Evb

Reumatoid artrit och motion: hålla sig i form och flexibel

Läs om varför motion är viktigt att känna ditt bästa - och få råd om de bästa aktiviteterna för reumatoid artrit.

Om du har reumatoid artrit, kanske du inte känner för att träna - RA smärta och trötthet kan vara kraftfulla avskräckande till fysisk aktivitet. Men motion är en viktig del av ett omfattande reumatoid artrit behandling plan, säger Dr Tina Chadha Bunch, en reumatolog med Coordinated Hälsa i Betlehem, Penn. "Att ha RA utesluter inte motion, och i själva verket, vi rekommenderar att RA-patienter fortsätter att utöva och lever ett aktivt liv för optimal hjärt-och muskuloskeletal hälsa", säger hon.

Studier har visat att motion hjälper människor med RA bibehålla muskeltonus, flexibilitet och rörligheten i lederna. Det förbättrar också sömnen och humöret och minskar stressen - som alla kan bidra till att minska smärtsamma RA symtom. Och fysisk aktivitet kan leda till viktminskning, vilket är särskilt viktigt eftersom extra pounds öka trycket på lederna, särskilt i höfter, knän och fotleder.

Målet med övningen för någon med reumatoid artrit är att:

 • Upprätthåll ett brett utbud av rörelse
 • Öka styrka, uthållighet och rörlighet
 • Förbättra den allmänna hälsan
 • Främja välbefinnande

Innan du börjar ett träningsprogram, tala med din läkare om eventuella begränsningar. Lätt utbud av rörelsemönster övningar och andra skonsamma aktiviteter, såsom simning eller cykling, är ofta rekommenderas för RA-patienter. Ändå, oavsett aktivitet du väljer, experter tyder på att du utvecklas långsamt och undvika rörelser som innebär stor inverkan på lederna.

De bästa typerna av motion för reumatoid artrit inkluderar:

 • Sträckning eller övningar flexibilitet för att upprätthålla rörligheten i lederna och rörelseomfång
 • Stärkande övningar för att utveckla och bibehålla muskeltonus, uthållighet och styrka
 • Aerob träning för att förbättra kondition och bidra till att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt

Komma igång: att utöva en del av din livsstil
Speciellt om du inte redan är fysiskt aktiva, kan starta ett träningsprogram vara skrämmande. "Tanken att" Åh, jag måste komma ut hit och gå 30 minuter rak, "eller," Jag måste ta på mig spandex och gå till ett gym, "blir överväldigande", säger Leigh Callahan, PhD, en artrit forskare och docent vid University of North Carolina, Chapel Hill.

Börja långsamt och väljer övningar eller aktiviteter som är roligt och bekvämt och kan lätt bli en del av din dagliga rutin. "Om du inte har en massa sjukdomsaktivitet i fötterna, är promenader en underbar sak eftersom allt du behöver är en bra och hållbar par promenadskor och strumpor, och ut genom dörren kan du gå", säger Dr Callahan, som rekommenderar stretching före och efter du går.

Det är också viktigt att upprätthålla en balans mellan vila (vilket kommer att minska inflammation ) och motion (vilket kommer att lindra stelhet och svaghet). Om dina leder blir smärtsamma, röd eller svullen, minska din aktivitet och arbeta med din läkare eller sjukgymnast för att ändra ditt program.

Här är några fler tips för att starta ett träningsprogram för rheumatoid arthritis:

 • Börja med de enklaste övningarna, stretching och spänna i lederna utan rörelse.
 • Gör någon mild styrketräning. En studie visade att personer med RA som utövas med maskiner som använder tryckluft för skonsam motstånd upplevde mindre smärta och ökad muskelspänning.
 • Prova aeroba övningar såsom promenader, dans, eller simma, särskilt i uppvärmda pooler. Undvik tunga effekt övningar såsom löpning, utförsåkning och hoppning.
 • Ta upp tai chi. Detta är en utmärkt metod för att kombinera stretching och utbud av rörelsemönster övningar med avslappningstekniker. Det är särskilt värde för äldre RA-patienter som rapporterar signifikant mindre smärta efter att öva denna teknik.
 • Lägg intensitet. Medan traditionella riktlinjer har begränsat RA-patienter med mild motion, visar ny forskning att mer intensiv träning kan inte bara vara säker, men kan faktiskt ge ökad muskelstyrka och övergripande funktion.
 • Använd sunt förnuft. Om motion orsakar kraftig smärta, sluta omedelbart. Om mindre värk och smärta fortsätter i mer än två timmar efter din träning rutin, prova en lättare träningsprogram för en stund.