Evb

Multipel skleros: varför motion?

För personer med ms, kan utöva vara mycket fördelaktigt för den allmänna hälsan och kan även hjälpa till att lindra symtomen.

Regelbunden motion är en bra idé för alla. Men för de cirka 400.000 européer lever med multipel skleros, det finns ännu mer specifika fördelar.

Egentligen läkare brukade rekommendera att människor som lever med MS undvika träning helt på grund av rädsla för försvårande symptom. Men nu finns det en hel del bevis som tyder på att regelbunden motion inte bara förbättrar livskvaliteten för personer med multipel skleros, men att det också kan hjälpa till att lindra symtomen och minska risken för vissa komplikationer på vägen.

Tanuja Chitnis, MD, biträdande professor i neurologi och chef för Partners Pediatric MS Center vid Massachusetts General Hospital for Children, säger att göra övningen "en del av en hälsosam livsstil, med två eller tre pass per vecka" är en bra idé för de flesta människor leva med MS. Och, tillägger hon, specifika övningar kan hjälpa människor ta itu med särskilda rörelsehinder. Hon rekommenderar att söka hjälp av en sjukgymnast för att avgöra vilka övningar skulle vara mest fördelaktigt för dig.

Innan något MS träningsprogram, dock bör du rådfråga din läkare om vilken typ av behandling är bäst för dig.

Fördelarna med motion för MS-patienter

Komma aktivt kan hjälpa till att lindra ett antal symtom och komplikationer som ofta förknippas med MS. Dessa inkluderar:

Trötthet
Att vara extra trött är ett vanligt klagomål bland personer med multipel skleros. Motion, inklusive yoga, kan bidra till att bekämpa detta. En ny studie undersökte trötthet nivåer av människor som lever med multipel skleros, en grupp skrivit på för ett yogapass anpassat till behoven hos personer med MS, tog en andra grupp en stationär-cykling klass, och en tredje grupp hade inget specifikt program ges till dem. Vid slutet av den 6-månaders studie, rapporterade både yoga och stationära deltagare cykel förbättring i deras trötthet nivåer, medan den tredje gruppen som inte hade någon särskild träningsprogram såg ingen förbättring i deras MS-trötthet symtom.

Blåskontroll
En av de banbrytande studier om betydelsen av motion i människor som lever med MS gjordes 1996 av Jack Petajan, MD, en forskare som hade multipel skleros själv. Dr Petajan, som dog 2005, fann att även måttlig regelbunden motion hjälpte till att korrigera problem blåskontroll som är vanliga hos personer med multipel skleros.

Starkare ben
Viktbärande motion är ett bra sätt att stärka skelettet och skyddar mot benskörhet, ett ben gallring sjukdom. Personer med multipel skleros löper särskilt stor risk för benskörhet på grund av en kombination av faktorer. För en, nivåer av vitamin D - det näringsämne som arbetar med kalcium för att skydda ben hälsa - är vanligtvis låg bland människor som lever med MS. Vissa läkemedel (t.ex. kortikosteroider) som är effektiva vid behandling av MS skov kan också leda till lägre kalciumnivåer. Dessa lägre nivåer av vitamin D och kalcium gör det svårare för kroppen att behålla bentätheten eller styrka. Samtidigt, personer med multipel skleros har ofta rörelsehinder som gör dem mer benägna att falla, vilket kan leda till brutna ben.

Den goda nyheten är att du kan bekämpa dessa vitamin-och mineralbrist och ytterligare stärka dina ben med motion. Viktbärande övningar - inklusive löpning, aerobics, dans, och trappor - hjälper dig att bygga och underhålla bentäthet som skyddar dina ben, även om du snubblar och faller.

Viktkontroll
Minskningen i rörlighet orsakad av multipel skleros, kombinerat med biverkningarna av vanliga MS läkemedel (t.ex. steroid läkemedel som används för att behandla skov), kan leda till viktökning, vilket kan bidra till en ytterligare minskning av din förmåga att komma runt. Träning kan bromsa eller stoppa denna cykel.

Hjärta hälsa
Multipel skleros kan öka risken för hjärtproblem på grund av dess effekt på ofrivilliga kroppsliga processer såsom andning, matsmältning, och hjärtrytm. Vistas fysiskt aktiva har länge lanserats som ett hälsosamt sätt att minska riskerna för hjärtsjukdomar. Även mild eller måttlig aktivitet kan hjälpa till att minimera risken för kardiovaskulära problem fram.

För många människor innebär multipel skleros en förändring i fysisk aktivitet och rörlighet, men det betyder inte att livet står stilla. Om du inte kan fortsätta aktiviteter som du använde för att njuta, tala med din läkare om nya sätt att vara aktiv, eller prata med en sjukgymnast om sätt att göra dina gamla favorit aktiviteter mer tillgängliga. För mer information om att vara aktiv med MS, se MS motion tips.