att gäspa i tidskriften Neuroscience & Biobehavioral Recensioner, gäspningar har varit föremål för spekulation i århundraden. I det fjärde århundradet f.Kr., teoretiserade Hippokrates att människor gäspade att bli av med "dålig luft" och öka "bra luft" i kroppen - eller som vi skulle säga nu, trodde Hippokrates vi gäspar för att öka flödet av syre till hjärnan. Men tyvärr för Hippokrates, Guggisberg skrev, de flesta forskare är överens om att denna idé inte har hållit upp under tyngden av modern forskning. Till exempel, gäspa dig inte mer när du tränar än vid någon annan tidpunkt, och om gäspningar funnits för att öka flödet av syre, du skulle.

Så vad orsakar egentligen gäspar och gör det så smittsam? Nedan, rundade vi upp några av de bästa teorier:

Varför vi gäspar

  • Gäspningar håller oss vakna. En studie från 2007 vid University of Albany i New York fann att gäspa är tänkt att hålla oss vakna för ett specifikt ändamål. I denna studie, forskare spekulerade att gäspningar och smittsam aspekten av gäspningar började som en gammal social anpassning som utvecklats för att hjälpa grupper av tidiga människor hålla sig pigg och upptäcka fara.

    Anledningen till gäspningar förslag Albany forskarna är i synk med de som föreslås av andra forskare: Enligt Guggisberg s artikel, är teorier som gäspningar är en social kö för att indikera dåsighet, tristess, eller mild psykisk stress bland människor och djur frammarsch i vetenskapliga samfundet.
  • Gäspningar indikerar sexuell upphetsning. Om du någonsin gäspade under förspelet, kan du nu förklara för din partner att det inte är deras fel. Flera nya studier har funnit att en gäspning kunde betyda inte tristess, men sexuell upphetsning. Robert Provine, PhD, en neurolog, professor i psykologi, och gäspande expert, förklarade för MSNBC att gäspningar är associerad med en förändring av kroppsliga tillstånd, till exempel, från att sova till att vakna eller vakna till sova. När du är i mitten av förspelet, kunde en gäspning innebära en annan stat förskjutning: från inte upphetsad till upphetsad. Provine spekulerar även att orgasmen och gäspningar kan dela en neurobehavioral arv.
  • Gäspningar kyler hjärnan. Gäspande och bihålorna finns för att kyla hjärnan, konstaterade forskare vid University of Maryland och Princeton University i en ny studie. "Hjärnan är extremt känsligt för temperaturförändringar och därför måste skyddas från överhettning," forskarna skrev i ett pressmeddelande. "Brains, som datorer, fungerar bäst när de är coolt."
  • Gäspningar är ett symptom. Om du tror att du gäspar mer när du är sömnig, kunde denna forskning bevisar att du har rätt. "Överdriven gäspande verkar vara symptomatiskt för tillstånd som ökar hjärnan och / eller kärntemperatur, såsom centrala nervsystemet och sömnbrist, "skrev Andrew Gallup, en av studiens forskare.

    Ytterligare forskning visar att överdriven gäspningar kan vara symtom på hjärtinfarkt eller aortadissektion. Denna typ av överdrivna gäspningar kallas vasovagal reaktion och beror på att kroppen försöker att skicka mer syre i blodet.
  • Gäspa visar empati. Om du gäspa när en vän gäspar, men inte haja när du ser en främling som gäspar, kanske du vill tacka din hjärnans förmåga till kärlek. En ny italiensk studie ansluter gäspningar med empati. Forskare vid universitetet i Pisa fann att människor är mer benägna att gäspa som svar på en gäspning om de känner nära den ursprungliga yawner. En av de ledande forskarna, skrev Elisabetta Palagi, PhD, att förhållandet mellan de två personer var den starkaste faktorn för om en gäspning sprids från person till person, säkerhetskopiera annan forskning som har funnit gäspningar vara ett tecken på empati, inte tristess.

Gäspar alltid smittsam?

Precis som det inte finns något entydigt svar på frågan om varför vi gäspar, det finns ingen tydlig förklaring till varför gäspningar är smittsamma. En University of Connecticut studie fann att gäspa kan vara en form av social bindning, vilket är varför vi gäspar när andra gör.

" emotionell smitta tycks vara en primal instinkt som binder oss samman, "Molly Helt, en doktorand som genomfört studien, berättade Discovery News. "Gäspa kan vara en del av detta."

Enligt Helt forskning, barn under åldern 4 verkar vara immun mot smittsamma gäspningar eftersom deras hjärnor är helt enkelt inte tillräckligt sofistikerad för att plocka upp den sociala bindningen kö, även om de fortfarande upplever spontana gäspningar. Likaså fann forskarna att barn som lever med sjukdomar på autismspektrum var betydligt mindre benägna att fånga smittsamma gäspningar än typiskt utvecklade barn eftersom autistiska barn inte plockar på sociala signaler. I Helt studie, gäspade barn med de mest allvarliga fallen av autism aldrig smittsamt.

Eftersom gäspande tros vara kopplat till vår förmåga till empati, kanske du tror att gäspningar är bara smittsam för människor. Inte så, säger forskare vid Kyoto University i Japan, som fann att schimpanser och några babianer också uppleva smittsamma gäspningar.

Har du en hälso huvud-Scratcher? Skicka in det här, och vi kan svara på din fråga i en kommande kolumn! Se alla hälso huvud-skratchare här.