Evb

Hur man hålla fast vid din Crohns sjukdom medicinering schema

När du tar Crohns mediciner, kan du behöva byta läkemedel ofta och hantera svåra biverkningar, vilket kan avskräcka dig från att vistas på kursen.

Behandlingar för Crohns sjukdom är mycket viktigt för att hantera tarmkanalen inflammation och se till att du absorbera de näringsämnen du behöver och samtidigt hålla din Crohns sjukdom symptom under kontroll. Mediciner är ofta grunden för en Crohns sjukdom förvaltningsplan, men för vissa människor, kan ta mediciner för Crohns sjukdom vara svårt.

Utmaningar med Crohns sjukdom mediciner

Även om Crohns sjukdom mediciner kan vara mycket effektiva för att hantera sjukdomen, följande faktorer hindrar ofta människor från att ta sina mediciner som föreskrivet:

 • Höga kostnader för läkemedel
 • Medicinering scheman som är obekvämt eller svårt att följa
 • Brist på förtroende för läkaren plan
 • Inte förstå hur viktigt det är att ta medicin
 • Obehagliga biverkningar, som viktökning, humörsvängningar och akne i samband med användning av kortikosteroider
 • Frustration efter hantera Crohns sjukdom under många år

Det uppskattas att cirka en tredjedel av personer med Crohns sjukdom har problem som klibbar med deras rekommenderade medicinering planen. Vissa människor i synnerhet är mindre benägna att följa sin medicinering schema, inklusive:

 • Yngre människor
 • Människor som tar många mediciner
 • Personer med svår Crohns sjukdom
 • Människor med psykiska problem
 • Människor som har haft Crohns sjukdom under en kortare tidsperiod

Tips för att stanna på toppen av dina mediciner

Med din Crohns sjukdom mediciner som din läkare kan hjälpa dig att hålla dig frisk och hålla sjukdomen under kontroll. Här är några fler anledningar du bör hålla med din medicinering regim:

 • Vissa läkemedel bör fortsätta även när du inte har några symtom. Det är svårt för många människor att fortsätta att ta sina Crohns mediciner när de inte har några tydliga symtom, men mediciner som aminosalicylater faktiskt arbetar för att hålla sjukdomen i remission. Crohns sjukdom symtom ofta kommer och går, och du kan gå igenom långa perioder av remission, vilket innebär att din sjukdom blir relativt inaktiva. Även under dessa tider är det viktigt att ta dina mediciner som ordinerats för att hindra sjukdomen från att bli aktiva.
 • Vissa läkemedel är avsedda för kortvarig användning Vissa läkemedel, såsom kortikosteroider, används för begränsade tidsperioder under. Crohns sjukdom skov, dessa läkemedel bör inte fortsätta längre sikt om de inte specifikt med din läkare.
 • Följ läkarens medicinering noggrant. Du bör vara särskilt vaksam om att följa läkarens anvisningar när du tar kortikosteroider för att få igenom en uppblossande. När du tar kortikosteroider, slutar kroppen att producera kortikosteroid-liknande hormonet kortisol, som kroppen behöver för att hantera fysisk stress. Därför människor som tar kortikosteroider måste noggrant avta medicineringen när deras behandling kursen är över så att kroppen har tid att börja producera kortisol igen. Var säker på att du har en skriftlig plan från din läkare för att vägleda dig när du nedtrappning ordinerade daglig dos av en kortikosteroid.
 • Rapport oroande symptom med din läkare. Eftersom vissa Crohns sjukdom läkemedel, inklusive kortikosteroider och immunmodulerande medel såsom Remicade (infliximab), arbete genom att undertrycka ditt immunförsvar, kan de sätta dig på ökad risk för infektion. Ring din läkare om du upplever några oroande tecken på infektion såsom feber, frossa, eller ont i halsen.
 • Få de tester din läkare rekommenderar. Vissa Crohns mediciner kan innebära en risk för njur-eller leverproblem och andra komplikationer hälsa. Det är därför din läkare kan rekommendera att du har regelbunden övervakning tester, som tester njurfunktion, för att upptäcka potentiella problem innan de blir allvarliga.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Du och din läkare bör arbeta tillsammans för att utveckla din Crohns planen sjukdom medicinering. Din läkare kan beskriva alla alternativ, förklara hur varje läkemedel fungerar, och diskutera risker och fördelar som förknippas med Crohns mediciner.