Evb

Typ 2-diabetes: kan du äta godis?

Om du har typ 2-diabetes, kan du njuta fortfarande semester behandlar. Noggrann kolhydratsberäkning, en socker substitut eller två, och förändringar i portionsstorlekar kan hålla på karamellen lycklig.

Det är början av semesterperioden, vilket betyder massor av godis, kakor, tårtor och andra godsaker överallt. Och många människor med typ 2-diabetes anta att deras diagnos innebär att de måste svälta sina söta tand och säga nej till dessa säsongsbetonade läckerheter. Men är det verkligen så?

Lyckligtvis, säger experterna, är svaret nej - en noggrann strategi för att designa din diabetes diet innebär att du inte behöver kyssa godis adjö. Men för att kunna njuta av att pumpa paj eller tårtbit utan skuld och samtidigt hålla ditt blodsocker under kontroll, behöver du veta:

  • Vad du äter
  • Hur mycket du äter ( portionsstorlek )
  • Kolhydrater, socker och kalorier innehållet i allt du konsumerar

Efter det, gör matten. Ditt beslut att gå med ett naturligt socker eller sockerersättning beror på din totala kolhydrater och räknar kalorier samt din personliga smak föredrar. Kolhydrater är viktiga eftersom de påverkar din blodsockerkontroll, och många människor med diabetes tittar kalorier för att gå ner i vikt eller behålla en hälsosam vikt.

Naturliga sockerarter

Naturliga sockerarter är de som kommer från vegetabiliska eller animaliska källor. Till exempel kommer socker från sockerrör, kommer sockerbetor från rödbetor och honung är gjord av honungsbin. Andra typer av naturliga sockerarter inkluderar:

  • Lönnsirap eller socker
  • Agave
  • Turbinado socker

Alla dessa sockerarter innehåller kolhydrater och kalorier - och alla kan påverka dina blodsockernivåer. Ett annat sötningsmedel, hög majssirap, klassas av vissa som en "naturlig" socker eftersom den är gjord av majs, men det är högförädlade att ge den en längre hållbarhet.

Ibland hittar naturliga sockerarter i produkter, men de kan ha namn som är obekant för dig. Om du läser etiketter (och du bör vara!) Sockerarter förekommer ofta i ingrediensförteckningen med namn som slutar på-ose. När du ser en lista med sackaros eller fruktos, vet du att du tittar på tillsatt socker.

Socker förekommer också naturligt i vissa livsmedel, såsom frukt och även mjölk. Det viktiga är att veta dina siffror - räkna kolhydrater och kalorier.

Enligt Amy Kranick, en dietist och certifierad diabetes pedagog med vuxendiabetes programmet vid Vanderbilt University Medical Center i Nashville, Tenn, finns det två sötsaker bör du alltid undvika: fruktjuice (även utan tillsatt socker) och regelbundna sodavatten. Dessa båda har för mycket socker per portion. Försök istället en bit av hel frukt eller en diet drink.

Den enda naturligt förekommande källa av sötma som inte innehåller kalorier eller kolhydrater kallas vanligen stevia eller Rebiana. Detta är ett sötningsmedel från bladen av Stevia växt, en växt hemma i Central-och Sydeuropa. Säljs i paket under varumärket Truvia har stevia visat sig ha liten eller ingen effekt på blodsockernivån, vilket gör det till ett bra socker substitut för personer med diabetes.

Sockerersättningsmedel

Många människor som lever med diabetes tycker att sockerersättare, konstgjorda sötningsmedel utan kalorier eller kolhydrater, ge dem den söta smaken de längtar utan tillsatta blodsocker eller lägga pounds. Samtidigt är det lätt att bli oroad över användningen av socker substitut, eftersom de inte är "naturlig" och därför skulle kunna vara skadligt för någons hälsa.

Sockerersättningsmedel inkluderar sukralos (Splenda), sackarin (Sweet 'n'Low) och aspartam (NutraSweet, Equal).

Du kanske inte behöver oroa sig för den långsiktiga effekten av att konsumera en rimlig mängd socker substitut, dock.

"Verkligen, med någon av de konstgjorda sötningsmedel, det finns inga vetenskapliga belägg för att säga att de har en negativ effekt," säger Kranick. Däremot rekommenderar hon måttlighet i allt, till och med socker substitut, så gå inte överbord.

För personer med typ 2-diabetes, är det viktigt att veta att "socker substitut inte höjs ditt blodsocker," tillägger Kranick. Det är därför människor med diabetes rekommenderas att byta från vanlig läsk till lightläsk, till exempel.

Kranick erbjuder ett varningens ord för dem som använder socker substitut för bakning. Vissa sockerersättning designat för bakning är en blandning av vitt eller brunt socker och socker substitut. Var uppmärksam på produktens märkning så att du har en korrekt bedömning av kolhydrater och kalorier i maten du förbereder. Dessutom, bagare måste komma ihåg att mjöl också lägga till kolhydrater räkna.

Kärnpunkten för personer med diabetes som vill behålla den söta i deras kost är detta: Gör din forskning så att du vet hur många kolhydrater är i de livsmedel som du gillar och experimentera lite för att hitta smaken av socker substitut som du gillar bäst. Leva med diabetes betyder inte ge upp sötman i ditt liv.