Evb

Hur vårdgivare kan hjälpa vid artros tentor och behandlingar

Ta del av hur din älskade med artros mår, och vilka aktiviteter han eller hon kan undvika, kan ge värdefull information till läkaren under ett kontor besök.

Om du nyligen har börjat ta hand om någon med artros, har du förmodligen redan bestämt att du ska följa med din älskade till läkaren. Men vet du vad som väntar när du kommer dit? Att veta i förväg vad som kan bli ombedd av din älskade, och även för er, kommer att hjälpa dig att bättre uppmärksamma din älskade en situation så att du kan fylla i eventuella luckor. Är din älskade med mer svullnad eller stelhet än vanligt, till exempel, eller är det mer smärta? Hur är det problem med mediciner? Du kan ge en sådan viktig information som hjälper din älskades hand.

Artros undersökning: vilka vårdgivare kan förvänta
Som medhjälpare bör du låta din älskade Besvara frågorna läkaren frågar, men du kan komplettera med eventuella iakttagelser som också kan vara värdefullt till läkaren. Den person med artros kan vara omedvetna om vissa förändringar som du som vårdgivare, har observerats. Detta kan innebära:

 • Sjukdomshistoria. Läkaren kommer att vilja veta hur personen med artros är att hantera. Läkaren kan ställa frågor som:
  • Har artrit smärta blivit värre med tiden?
  • Vaknar du upp på natten?
  • Vilka aktiviteter du har svårt att fylla på grund av ledvärk?
  • Har dina leder har svullnad upp?
  • Hur långt kan du gå?
 • Fysisk undersökning. Läkaren kommer att undersöka de leder och muskler och kontrollera svullnad och stelhet i lederna.
 • Artros tester. Läkaren kan beställa blodtester Om han misstänker eller vill utesluta andra orsaker till ledvärk. Röntgen kan också beställas för att se hur mycket skada har skett till lederna och om det har skett några förändringar sedan förra besöket.

Artros behandling: vad vårdgivare kan förvänta
Skulle din älskade måste genomgå ett förfarande för att behandla eller titta närmare på orsaken till hans eller hennes ledvärk, bör du ta dig tid att lära känna vad processen innebär, och vad din älskade man behöver från dig efteråt. Din älskades läkare kan beställa en eller flera av följande förfaranden:

 • Arthrocentesis. Om läkaren finner vätskan i leden eller om läkaren behöver för att injicera medicin in i leden, kan ett särskilt förfarande kallas arthrocentesis göras. I detta förfarande är en lång nål sätts in i leden med en lokalbedövning. Arthrocentesis kan också användas som en artros behandling, för att avlägsna vätska i ett gemensamt, behandla infektion eller kontrollera smärta. Patienten är oftast släpps att återvända hem efter ingreppet är klar.
  Som medhjälpare du kan hjälpa till genom att tillämpa is till de gemensamma var tre till fyra timmar efter att du kommer hem. Det kan vara smärtstillande beställt och som en vårdgivare, kan du hjälpa genom att hålla koll på när dessa läkemedel bör tas, plocka upp påfyllnad, och meddela läkare om alla ovanliga biverkningar. Du bör kontakta läkare om du märker någon svullnad, blödning, tecken på en allergisk reaktion, eller ökad smärta.
 • Artroskopi. Annat förfarande som kan användas för artros är artroskopi. Vid detta förfarande läkaren ser in det gemensamma utrymmet med en tunn räckvidd. Ljus överförs genom räckvidd och en förstorad bild överförs till en televisionskamera. Läkaren kan sedan utföra artros behandlingar såsom att ta bort bitar av ben och brosk som har fastnat inne i leden.
  Artroskopi är ett mindre kirurgiskt ingrepp. Det kan göras under lokal eller allmän anestesi. Eftersom ett litet snitt görs i det gemensamma kommer det att finnas ett förband (ett överdrag som skyddar snittet så det läker) placeras över området efteråt. När vårdgivaren måste du hjälpa din älskade en hemma. Läkaren kommer att ge dig och din älskade instruktioner om hur man tar hand om snittet, och vilka typer av komplikationer för att leta efter. Du kan vara en stor hjälp genom att delta i postoperativ vård och se till att hjälpa din älskade en retur för uppföljningsbesök.

Artros vård innebär regelbundna läkarbesök. Din roll som vårdgivare är viktigt för att se till att patienten kommer till alla möten och mediciner tas på schemat. Du kan också vara till hjälp i att ge läkare med egna iakttagelser. Din hjälp kommer att spela en stor roll i den typ av artros vård och behandling din älskade blir.