Evb

Crohns sjukdom blossar

Genom att uppmärksamma dina symtom och veta när man ska söka hjälp, kan du lära dig att framgångsrikt hantera de fysiska och emotionella effekterna av Crohns sjukdom.

Om du nyligen fått diagnosen Crohns sjukdom, kan du vara orolig för allvarliga livsstilsförändringar du kan ha att göra. Ingen fråga, kunde Crohns påverka ditt sätt att leva - om du låter det. Å andra sidan, genom att vara proaktiv och realistisk om din hälsa och välbefinnande, kan du lära dig att hantera din sjukdom - och mer effektivt klara av de oundvikliga komplikationer som följer med det.

För att undvika skov, till exempel, hjälper det att titta på vad du äter, upptäcka vilka stressfaktorer i ditt liv bidrar till dem, och, i allmänhet, vara på jakt efter allvarliga symtom såsom intensiv smärta eller blödning, som kan kräva en resa till läkarmottagningen eller akuten. Du behöver veta att många människor med Crohns sjukdom kommer en dag att behöva operation, ibland flera operationer, så att du är förberedd om det blir nödvändigt för dig också. Du kommer också att lära sig att hantera osäkerhet. Det är omöjligt, till exempel, för läkarna att förutsäga hur lång tid en blossa upp kommer att pågå eller om en viss medicin fungerar eftersom svårighetsgraden av Crohns sjukdom symptom varierar så mycket mellan olika individer.

Så, hur du handskas med allt detta? I slutändan, säger experterna, vad kan hjälpa dig mest när du handskas med upp-och nedgångar av Crohns sjukdom pågår utbildas om de komplikationer som du kan stöta på och informerade om dina alternativ för att hantera dem.

Crohns sjukdom: medicinska komplikationer
Om du är en av de lyckliga, kommer din Crohns sjukdom symtom förblir mild. Om de inte gör det, dock kan en mängd olika mediciner hjälper, både för att kontrollera dina symtom samt hantera din sjukdom på lång sikt. Vanliga medicinska komplikationer att se upp för innebära:
 • Flera mediciner. Eftersom Crohns är en kronisk sjukdom med inget känt botemedel, kommer du antagligen att vara på läkemedel för att kontrollera din sjukdom under en längre tid. "Vi talar år på dessa droger," säger Charles O. Elson, III, MD, vice ordförande för forskning vid institutionen för medicin och Basil I. Hirschowitz ordförande i gastroenterologi vid University of Alabama-Birmingham. Med olika mediciner under lång tid kan öka risken för biverkningar och ibland av andra hälsoproblem också.
 • Medicinering biverkningar. De 5-aminosalicylsyra läkemedel, så kallade 5-ASA, som används för att behandla Crohns sjukdom i allmänhet tolereras väl, säger Dr Elson. Men om din situation förvärras, finns det andra klasser av läkemedel som kan vara användbara även för att behandla din Crohns sjukdom. Dessa inkluderar kortikosteroider, immunmodulerande medel, och biologiska, och de har alla biverkningar. Till exempel, de immunmodulerande bär med sig en liten risk för infektion, de biologiska kan orsaka kroniska svampinfektioner.
 • Ökad risk för cancer. Annan långsiktig komplikation med Crohns sjukdom är en ökad risk för tjocktarmscancer. Du kommer att vilja tala med din läkare om hur (och hur ofta) för att screena för denna typ av cancer.
 • Undernäring. Eftersom Crohns sjukdom är ett tillstånd som påverkar matsmältningssystemet, kan du ha problem relaterade till näringsbrist. Prata med din läkare om hur man kan förebygga undernäring är ett bra första steg. Du kanske också vill boka ett besök med en dietist för att planera en kost program som bäst passar dina individuella behov, och avgöra om eventuella tillägg kan vara användbara. Alan H., en Orlando, Fla. invånare som har levt med Crohns sjukdom i över 30 år fick reda på att han var anemisk, i Alans fall, "min kropp inte var absorbera vitaminer jag behövde min gastroenterolog föreslog vitamin B-. 12 skott. Och för mig, de gör hela skillnaden. "
   Crohns sjukdom: komplikationer som kräver kirurgi
   Carl Dennison, MD, en husläkare i Fort Lauderdale, Florida, säger att behandling av Crohns sjukdom har förändrats till det bättre under åren. Mediciner har förbättrats "så dramatiskt" att läkarna kan undvika operation i många fall när operation var det enda alternativet. Det finns fortfarande fall kan emellertid, när operation är nödvändig.
   • Kirurgi för komplikationer av Crohns sjukdom. "Allvarliga komplikationer, såsom en fistel (en onormal förbindelse mellan olika delar av kroppen eller tarmen), en böld, eller en blockering kan göra operation absolut nödvändigt ", säger Dr Dennison. Och vissa fall av Crohns kan kräva avlägsnande av sektioner av diseased matsmältningskanalen, för att lindra symtomen på sjukdomen.
   • Upprepa operationen. Även efter kirurgi, kan den Crohns tillbaka ibland. Ungefär hälften av vuxna patienter kommer att uppleva symptom på Crohns sjukdom inom fem år för att ha en fri station, ofta på den exakta platsen där operationen utfördes, många av dem kommer att behöva en andra operation. Däremot kan du minska ibland risken för återfall genom att specialiserade meds, inklusive 5-ASA medel och immunmodulerande medel.
   Crohns sjukdom: känslomässiga problem
   På grund av den oförutsägbara karaktären av Crohns sjukdom, kan du uppleva starka känslomässiga biverkningar, som alla kan behandlas och lindras - det finns ingen anledning att lida igenom dem ensamma. Sådana komplikationer kan omfatta:
   • Depression. Elson säger att om du kan kontrollera dina symtom, bör du inte uppleva känslomässiga problem direkt orsakats av din Crohns sjukdom. Men när sjukdomen är aktiv och obeveklig, vet att depression kan påverka dig, och om inte, det finns hjälp. Säger Alan F., "Jag var i förnekelse om min depression för ett och ett halvt år innan jag fick behandling. Jag var vid den punkt där att stiga upp på morgonen var svårt. Jag pratade äntligen min gastroenterolog som berättade att jag var tvungen att gå för att se någon. Genom medicinering och terapi, kunde jag arbeta igenom det. Mitt råd är: Det kan inte skada - det kan bara hjälpa till. Men man måste vara öppen för det. "
   • Bristande efterlevnad. Ett problem som finns bland patienter i alla kroniska sjukdomar är bristande efterlevnad, eller inte följa din behandlingsplan som ordinerats. Elson säger att 40 procent av alla personer med kroniska sjukdomar, är Crohns ingår, kommer att sluta ta sina mediciner. En häpnadsväckande faktum, säger han, med tanke på att någon som tar 5-ASA kan minska risken för upprepning Crohns attacker fyrdubblats. "Det är en av anledningarna till att fortsätta att se [läkaren]," Elson tillägger. "Detta är en kronisk sjukdom, och det kräver kronisk behandling."
   • Stress. Stress är en annan komplicerande faktor. Säger Dennison, "människor som går igenom en stressig tid löper risk för en blossa upp deras inflammatorisk tarmsjukdom. Jag råder folk att hantera stress proaktivt i sitt liv. Få mer motion, till exempel, och lära coping tekniker för att kontrollera störande tankar. "

    "När du har Crohns sjukdom och du har stress," säger Alan F., "det gör sjukdomen dubbelt så dåligt. Jag lärde beteendemässiga tekniker modifiering avkoppling från en psykiater för att hantera stress. Även i remission, öva jag fortfarande dem. "

   Crohns sjukdom: förvaltning på lång sikt
   Om du tycker att behandlingen du får från en lokal läkare inte hjälper dig så mycket du vill, överväga att undersöka en stor, specialiserad vårdcentral. Några sjukhus i storstadsområden har behandlingshem ägnas åt Crohns sjukdom och andra IBDs som erbjuder mer avancerade terapier. Detta kan vara precis den extra hjälp du behöver.

   Framför allt, försök inte att ta itu med sjukdomen alla på egen hand: Att leva med Crohns sjukdom är lättare med en erfaren medicinska team bakom dig och det dagliga stöd av familj, vänner, en partner, eller en vårdgivare. Allt kan erbjuda uppmuntran och stöd, både på dina olika läkarbesök och i vardagen.

  Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.