Evb

Inomhus garvning: riskerna med UV-strålning

Sollampor och solarier lovar konsumenterna en bronsfärgad kropp året runt, men det ultravioletta (UV) strålning från dessa enheter medför allvarliga hälsorisker (se video ).

"Även om vissa människor tror att en solbränna ger dem ett" friskt "glöd, är någon solbränna ett tecken på hudskador," säger Sharon Miller, MSEE, en Food and Drug Administration (FDA) vetenskapsman och internationell expert på UV-strålning och garvning.

"En solbränna är hudens reaktion på exponering för UV-strålar", säger Miller. "Erkänner exponering mot de strålar som en" förolämpning, "huden agerar i självförsvar genom att producera mer melanin, ett pigment som mörknar huden. Med tiden denna skada kommer att leda till för tidigt åldrad hud och, i vissa fall, hudcancer. "

Två typer av UV-strålning som penetrerar huden är UV-B och UV-A-strålningen.

 • UV-B-strålar tränger de övre hudlagren och är mest ansvarig för solbränna.
 • UV-A-strålningen tränger till de djupare hudlagren och är ofta förknippade med allergiska reaktioner, såsom utslag.

Såväl UV-B och UV-A-strålar skadar huden och kan leda till hudcancer. Solarier använda lampor som avger både UV-A och UV-B-strålning.

Cancer risk

Exponering för UV-strålning - vare sig från solen eller från artificiella källor som sollampor som används i solarier - ökar risken för att utveckla hudcancer, enligt National Cancer Institute (NCI). Melanom, den dödligaste formen av hudcancer, är kopplat till att få allvarliga solbränna, särskilt vid en ung ålder.

I juli 2009 konstaterade Internationella byrån för cancerforskning (IARC), en del av Världshälsoorganisationen, att garva apparater som avger UV-strålning är farligare än man tidigare trott. IARC flyttade dessa enheter i den högsta cancerrisk kategori: "cancerframkallande för människor." Tidigare hade det kategoriseras enheterna som "troligen cancerframkallande för människor."

Utvecklingen av cancer är en lång process som kan ta årtionden. Därför rekommenderas IARC också förbjuder kommersiell inomhus garvning för de yngre än 18 år för att skydda dem från den ökade risken för melanom och andra hudcancer.

IARC: s slutsatser och rekommendationer baserade på 2006 års översyn av 19 studier över 25 år om användning av inomhus garvning utrustning. Översynen funnit bevis för

 • En association mellan inomhus garvning och två typer av hudcancer: skivepitelcancer och melanom
 • En association mellan UV-emitterande garvning enheter och cancer i ögat (okulär melanom)
 • Båda UV-A och UV-B-strålar som orsakar DNA-skada, vilket kan leda till hudcancer hos försöksdjur och människor
 • Risken för melanom i huden ökar med 75 procent när solariet bruk startade före 35 års ålder

IARC: s granskning hade vissa begränsningar, säger Ron Kaczmarek, MD, MPH, en FDA epidemiolog som analyserade översynen. Begränsningar inkluderar eventuell felaktighet i människors minnen av sina garvning upplevelser, utan att veta hur mycket UV-strålning som avges av varje Solarieanordning, och oförmågan att skilja effekterna av individernas inomhus och utomhus exponering. Ändå konstaterade IARC att det finns övertygande bevis för ett samband mellan användning av inomhus garvning utrustning och melanom risk, och att användningen av solarier bör motarbetas.

"Det är väl etablerat att UV-strålning från solen orsakar hudcancer," säger Miller. "Eftersom lampor som används i solarier avger UV-strålning, ökar användningen av inomhus garvning enheter också din risk för hudcancer."

Övriga risker

Förutom den allvarliga risken för hudcancer, kan garva orsaka:

 • Tidigt åldrande. Tanning gör att huden förlorar elasticitet och rynkor i förtid. Denna läderartade utseende får inte dyka upp förrän många år efter att du har haft en solbränna eller solbränna.
 • Immunsuppression. UV-B-strålning kan undertrycka väl fungerande kroppens immunsystem och hudens naturliga försvar, vilket ger dig mer sårbar för sjukdomar, inklusive hudcancer.
 • Ögonskador. Exponering för UV-strålning kan orsaka bestående skador på ögonen.
 • Allergisk reaktion. Vissa människor som är särskilt känsliga för UV-strålning kan framkalla en kliande röda utslag och andra negativa effekter.

Förespråkarna för garvning enheter hävdar ibland att använda dessa enheter är mindre farligt än solning eftersom intensiteten av UV-strålning och tiden garvning kan styras. Men det finns inga bevis som stöder dessa påståenden. I själva verket kan sollampor vara farligare än solen eftersom de kan användas på samma höga intensitet varje dag på året - till skillnad från solen, vars intensitet varierar med tiden på dygnet, årstid och molntäcke.

Tanning hos barn och tonåringar

FDA är särskilt oroad över barn och tonåringar utsätts för UV-strålar. Intermittent exponering för intensiv UV-strålning leder till solbränna, särskilt i barndomen och tonåren, ökar risken för melanom, enligt NCI.

FDA anser att begränsa solexponering och använda solskyddsmedel eller solskyddsfaktor är särskilt viktigt för barn eftersom dessa åtgärder kan förhindra solbränna på en ung ålder.

NCI rapporterar att kvinnor som använder solarier mer än en gång i månaden är 55 procent större risk att utveckla melanom. Tonårsflickor och unga kvinnor utgör ett växande antal solariet kunder.

"Unga människor kanske tror att de är utsatta för hudcancer," säger Kaczmarek. "De har svårt att tänka på sin egen dödlighet." Men av de mer än 68.000 personer i Europa som kommer att lära sig de har melanom i år, en av åtta kommer att dö av det, enligt NCI uppskattningar. Dessutom, European Academy of Dermatology rapporterar att melanom är den näst vanligaste cancerformen hos kvinnor 20 till 29 år gamla.

Vissa stater överväger lagar för att förbjuda de minderåriga 18 från att använda solarier. Och många stater har nu lagar som kräver minderåriga att ha en förälders medgivande eller åtföljas av en förälder till solarium.

FDA: s nuvarande prestanda standarden kräver att en sollampa produktens etikett innehålla en rekommenderad exponering schema. FDA har rekommenderat tillverkarna att detta schema ska ge för exponeringar i högst tre perioder i den första veckan.

I en NCI-sponsrad studie som publicerades i september 2009 i Archives of Dermatology, studieforskarna anställt och utbildat studenter att posera som 15-åring, ljushyade tjejer som aldrig garvade innan. Via telefon, frågade eleverna mer än 3.600 garvning anläggningar i alla 50 stater om deras praxis.

Mindre än 11 ​​procent av anläggningarna följde FDA: s rekommenderade exponering schema med tre eller färre sessioner den första veckan. Om 71 procent sade att de skulle tillåta en tonåring till tan alla sju dagar den första veckan, och många främjas frekvent garvning med "obegränsad garvning" paket rabatterat pris.

Omkring 87 procent av anläggningarna som krävs föräldrarnas medgivande, vilket leder forskarna att dra slutsatsen att "många föräldrar låta sina tonåringar att sola och tillhandahåller skriftligt medgivande eller ackompanjemang."

"Föräldrar bör noga överväga riskerna innan man tillåter sina barn under 18 år att sola", säger Miller.

FDAregleringen

FDA reglerar strålning-emitting produkter, inklusive sollampor och produkter som innehåller dem, såsom solarier och bodar och bärbara enheter hem. Tillverkare av sollampor måste uppfylla FDA: s regler, däribland prestanda standard för sunlamp produkter.

I en December 2008 års rapport till kongressen konstaterade FDA att FDA / NCI studier funnit att UV exponeringar typiskt tillhandahålls av sunlamp produkter är överdrivna, och att jämförbara kosmetiska effekter kan produceras med exponeringar som bara är en tredjedel eller till och med en fjärdedel av nivåer som används för närvarande. FDA utvärderar resultaten av denna forskning och överväger huruvida dessa resultat motiverar ändringar i dess prestanda standard för sunlamp produkter.

FDA höll en rådgivande kommitté möte i mars 2010 för att söka oberoende, professionell expertis och rådgivning i frågor om föreskrifter för garvning enheter. Vid detta offentligt möte, hörde agenturen många förslag från vårdpersonal, forskare, garvning branschföreträdare och konsumenter. På grundval av rekommendationerna från den rådgivande kommittén och FDA: s egna studier, är byrån överväger revidera vissa krav för solarier, bland annat att stärka de varningsetiketter för att göra konsumenterna mer medvetna om riskerna.

De mest riskfyllda praxis

FDA, NCI, Europeiska akademin för dermatologi och andra hälsoorganisationer rekommenderar att exponeringen för naturlig UV-strålning från solen och undvika artificiella UV-källor såsom solarier helt.

All användning av solarier ökar risken för hudcancer. Vissa metoder är särskilt farliga. Dessa inkluderar:

 • Att misslyckas med att bära som glasögon, vilket kan leda till kort-och långsiktiga ögonskador.
 • Börjar med långa exponeringstider (nära den maximala tiden för den speciella solarium), vilket kan leda till förbränning. Eftersom solbränna tar 6 till 48 timmar för att utveckla, kanske du inser inte din hud bränns förrän det är för sent.
 • Att misslyckas med att följa tillverkarens rekommenderade av exponeringstider på etiketten för din hudtyp.
 • Tanning när du använder vissa mediciner eller kosmetika som kan göra dig mer känslig för UV-strålar. Tala med din läkare eller på apoteket.

Melanom: en kvinnas berättelse

Brittany Lietz Cicala i Chesapeake Beach, Md, började garva inomhus vid 17 års ålder. Hon stannade vid 20 års ålder då hon fick diagnosen melanom, den dödligaste formen av hudcancer. Den fd Miss Maryland säger att hon använde solarier minst fyra gånger i veckan, och ibland varje dag.

"Att växa upp, tills jag började använda solarier, var mina föräldrar väldigt strikt om mig bär solskydd," säger Cicala. Även om hon också garvade i sommarsolen under hennes 3 år solariet användning, bedömer Cicala att 90 procent av hennes UV-exponering var i solarier under denna period.

Under de 4 år sedan hon fick diagnosen melanom, har Cicala s operationer lämnade henne med ca 25 ärr. Cicala får en head-to-toe hud examen var 3 månader, vilket oftast resulterar i borttagning av en misstänkt tillväxt.