Evb

Skulle du ha låg bentäthet och inte ens vet det?

Eftersom osteopeni har inga tydliga varningssignaler, många människor förlorar bentäthet utan att ha en aning. Så här visa upp - så att du kan börja urbening upp för att förhindra benskörhet.

Kan du sänka verkligen din risk för benskörhet? Svaret är ja, men miljontals kvinnor lyckas identifiera en föregångare till benskörhet - osteopeni - och därmed gå miste om en viktig signal för att få ben friska.

Det beror på osteopeni, är ett stadium av låg bentäthet som slår innan fullt utvecklad osteoporos, symptomfria. Osteopeni är inte en osteoporos diagnos ännu, men det kan vara en tankeställare.

"Osteopeni är ett kontinuum från normala ben till tunna ben till tunnare ben," säger åldringsforskare Ann Zerr, MD, docent i klinisk medicin i uppdelningen av allmän internmedicin och geriatrik vid Indiana University School of Medicine i Indianapolis. "Vi oroar oss det eftersom ben kan brytas, och det finns en hel del komplikationer i samband med osteoporosfraktur."

Hur kan du fånga osteopeni tidigt så att du kan omintetgöra ytterligare skador?

Skulle du få testas?

När du får ett prov bentäthet, är resultaten ges till dig som T-värden. Dessa resultat symboliserar skillnaden mellan din bentäthet och bentätheten av en normal, frisk ung kvinna. Osteopeni definieras som en T-score mellan -1,0 och -2,5. Ju lägre poäng, de mindre täta dina ben.

"Vi förväntar oss att det ska finnas några benförlust när vi blir äldre, och det är särskilt brant vid tidpunkten för klimakteriet," säger Dr Zerr. Det finns dock vissa situationer, till exempel ätstörningar eller långvarig användning av vissa mediciner, såsom steroider, där yngre kvinnor löper risk att förlora bentätheten.

Alla postmenopausala kvinnor och män över 65 borde få testas för låg bentäthet, men dessa riktlinjer inte ger dig ett frikort från oroande om dina ben tills efter klimakteriet. Vissa kvinnor behöver bentäthet testning i trettioårsåldern - eller ännu tidigare under särskilda omständigheter.

Fråga din läkare om att få ett test bentäthet om:

 • Du fyller 65 och har aldrig haft ett test bentäthet innan.
 • Du är 50 och har en stark hereditet för osteoporos eller ha en liten kroppsbyggnad (vilket ökar risken).
 • Du har en ätstörning i alla åldrar.
 • Du har ett medicinskt tillstånd, såsom reumatoid artrit eller astma, vilket kräver att ta steroider.
 • Du har tagit Depo-Provera under flera år (denna preventivmetod kan påskynda förlusten av bentäthet).
 • Dina äggstockar togs bort eller förlorad funktion före klimakteriet.
 • Du har ett tillstånd, såsom överaktiv sköldkörtel, som kan påverka bentätheten nivåer.
 • Du är mycket tunn (din kroppsvikt är 25 procent mindre än normalt för de flesta kvinnor i din ålder).

Har låg bentäthet? Följ dessa steg

Om du upptäcker att du har osteopeni, är det dags att vidta proaktiva åtgärder mot bättre benhälsa. Här är vad du ska göra härnäst:

 • Bestäm ben gallring skyldige. Om din läkare misstänker din låg bentäthet är relaterat till ett hälsotillstånd eller mediciner du tar, ta reda på hur man ska hantera situationen medicinskt så att du också kan skydda dina ben.
 • Sluta röka Rökning är starkt kopplad till benförlust -. Det är dags att sluta en gång för alla.
 • Skär ner på alkohol. Studier visar att dricka två eller fler drinkar per dag ökar risken att förlora bentätheten.
 • Ät en ben-hälsosam kost. Du kanske behöver en dietary makeover öka källor av kalcium i kosten. Glöm inte att inkludera D-vitamin, som hjälper dina ben använda kalcium. För båda näringsämnen, börja med naturliga källor och sedan lägga till kosttillskott om du måste.
 • Få fysiskt. Aktiviteten är viktigt för starka ben. "Du behöver inte vara en maratonlöpare att ta väl hand om dina ben", säger Zerr. Viktövningar - aktivitet som ger en lite ryck i vävnaden - är bäst för dina ben. Tänk dans, eller bära handhållna vikter när du går.
 • Ta benskörhet medicinering. Du och din läkare bör prata om benskörhet medicinering, särskilt om en andra bentäthet test visar benförlust. "De flesta av de läkemedel som inte växer ben, men du kan stoppa benförlust," säger Zerr.

"All den vanliga råd vi ger till människor om långt, lyckligt produktiva liv påverkar bentätheten," säger Zerr. "Vi kan inte ändra vår kroppsstorlek eller vår släkthistoria, men vi kan ändra om vi röker eller äter tillräckliga mängder av mejeriprodukter."

Om du misstänker att du har låg bentäthet eller kan vara i riskzonen för det, tala med din läkare om att få testas - men du behöver inte vänta på resultaten för att komma igång med en livsstil som stöder benhälsa.