Evb

Grunderna i förstoppning

Om du är en av de miljontals européer plågas av förstoppning varje år, kommer du vill läsa på för att lära sig varför vi blir förstoppad och hur man kan må bättre.

Har du någonsin känt uppsvälld och obekväm, men oförmögen att ha en avföring? Om så är fallet, har du förmodligen förstoppad. Förstoppning är ett av de vanligaste gastrointestinala problem i Europa. Och denna till synes mindre tillstånd kan så småningom leda till mer allvarliga, smärtsamma sjukdomar som hemorrojder, analfissurer och ändtarmsframfall (då ändtarmen blir sträckt, möjligen från år av spännare under tarmrörelser, och sticker ut ur anus).


Har matsmältningsproblem? Hitta en gastroenterolog nära dig.

Förstoppning: vad är det?

Förstoppning är termen för att ha tre eller färre tarmtömningar per vecka. Det är en mycket vanlig mag hälsotillstånd. Nästan alla kommer att uppleva förstoppning minst en gång under sin livstid, men det är oftast övergående, och tarmrörelser tenderar att återgå till normal frekvens efter några dagar.

Förstoppning är inte bara definieras av hur ofta du har en avföring. Andra symptom på förstoppning kan vara:

  • Producera små, hård, torr avföring
  • Spännare under eliminering
  • Uppblåsthet

Allas scheman och organ är olika, så ta inte för givet att du är förstoppad om du inte har frekventa avföringar - somliga bajsa flera gånger om dagen, medan andra passerar avföring ett par gånger i veckan. Men om du är i smärta när du har en avföring eller har känslan att gå och kan inte, är den skyldige sannolikt förstoppning.

Förstoppning: hur det händer

När du äter, smälter din kropp mat. När kroppen tar bort viktiga näringsämnen och vatten, resterna bildar avfall som rör sig genom tjocktarmen och slutligen ut ur kroppen genom ändtarmen. Ibland rör avfall för långsamt genom tjocktarmen och sitter alltför länge förlorar vatten, vilket leder till hård, torr avföring.

Det vanligaste skälet till att folk blir förstoppad är att de inte äter tillräckligt med fibrer. Fiber finns i fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Dessutom, kan äta en fettrik kost bidrar till förstoppning.

Förstoppad människor får inte heller får tillräckligt med motion eller dricka tillräckligt med vatten. Motion håller dina interna processer på rätt spår, i synnerhet genom att hjälpa att flytta maten genom matsmältningssystemet.

Hormonella förändringar (inklusive graviditet) och mediciner kan leda till förstoppning också. Överraskande, frekvent användning av laxermedel kan också orsaka förstoppning eftersom kroppen kan börja förlita sig tungt på effekter dessa mediciner ger.

Förstoppning: coping och prevention

Förhindra förstoppning kan vara lätt när du lär dig några enkla behandlingar. Några tips är:

  • Äta fiber, minst 38 gram per dag för män och 25 gram per dag för kvinnor. Efter 50 års ålder, kan du behöva öka din fiber intag eftersom din ämnesomsättning saktar som du ålder, påverkar matsmältningen aktivitet.
  • Dricka vätskor, speciellt vatten.
  • Motion på en regelbunden basis.
  • Att gå på toaletten när du känner suget.
  • Styrning klara av fettrik, sockerhaltiga livsmedel.
  • Undvika frekvent användning av laxermedel. Försök först fiber och motion för att hantera tillfällig förstoppning

Om du har provat förvaltning tekniker som att äta fiberrik mat och träning, och du fortfarande förstoppad, kan du behöva ett receptbelagt läkemedel. Om du märker någon blödning efter en smärtsam eller svår avföring, är en resa till läkaren definitivt i ordning.