Evb

" mamma, min mage gör ont: " barn och ont i magen

Barn har ofta en tuff tid att förklara vad som gör ont och var. Och när ditt barn har en orolig mage, kan ett antal saker vara fel.

Små barn kan inte alltid berätta vad som är fel när de inte mår bra. Så, som en förälder, har du att göra en del utredningsarbete för att ta reda på vad som verkligen händer. Om ditt barn klagar över en orolig mage, kan det betyda en rad olika saker. Fråga ditt barn massor av frågor och leta efter mönster i hennes symptom för att komma till botten med hennes magbesvär.


Har matsmältningsproblem? Hitta en gastroenterolog nära dig.

Magbesvär: vad stomachaches kan betyda för barn

När ett barn klagar över ont i magen, är det ofta svårt för föräldrar att räkna ut källan till denna gemensamma men vaga Digestive klagomål.

Stomachaches är "ett utmanande problem att utvärdera, eftersom barnen inte är bra på att lokalisera sin smärta", säger Marsha H. Kay, MD, en pediatrisk gastroenterolog och chef för pediatrisk endoskopi vid Cleveland Clinic Barnsjukhuset i Ohio. "Ju yngre barnet är, desto mindre specifika deras symtom är och ju mindre de kan [lokalisera] av smärta."

För att lokalisera orsaken till ett barns magbesvär, bör föräldrarna fokusera på eventuella förändringar i barnets beteende.

"De saker som föräldrar bör vara uppmärksamma på är [några tecken på att magen är] stör lek och aktiviteter," råder Dr Kay. Dessutom, om en orolig mage är att vakna upp dem ur sömnen eller är förknippad med andra symtom som illamående, kräkningar, diarré, viktminskning, blod i avföringen, dessa är tecken som skulle kräva en utvärdering av barnläkare.

Kay påpekar också att ibland barnen kommer att använda en magont för att försöka få ut av skolan. Hon föreslår att notera eventuella mönster - gör ditt barn bara klagar över ont i magen på skolan morgnar? Försvinner magbesvär magiskt om en rolig aktivitet planeras? Om så är fallet, be ditt barn om någon eller något särskilt bekymrar henne i skolan.

Upprörd mage: spela detektiv

Det finns många saker som kan leda till ont i magen hos barn. Dessa är några vanliga orsaker att tänka på:

 • Överätande eller äta fet, socker, eller kryddstark mat
 • Laktosintolerans
 • Diarré eller förstoppning
 • En sjukdom eller infektion (inklusive tarm, luftvägar och öron infektioner)
 • Hunger
 • Blindtarmsinflammation
 • Funktionella tarmproblem
 • Emotionell stress

Det kan ta lite trial and error för din del att räkna ut om ditt barns magbesvär lätt kan avhjälpas.

"Ibland barn har ont i magen för att de är hungriga, och de kan inte artikulera att smärtan är inte riktigt ont Ibland är det för att de behöver använda badrummet -. Kan de inte erkänna dessa känslor", säger Kay. Detta är speciellt vanligt hos små barn, så ta ditt barn på en resa till badrummet eller tänka på när ditt barn senast åt - erbjuda ett mellanmål i fall hon är bara hungrig.

Magbesvär: att hjälpa ditt barn att må bättre

Oavsett orsaken till ont i magen, de flesta föräldrar vill bara att deras barn ska må bättre. Här är några tips för att lindra magbesvär:

 • Låt henne vila lugnt när du läser böcker eller tittar på en film.
 • Uppmuntra henne att dricka vatten eller klar dryck.
 • Undanhålla fast föda för ett par timmar, särskilt om hon kastar upp.
 • Efter ett par timmar, försöka få henne att äta en liten bit av mild mat som inte kommer att rubba magen, som kex, rostat bröd, äppelmos, eller vanligt ris.
 • Placera en varm trasa eller en värmedyna på magen i ca 20 minuter.
 • Ge inte ditt barn en over-the-counter smärtstillande som kunde förvärra hennes magont eller maskera viktigaste symptomen.

Om ditt barns magbesvär inte blir bättre eller åtföljs av feber, intensiva kräkningar, diarré, eller blodig avföring, ring din barnläkare. Lyckligtvis kan de flesta stomachaches avhjälpas med lite lugn tid och en hel del kärlek.