Evb

Sun säkerhet: spara din hud!

Food, Drug, och Medical Product Safety

Sun säkerhet är aldrig under lågsäsong. Sommarens ankomst betyder att det är dags för picknick, resor till poolen och stranden... och en spik i solbränna. Men vintern skidåkare och vandrare faller måste vara så försiktig med solens strålar som simmare gör. Människor som arbetar utomhus måste vidta försiktighetsåtgärder samt.

Behovet av att skydda sig har blivit uppenbart under de senaste 20 åren, med studier som visar att överdriven exponering för solen kan orsaka hudcancer. Skadliga strålar från solen-och från sollampor och solarier-kan också orsaka ögonproblem, försvaga ditt immunsystem, och ge dig fula hud fläckar och rynkor, eller "läderartad" hud.

Sun skador på kroppen orsakas av osynlig ultraviolett (UV) strålning, som når oss som långa våglängder kallas UVA och korta våglängder kallas UVB. UVB-strålning kan orsaka solbränna. Men ju längre våglängd UVA är farligt också, eftersom det kan tränga igenom huden och skada vävnad på djupare nivåer.

Tanning är ett tecken på att huden reagerar på potentiellt skadlig UV-strålning genom att producera ytterligare pigmentering som ger den med några-men inte alls tillräckligt-skyddet mot solbränna.

Oavsett vad vår hudfärg, vi är alla potentiella offer för solbränna och andra skadliga effekterna av överdriven exponering för UV-strålning. Även om vi alla behöver för att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda vår hud, människor som behöver vara särskilt försiktiga i solen är de som har

 • blek hud.
 • blont, rött eller ljusbrunt hår.
 • behandlats för hudcancer.
 • en familjemedlem som har haft hudcancer.

Om du har en sjukdom och tar mediciner, fråga din läkare om extra sol-och sjukvård försiktighetsåtgärder, eftersom vissa mediciner kan öka känsligheten för solen.

Kosmetika som innehåller alpha hydroxy syror (AHA) också kan öka sol känslighet och mottaglighet för solbränna. Leta efter FDA: s rekommenderade solbränna alert uttalande om produkter som innehåller AHA.

Minska tid i solen

Detta rekommenderas särskilt från 10:00 till 16:00, när solens strålar är som starkast. Även en mulen dag, kan upp till 80% av solens UV-strålar komma igenom molnen. Stanna i skuggan så mycket som möjligt under dagen.

Klänning med omsorg

Bär kläder som skyddar din kropp. Täcka så mycket av kroppen som möjligt om du planerar att vara ute på en solig dag. Ha en bredbrättad hatt, långa ärmar och långa byxor. Sun-skyddskläder är nu tillgänglig i butik. Däremot reglerar FDA inte sådana produkter om tillverkaren avser att göra en medicinsk anspråk. Överväg att använda ett paraply för skugga.

Var allvarlig om solskydd

Kontrollera produktetiketter att se till att du får

 • en "solskyddsfaktor" (SPF) på 15 eller mer-SPF representerar i vilken grad ett solskyddsmedel kan skydda huden från solskador. Ju högre siffra, desto bättre skydd.
 • "Brett spektrum" skydd-solskydd som skyddar mot UVA och UVB.
 • vattenmotstånd-solskydd som sitter kvar på huden längre, även om den blir våt. "Water-resistant" betyder inte "vattentät". Vattenbeständiga solskyddsmedel måste läggas på igen enligt anvisningarna på etiketten.

Tips för att tillämpa solskyddsmedel

 • Applicera den rekommenderade mängden jämnt till alla avtäckta hud, speciellt dina läppar, näsa, öron, hals, händer och fötter.
 • Kontrollera etiketten för rätt tid att tillämpa det innan du går ut.
 • Om etiketten inte ger en tid, låta ungefär 15 till 30 minuter.
 • Om du inte har så mycket hår, tillämpa solskyddsmedel till toppen av huvudet, eller bära en hatt.
 • Applicera minst varannan timme. Läs etiketten för att se hur ofta.
 • Ge barn och barn extra försiktig i solen. Fråga en läkare innan solskyddsmedel för barn under 6 månader.
 • Applicera solskydd till barn äldre än 6 månader varje gång de går ut.

Glöm inte ögonen

Solljus som reflekteras från snö, sand eller vatten ökar ytterligare exponering för UV-strålning, vilket ökar risken för att utveckla ögonproblem som grå starr.

Långa timmar på stranden eller i snön utan adekvat ögonskydd också kan resultera i en kortsiktig tillstånd som kallas fotokeratit, eller reversibel solbränna av hornhinnan. Detta smärttillstånd - även känd som "snö blindhet"-kan orsaka tillfällig synförlust.

 • När du köper solglasögon, leta efter en etikett som specifikt erbjuder 99-100% UV-skydd. Detta försäkrar att glasen blockerar båda formerna av UV-strålning.
 • Glasögon bör märkas "solglasögon." Var försiktig med mörk eller tonade glasögon säljs som modeaccessoarer som kan ge lite eller inget skydd mot UV-eller synligt ljus.
 • Förutsätt inte att du får mer UV skydd med dyrare solglasögon eller glasögon med en mörkare nyans.
 • Var säker på att dina solglasögon inte snedvrider färger och påverka erkännandet av trafiksignaler.
 • Fråga en optiker för att testa dina solglasögon om du inte är säker på deras nivå av UV-skydd.
 • Människor som bär linser som ger UV-skydd bör fortfarande bära solglasögon.
 • Betänk att ljus kan fortfarande komma in från sidorna av solglasögon. De som linda hela vägen runt templen kan hjälpa.
 • Barn bör ha riktiga solglasögon-inte toy solglasögon-som indikerar UV-skydd nivå. Polykarbonat linser är det mest splitterresistent.

Sunlamp produkter

Sunlamp produkter avger UV som liknar, eller mer kraftfull än, som avges från solen. Därför kan exponering för sunlamp produkter också leda till hudcancer. Vissa experter hävdar att artificiell garvning är mindre farlig eftersom intensiteten av ljuset och tiden garvning kontrolleras. Det finns begränsade bevis till stöd för dessa påståenden. Å andra sidan, kan sollampor vara farligare än solen eftersom de kan användas vid samma intensitet varje dag på året, något som är osannolikt att solen på grund av vinterväder och molntäcke. De kan också vara mer farligt eftersom människor kan utsätta hela deras kroppar vid varje möte, vilket skulle vara svårt att göra utomhus.

FDA kräver tillverkare av sollampor att utveckla en exponering schema och skapa en maximal rekommenderad exponeringstid baserad på UV-utsläpp sina produkters egenskaper.

UV och intensivt synligt ljus som avges från sunlamp produkter kan också skada ögonen, så det är viktigt att ha ordentlig skyddsglasögon när du solar inomhus.

Tips för garvning inomhus

Om du använder inomhus garvning utrustning, följ dessa steg för att minska riskerna med UV-exponering:

 • Bär de medföljande skyddsglasögon. Se till att de sitter åt och är inte knäckt.
 • Börja långsamt och använda korta exponeringstider för att bygga upp en solbränna med tiden.
 • Använd inte den maximala exponeringstiden första gången du solbränna eftersom du kan få brännas, och brännskador tros vara relaterade till melanom.
 • Eftersom solbränna tar 6 till 48 timmar för att utveckla, kanske du inser inte din hud bränns förrän det är för sent.
 • Följ tillverkaren rekommenderade exponeringstider på etiketten för din hudtyp.
 • Håll dig till din tid.
 • Efter en solbränna utvecklas, tan inget mer än en gång i veckan. Eftersom solbränna tar 6 till 48 timmar för att utveckla, kanske du inser inte din hud bränns förrän det är för sent.

Så kallade "garvning piller"

Inga garvning piller av något slag har godkänts av FDA.

Men det finns företag som marknadsför produkter som de kallar "garvning piller." Vissa av dessa piller innehåller en färgtillsats känd som kantaxantin, som, när de intas, kan vända huden en rad färger från orange till brun. Kantaxantin är endast godkända för användning som en färg tillsats i livsmedel och orala läkemedel, och endast i små mängder.

Dihydroxiaceton (DHA)

Vissa garvning sprayer innehåller DHA, en färg-additiv som interagerar med de döda hudceller i det yttersta lagret av huden, att mörkna hudfärg. Det används ofta i "Brun utan sol" lotion, krämer och spray-on produkter.

DHA är godkänt av FDA för användning vid färgning av huden, men det är begränsat till extern applikation. Branschen har inte lämnat säkerhetsdata till FDA att överväga att godkänna den för andra ändamål, till exempel att tillämpa den på dina läppar eller området för dina ögon, eller andas in det. De risker som är, om någon, är okända. FDA rekommenderar att om du besöker en spray garvning salong, vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dina ögon och läppar och undvik inandning av spray.

Vissa garvning produkter på marknaden innehåller inte solskydd. FDA kräver dessa produkter för att bära en varning uttalande.

Kontrollera om hudcancer

Kontrollera huden regelbundet för tecken på hudcancer. Leta efter förändringar i storlek, form, färg eller känsla av födelsemärken, födelsemärken och fläckar. Om du hittar några ändringar eller hitta sår som inte läker, se din läkare.