Evb

Vad händer när du nyser?

En av kroppens mest kraftfulla försvarsmekanismer är nysa. Ta reda på vad som ligger bakom denna kraftfulla reaktion.

Ah-choo! Du känner en nysning komma på, och du är hjälplös att stoppa det. Det beror på att nysningar är en reflex. "När näsan blir irriterad, din kropp försöker automatiskt rensa dina luftvägar," säger Todd Rambasek, MD, en allergolog och immunolog med ENT & Allergi Health Services i Cleveland. Resultatet är en nysning.

Det blixtsnabba förekomst är faktiskt den sista akten av en noggrann kedja av händelser. När slemhinnan i näsan blir irriterad - från en vanlig förkylning, pollen, rök, slemhinnor, eller peppar, till exempel - kroppen går in reaktionssätt: Dina bröstmuskler komprimera dina lungor. Kompressionen skickar en tryckvåg av luft uppåt. Öppningen mellan halsen och munnen vill ingen del av den och slår igen. Den kraftfulla luft, reser 100 miles i timmen, tvingas ut genom näsan i form av en nysning.

"För det mesta, kan du inte styra det. Nyser hända", säger Mitchell H. Grayson, MD, en professor i uppdelningen av allergi och klinisk immunologi vid Medical College of Wisconsin i Milwaukee.

När du nyser, stänger du reflexmässigt ögonen som en del av processen. Urban legend säger att du inte kan öppna dina ögon, även om du vill. I själva verket, "det är mycket svårt att göra, men det finns inget att säga att du inte kan hålla ögonen öppna när du nyser," säger Dr Grayson.

Den nysa: varje hans egen

Varför nyser somliga bara en gång, medan andra inte kan tyckas att sluta efter två eller tre, eller till och med fyra eller fem nyser? "Det är relaterad till graden av irritation i näsan," Dr Rambasek förklarar. Du ska hålla nysning tills det är irriterande slemhinnan i näsan - slemhinnan - rensas ut.

"Vissa människor har anfall av nysningar," Grayson tillägger. "Det är en neurologisk reflex, och det beror på personen. Vissa människor kan ha 10 till 20 nyser i rad."

Varför nyser somliga högt och andra mjukt? "I viss mån kan man styra volymen," Rambasek säger. "Det är som rapningar. Vissa människor rapa högt och andra kan hålla den mjuk."

Sneeze orsaker

Ett antal saker kan utlösa en nysning. Några av de vanligaste sneeze orsakerna är:

  • Allergier mot ämnen som sällskapsdjur ilska, pollen, eller ambrosia
  • Irriterande ämnen såsom damm, starka lukter, pulver, eller peppar
  • Virus som orsakar vanlig (och ofta smittsam ) kallt

Vissa människor tycker att när de kliver in i starkt ljus, utlöser det en nysning. Detta är känt som ett fotiska nysning reflex och tros vara en genetisk egenskap. Ungefär en av fyra, och kanske så många som en av tre, människor har denna reaktion. Ingen vet varför, men det kan bero på synnerven korsar nära nerven som ansvarar för nysa reflex, säger Grayson. "En del av denna signal kan hoppa över."

En förändring i temperatur är en av de vanligaste orsakerna människor nyser. "Förändring av temperaturen är en klassisk irriterande - att gå från varmt till kallt eller kallt till varmt," förklarar Rambasek. "Många människor nyser när de går in i en walk-in kylskåp eller aktivera luftkonditioneringen på i deras bil."

Var försiktig när du nyser

När du nyser, släpper du irriterande tillbaka i luften. Mamma hade rätt: Du bör täcka munnen och näsan med en näsduk när du nyser för att förhindra spridning av virus och andra bakterier som kan orsaka förkylning och andra sjukdomar. Eller vända på huvudet och nys i axeln om en vävnad är inte praktiskt. Om du använder händerna för att täcka näsan, se till att tvätta dem direkt efter.